Уряд – про головне

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади 30 березня його учасники опрацювали понад двадцять питань: законодавчих ініціатив, пропозицій щодо вдосконалення чи затвердження нових нормативних актів Уряду.


Захист внутрішнього ринку. Міністерство економічного розвитку представило основні положення нормативно-правового акту, що стосуються обмеження вивозу цибулі ріпчастої шляхом введення сезонного мита, щоб уникнути її дефіциту та зростання цін на внутрішньому ринку.

Минулого року було видано указ Президента ПМР про заборону експорту деяких продовольчих товарів задля захисту державних інтересів та забезпечення продовольчої безпеки республіки. Дозвіл на вивезення сільгосппродукції можна було одержати лише в окремих випадках за рішенням Спеціальної комісії при Уряді. Заборона не поширювалася на товари, призначені для особистого користування, якщо їхня загальна вартість не перевищує еквівалент однієї тисячі доларів США.

Як показала перевірка, проведена митними органами, значно збільшився експорт овочів для особистого користування, які не оподатковуються митом. Лише за період з 1 лютого до 14 березня 2023 року за межі республіки вивезено 95 т капусти, 165 т моркви та 150 т цибулі. Водночас одна особа відправляла за один раз від однієї до десяти тонн, що свідчить про експорт товарів з комерційною метою. До речі, декларанти на пунктах пропуску заявляли ціну в кілька разів нижчу за ринкову.

Мінсільгоспприроди повідомляє, що Придністров’я повністю забезпечене овочами, які належать до категорії так званого «борщового набору», – капустою, морквою та буряком. У той же час, цибулею у 2022 році населення задовольнили лише на 85 %. З огляду на це виникла необхідність оперативного регулювання вивезення цього овочу. Прийнято рішення: ставку сезонного мита щодо експорту цибулі встановити у розмірі 70 центів США за кілограм терміном до 1 червня 2023 року – до початку збору нового врожаю.

Учасники засідання говорили про необхідність продовження експортного сезонного мита на деякі види рубаної паливної деревини до кінця поточного року. Це викликано високим попитом та цінами на реалізацію дров через високі тарифи на енергоресурси в суміжній державі.

Для довідки: вперше податок на вивезення деревини виконавчий орган державної влади запровадив у серпні 2022 року. Тоді експортне мито становило два центи США за кілограм. Фізичні особи можуть вивозити з республіки для особистих потреб (без сплати податку) не більше 100 кг і не частіше ніж один раз на рік.

Усі ці заходи розроблені для збереження на території Придністров’я лісів, які є державним надбанням і підлягають охороні.

Про податкову політику. Учасники засідання підтримали внесення змін та доповнень до Положення з порядку проведення податковими органами контрольних заходів щодо видачі індивідуальними підприємцями та юридичними особами покупцям або клієнтам касового чека.

З 1 квітня співробітники податкових органів відповідно до графіка контрольних заходів зможуть на практиці перевірити в торгових точках, чи видають підприємці касові чеки під час угод купівлі-продажу.

Податковий інспектор (під виглядом пересічного покупця) здійснюватиме контрольну закупівлю або в торговій точці, або в мережі Інтернет, причому він зможе попросити документи та інформацію стосовно до продукції, роботи, послуг, які доступні будь-якому громадянину відповідно до чинного законодавства про захист прав споживачів. У випадках, коли немає свідків угоди, податківець матиме право вести приховану відео- або аудіофіксацію подій. Завершуючи контрольну закупку, співробітник податкового органу оголосить про її здійснення та пред’явить службове посвідчення, а також наказ щодо проведення наглядового заходу.

Нові правила в податковій галузі спрямовані на підвищення прозорості діяльності підприємців, формування сучасної культури торгівлі та захист прав споживачів.


Iрина МАСЛОВА.