Знайди своє покликання в медицині

У Придністровському державному медичному коледжі імені Лева Олександровича Тарасевича відбувся практичний семінар для учнів 9-х класів ЗОШ № 16 та № 18 м. Бендери.


Весна у Придністров’ї багата на профорієнтаційні заходи. Це пора, коли школярам потрібно визначатися, що вони вивчатимуть після здобуття середньої спеціальної та вищої освіти. Часом молоді люди навіть не здогадуються, де і в чому вони можуть знайти собі застосування. Тому важливо знайомити їх з різними напрямками.

Бендерська філія медичного коледжу 3 квітня провела профорієнтаційний семінар для дев’ятикласників двох місцевих шкіл на тему «Фармацевт консультує в аптеці».

Студенти розповіли учням, що фармацевт – це людина, яка легко вгадує найскладніші лікарські назви за першими літерами, повною мірою обізнана про склад препаратів і прекрасно розбирається в показаннях до їх застосування. У коло її обов’язків входить не тільки відпускання препаратів, але і перевірка їх складу на якість, а також виготовлення особливих лікарських форм за призначенням лікаря.

Плюсів у цій професії багато. Тим, кому подобається хімія, розбиратися в тонкощах впливу різних компонентів і складових на людський організм буде по-справжньому цікаво.

Умови праці у фармацевтів досить комфортні. Як правило, аптеки на сьогодні – це чисті, світлі й теплі приміщення з сучасним ремонтом, а щоденна взаємодія з різними людьми не дасть занудьгувати протягом дня. Велика перевага в цій царині у тих, кому притаманна емпатія, відкритість, розуміння, доброзичливість і прагнення допомагати.

У коледжі освоїти цю спеціальність можна досить швидко. Термін навчання на базі 9 класів становить 2 роки 10 місяців, а на базі 11 класів – 1 рік 10 місяців.

Студенти у своїй лабораторії на очах в абітурієнтів провели кілька експериментів з виготовлення лікарських препаратів. Юнакам і дівчатам продемонстрували виготовлення цинкової пасти, перевірили на якість парацетамол і диклофенак за допомогою реакції з хлоридом заліза, а новокаїн – з соляною кислотою.

«Фармацевт – необхідна спеціальність для надання допомоги собі та своїм близьким. Цей напрямок дуже цікавий своєю нескінченною кількістю інформації. По закінченні навчання я планую повернутися додому і працювати в рідних Дубоссарах. Попри те, що це невелике містечко, там є хороші аптеки, де я могла б знайти собі місце», – зазначила учениця коледжу Катерина Змєу.

Нині роль фармацевта у плані довіри суспільства практично наблизилася до позиції лікаря. Досить часто люди спочатку звертаються в аптеку за консультацією, розповідають там про свої недуги, купують за рекомендацією фармацевта найбільш безпечні та дієві препарати, й тільки потім звертаються до лікаря. Це накладає на працівників аптек додаткову відповідальність, оскільки в разі виникнення нездужань саме аптекар – той, кого людина відвідає першим. Отже, необхідно підтримувати високий рівень професійної підготовки.

Таким чином, фахівці в галузі фармакології є важливою частиною життя людства. Ця наука не стоїть на місці, тому і професія буде потрібною ще дуже довго.


Надія САМСОНОВА.

Автор фото М.Сова.