Чим небезпечна ртутна лампа?

Безконтрольне потрапляння на сміттєзвалище ртутьвмісних ламп може призвести до екологічної катастрофи. Настав час державним рішенням обмежити їх ввезення на територію республіки та переходити на інші джерела світла – світлодіодні.


Ртуть – токсична, надзвичайно небезпечна, підступна хімічна речовина. Її пари не мають запаху, і часто ми навіть не уявляємо, як сильно цей шкідливий природний елемент здатний забруднити навколишнє середовище.

Однак цей метал все ще активно використовують у виробництві ртутних і ртутьвмісних джерел світла. Такий товар активно і безперешкодно надходить у продаж, а люди навіть не знають, якій небезпеці вони піддаються, купуючи ртутьвмісні види продукції: лампи, термометри тощо.
Мало хто розуміє, чим кращі світлодіодні лампи та чому варто віддати їм перевагу.

По-перше, вони не містять ртуті. По-друге, не випромінюють ультрафіолет. По-третє, одна світлодіодна лампа окупиться всього за кілька місяців завдяки своїй економічності. Споживання електроенергії такими світильниками у 10 разів менше, ніж у ламп розжарення.

Застосування ртутних ламп не заборонене законом, але вимагає належного зберігання, грамотного підключення і правильної утилізації. Необережне поводження з такими виробами може нести серйозну загрозу для здоров’я людини та навколишнього середовища.

За можливістю варто уникати цих небезпечних елементів. А що робити, якщо вони вже є у вашій домівці?

Спочатку потрібно виключити розміщення таких відходів у сміттєпровід або контейнер сміттєзбірника. Під час проливання ртуті заборонено змивати, спускати її в каналізацію. Вона там осяде на поверхні труб, тоді витягти її звідти буде практично неможливо.

Не можна збирати її за допомогою побутового пилососа. Циркуляція повітря збільшить випаровування речовини та утворить на приладовій панелі ртутну амальгаму, після чого збиральний агрегат сам стане розповсюджувачем отруйних парів. Згодом і його доведеться здати на утилізацію як відхід 1-го класу небезпеки.

За словами начальника відділу екологічного контролю і реформування Державної служби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища Ольги Стадниченко, кожна ртутна лампа містить 3–5 мг парів ртуті, яка належить до першого класу небезпечних хімічних речовин з гранично допустимою концентрацією (ГДК) в повітрі житлових приміщень усього 0,0003 мг/м3.

Навіть такої, здавалося б, незначної кількості цілком достатньо для серйозного забруднення квартири, ґрунту та отруєння мешканців. Якщо ви живете в місті, то такі лампи можна здати в ЖЕКи, у сільських населених пунктах – в адміністрації. Після збору їх у контейнерах транспортують на територію спеціалізованого підприємства зі знешкодження відпрацьованих ртутних (люмінесцентних, енергоощадних) ламп і термометрів.

Начальник служби звернула увагу на те, що єдиним спеціалізованим підприємством зі знешкодження відпрацьованих (люмінесцентних, енергоощадних), ламп і термометрів є ТОВ «Екостан», розташоване в м. Бендери на вул. Паніна, 10.

Щоб не перейматися правилами зберігання небезпечних побутових предметів та особливим протоколом дій, досить зробити вибір на користь світлодіодних моделей. Це економна альтернатива, а головне – найбільш безпечна.

Практика показує, що громадяни не завжди дотримуються всіх необхідних вимог щодо зберігання і передачі відпрацьованих чи пошкоджених ртутних ламп у відведені для цього пункти прийому для подальшого направлення їх на знешкодження. Все це призводить до забруднення навколишнього середовища і завдає шкоди здоров’ю населення.

Тому Уряд Придністровської Молдавської Республіки пропонує обмежити імпорт ртутних і ртутьвмісних ламп із наступного року. Крім того, заступник Голови Уряду ПМР С. Касап пояснив, що «… в рамках нашого внутрішнього законодавства було прийняте рішення про необхідність обмеження використання ртутних ламп, щоб поліпшити ситуацію з екологією та економією енергетичних ресурсів».


Надія САМСОНОВА.

Фото: https://www.pexels.com/