Моя мала Батькiвщина – рiдне село!

У рамках реалізації республіканського плану заходів Року агропромислового комплексу, сільських територій та сільського туризму Міністерство просвіти ПМР 15 березня дало старт республіканській краєзнавчій грі «Моя мала Батьківщина – рідне село!»


Метою події є підтримка ініціативи учнів шкіл з освоєння навичок краєзнавчої діяльності, спрямованої на розвиток інтересу до історії рідного краю, а також збереження та популяризація пізнавального туризму.

Підготовкою і проведенням конкурсу, а також підбиттям його підсумків відав організаційний комітет, у складі якого були представники Мінпросу та спеціалісти установ додаткової освіти ПМР. Сам пізнавальний конкурс відбувся у 2 етапи. Перший відбірковий проводився в загальноосвітніх установах міст і районів Придністров’я. Фінал передбачав презентацію туристичних чек-листів «Село моє рідне» та онлайн-вікторини «Придністров’я – улюблений край». Фінальна зустріч відбулася 24 березня, і в ній узяли участь 17 команд, які представляли 7 міських та 10 сільських шкіл.

Запитання для вікторини були досить різноманітними й вимагали в учасників знань із таких розділів краєзнавства:
– села – перлини Придністров’я;
– священна пам’ять поколінь (історія становлення та розвитку Придністров’я);
– храми та садиби Придністров’я;
– заповідні місця та пам’ятки природи республіки;
– історичні особистості Росії в історії Придністров’я;
– їхні імена не забуті (подвиги земляків у Великій Вітчизняній війні).

Найпростішими запитаннями вікторини, на які правильно відповіли практично всі її учасники, були визнані 3 наступні завдання:
– назвіть найстаріше село Придністров’я (Рашків).
– Назвіть державний заповідник, розташований поміж селами Гояни, Дойбани та Цибулівка (Ягорлик).
– Назвіть прізвище Героя Радянського Союзу, уродженця села Кузьмин, який повторив подвиг Олександра Матросова (Іван Сидорович Солтис).

І, навпаки, трьома найважчими завданнями, на які часто давали неправильні відповіді, були визнані:
– у якому селі Придністров’я розташований найбільший водяний млин другої половини ХІХ століття?» (Білочі).
– У якому селі в 1894 році відомий меценат, учений-ґрунтознавець, російський князь Павло Петрович Трубецькой відкрив дослідну сільськогосподарську станцію, одну з кращих на півдні Росії?» (Плоть).
– Скажіть, руїни якого маєтку кінця ХІХ століття можна побачити в лісі на горі над селом Строєнці? (Палац Юревичів).

Нарешті, необхідно пояснити, що таке туристичні чек-листи та як їх оцінювали. Туристичний чек-лист – це контрольний список, перелік місць, пунктів та занять, який і в подорожі в будь-якій точці світу, і вдома допоможе правильно спланувати ваші маршрути. Під час оцінювання чек-листа «Село моє рідне» журі враховувало збір, узагальнення та оформлення матеріалу про своє рідне село – основну інформацію, список визначних місць і занять у селі. Це новий нестандартний формат, який допоможе вам організувати маленьку подорож до будь-якої точки світу. Після цієї гри чек-листи не будуть викинуті в урну, а послужать розвитку туризму в ПМР – стануть новим видом туристичної продукції, яка відобразить особливості сільських населених пунктів нашого маленького, але такого багатоликого Придністров’я.

«У нас є чудова нагода порадіти за наших юних краєзнавців, тому що вони виявилися відмінними знавцями свого рідного краю, – насамкінець підкреслила нашому кореспонденту голова оргкомітету гри. – Учасники впевнено дали правильні відповіді майже на три чверті запитань, а їхні чек-листи хоч сьогодні запускай у роботу. За рівнем підготовки «гравців» можна сміливо говорити про професійну та ретельну підготовку команд до цього краєзнавчого конкурсу. Республіканська гра «Моя мала Батьківщина – рідне село!» обов’язково матиме продовження».

Нині вже можна з упевненістю сказати, що головне завдання гри, поставлене перед її організаторами та модераторами – пошук нових цікавих форм активізації краєзнавчої діяльності – успішно виконане. За результатами конкурсу, найкращими сільськими краєзнавцями названа команда «Патріот» Рибницької середньої школи № 6 з ліцейськими класами. Друге та третє місця посіли відповідно команди «Спадкоємці» з Подоймської середньої школи та «Краєзнавці» школи ім. О. С. Пушкіна с. Катеринівка (обидві з Кам’янського району).

Незабаром переможцям і призерам республіканської краєзнавчої гри «Моя мала Батьківщина – рідне село!» вручать нагороди Міністерства просвіти Придністров’я.


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото: IA «Новости Приднестровья»