Важливий для придністровців візит

Минулого тижня з візитом у Москві побувала придністровська делегація, в складі якої перебувала і міністр охорони здоров’я Христина Албул.


Представників Придністров’я цікавили питання надання медичної допомоги нашим пацієнтам за межами республіки (коли такої можливості немає в лікувальних установах). Актуальною на сьогодні є робота у форматі телемедицини – консультації за допомогою IT-технологій, коли лікарі можуть обмінятися думками стосовно до визначення алгоритму лікування складних випадків захворювань. Не менш важливим був розгляд питання про підвищення кваліфікації наших фахівців: підготовку та перепідготовку в клініках і вишах Росії.

Для обговорення цих питань Христину Албул запросили в МОЗ РФ, де й були визначені основні напрямки роботи. Продовжилися зустрічі у федеральних медичних установах Росії: Російській дитячій клінічній лікарні, науковому центрі акушерства, гінекології та перинатології імені академіка В. І. Кулакова, федеральній державній автономній установі «Національний медичний дослідницький центр здоров’я дітей». Усі ці установи оснащені високотехнологічним обладнанням і використовують новітні методи лікування, надаючи пацієнтам у такий спосіб високопрофесійну допомогу.

Керівник МОЗ ПМР відвідала Федеральний науково-клінічний центр реаніматології та реабілітології. Його керівник Андрій Гречко ознайомив Христину Албул з основним напрямком медичної діяльності центру: лікуванням і реабілітацією дорослих пацієнтів з важкими ушкодженнями головного мозку в умовах протезування життєво-важливих функцій.

Було також відзначено, що в рамках освітньої діяльності центр у співпраці з МЗС РФ з 2022 року розробив і впровадив освітні цикли підвищення кваліфікації, зокрема за програмами симуляційного навчання (активного процесу, під час якого навчання поєднує теоретичні знання і практичні навички), здійснює підготовку студентів – майбутніх лікарів анестезіологів-реаніматологів і неврологів, а також медичних сестер стаціонарів ПМР.

Під час зустрічей сторони опрацьовували можливості реалізації важливих питань та укладення договорів про співробітництво в освітній діяльності, спільних наукових проектах, а також у наданні придністровцям профільної медичної допомоги.

По завершенні візиту міністр охорони здоров’я в інтерв’ю Першому Придністровському телеканалу розповіла про деякі його підсумки. По-перше, придністровців продовжать лікувати в РФ. Йдеться, в першу чергу, про дітей, а також онкологічних та нейрохірургічних пацієнтів, яким з якоїсь причини не може бути надана допомога в нашій республіці. «У РФ їм надаватимуть високотехнологічну медичну допомогу коштом бюджету нашої держави. Ми тепер працюємо над складанням угод з низкою російських медичних установ.

Щодо підвищення кваліфікації міністр зазначила, що «…близько 60 лікарів (онкологів, стоматологів, хірургів, лор та інших напрямків) зможуть це зробити в кращих клініках та інститутах РФ».

«Під час візиту вдалося домовитися про відрядження бригади лікарів хірургів-онкологів у нашу республіку, щоб навчити придністровських фахівців працювати на тому медичному обладнанні, яке у нас є, але використовується не в повному обсязі», – пояснила міністр.

На запитання про підвищення якості медичного обслуговування в ПМР Христина Албул упевнено сказала: «Міністерство охорони здоров’я і держава докладають максимум зусиль задля підвищення рівня надання медичної допомоги на території республіки, а якщо це неможливо зробити тут, то направляємо пацієнтів у сусідні держави для надання їм якісного лікування».


Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото: http://minzdrav.gospmr.org./