Захист прав неповнолітніх – пріоритет держави

У Дубоссарах відбувся міжвідомчий семінар із профілактики бездоглядності неповнолітніх. У ньому взяли участь голова Республіканської міжвідомчої Ради, перший заступник керівника Апарату Уряду, представники міністерств і відомств, заступники глав міст і районів із соціальних питань.


Учасники події від різних державних структур обговорили механізм взаємодії з виявлення та обліку сімей, які перебувають у соціально небезпечному становищі, мають дітей, права та законні інтереси яких порушені. Йшлося також про профілактику соціального сирітства в Дубоссарському районі та місті Дубоссари.

Відкриваючи семінар, представник Уряду наголосив, що захід проводиться за дорученням виконавчого органу влади. Подібне спілкування впродовж року відбуватиметься в усіх містах і районах республіки.

Міністерство просвіти надало інформацію про правове забезпечення взаємодії між державними структурами, діяльність з виявлення й обліку сімей, що виховують дітей у соціально небезпечному становищі, дотримання їхніх прав і законних інтересів, про профілактику соціального сирітства.

Заступник глави держадміністрації з соціальних питань Дубоссарського району і м. Дубоссари розповіла про функціонування органів у населених пунктах із підтримки неповнолітніх громадян республіки: «При державній та сільських адміністраціях функціонують комісії з захисту прав неповнолітніх (КЗПН). Минулого року в Дубоссарах проведено 20 засідань КЗПН, складено 134 протоколи. Основні питання, як і раніше, – це розгляд протоколів адміністративних правопорушень, які надійшли з районного відділу внутрішніх справ, та організація виховної роботи з підлітками девіантної поведінки в загальноосвітній школі.

За результатами розгляду протоколів про адміністративні правопорушення КЗПН винесено 134 ухвали. Більшість із них констатує невиконання батьками чи особами, які їх замінюють, обов’язків щодо виховання та утримання дітей (66 протоколів, що становить 82 %). Появу неповнолітніх у стані сп’яніння, а також розпивання ними алкогольних і спиртовмісних напоїв, пива та напоїв, виготовлених на його основі, чи споживання ними наркотичних засобів або психотропних речовин, їх аналогів чи інших дурманних засобів у громадських місцях засвідчують 8 протоколів (10 %), про факти дрібного хуліганства йдеться у 6 протоколах (8 %)».

Представник держадміністрації зауважила, що з такими неповнолітніми та їхніми сім’ями проводять бесіди, виявляють причини послаблення нагляду за дітьми та вживають відповідних заходів. За результатами діяльності комісія виносить рішення про позапланові виїзди на місце проживання сімей для додаткового обстеження житлово-побутових умов та у разі потреби надається матеріальна допомога продуктовими наборами, одягом і взуттям для підлітків.

Заступник глави держадміністрації наголосила, що першочерговим у своїй діяльності комісія вважає заходи з профілактики та запобігання правопорушенням серед неповнолітніх. «Оскільки найбільше правопорушень скоюють учні шкіл та інтернатів, КЗПН найчастіше взаємодіє з педагогами та вихователями навчальних закладів. Комісія організовує з учителями бесіди, в яких відбувається обмін інформацією, аналіз поведінки важких підлітків; час від часу уточнюються списки неблагополучних сімей, щоб виявити дітей, які можуть стати на неправильний шлях; планується робота з ними, щоб якомога раніше запобігти скоєнню негативних вчинків. На ранній стадії виявлення неблагополучності сім’ям на постійній основі надається психологічна, моральна, матеріальна й інша допомога класних керівників, психологів та соціальних педагогів навчальних закладів. У Дубоссарському районі та м. Дубоссари створена база даних про неблагополучні сім’ї, з якими працюють усі залучені сторони та комісії з захисту прав неповнолітніх», – сказала вона.

Важливим напрямком профілактичної роботи щодо запобігання злочинності та бездоглядності є проведення двічі на рік операції «Підліток». Представники різних структур відвідують школи міста і сіл району та проводять зустрічі зі школярами. Підліткам розповідають про те, яку відповідальність тягне за собою скоєння правопорушень, про шкоду куріння, вживання алкоголю та наркотиків.

Під час семінару досвідом роботи з сім’ями та підлітками поділилися психологи місцевої гімназії та школи № 2.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото: IA «Новости Приднестровья»