Вперед, ФК «Шериф»

Гімн футбольного клубу «Шериф» з Тирасполя містить такі слова: «Вперед, «Шерифе», у нас своє кредо: де згода – там перемога!»


Фраза давньоримського філософа Цицерона («Там перемога, де згода») була виголошена 21 століття тому і давно стала крилатою. Проте вона прекрасно вписується в непохитний головний принцип нашої футбольної команди, яка 5 квітня відзначила 26-й день народження. На сайті клубу так і написано: «Девіз ФК «Шериф» – UBI CONCORDIA IBI VICTORIA – повністю відображає місію, мету клубу, а також його атмосферу. Адже тільки там, де є згода між командою, адміністрацією, техперсоналом і вболівальниками клубу, можна домагатися великих перемог».

Все це клуб блискуче довів, ставши 20-разовим чемпіоном Молдови та 11-разовим володарем Кубка Молдови. Ще сім разів «Шериф» завойовував Суперкубок РМ і двічі виборював Кубок Співдружності Незалежних Держав. З цієї нагоди видавництво «Марка Придністров’я» прийняло рішення зробити до дня народження улюбленців республіки чудовий подарунок – випустити у світ марку, присвячену вдалому виступу команди в Лізі Чемпіонів та Лізі Європи сезонів 2021-2022 та 2022-2023 років.

Церемонія спецпогашення нових марок і конвертів першого дня відбулася 4 квітня в операційному залі Центральної пошти міста Тирасполя. Зазвичай дні народження команда відзначає на футбольному полі. Цього дня у «Шерифа» завжди або чергова гра, або тренування. І тепер, відповідно до плану роботи, гравці та тренерський штаб готувалися до наступної гри чемпіонату Молдови. Тому на спецпогашення марок і конвертів адміністрація відрядила тільки одного ветерана клубу Сергія Пащенка, який на цей час є і гравцем «Шерифа», і тренером воротарів першої команди. З собою він привів хлопчиків з юнацького складу клубу.
Сергій Пащенко, багаторазовий володар медалей різного ґатунку чемпіонатів Молдови, багаторазовий власник різних кубків, зокрема – одного Кубка Співдружності Незалежних Держав, зі спецпогашенням упорався.

Фото: markapmr.ru

Тепер трохи про марки та конверти першого дня. На конверті розміщене фото футболістів, зроблене в серпні 2021 року в Загребі після виходу «Шерифа» у груповий етап Ліги Чемпіонів. Угорі конверта представлені відомості про досягнення футбольного клубу «Шериф». Випуск самих марок складається з двох поштових знаків зі срібною та золотою надпечатками. Водночас на марках – тільки фігури двох футболістів і герб клубу. Наклад марки – 1 500 примірників.

Підписуючи конверти першого дня і роздаючи автографи юним футболістам, легендарний воротар розповів журналістам: «Пригадується дуже багато речей, починаючи з того, як у 15 років я потрапив до клубу. Наша команда виступала на десятках стадіонів світу і грала з кращими футбольними клубами. Грала дуже гідно. Обіграти «Реал» Мадрид на Сантьяго Бернабео – це незабутньо. Згадуєш ці моменти й живеш ними. Це безцінне, це ціле життя».
«Найголовніше, що команда не тільки перемагає сама, вона і просуває наше Придністров’я, – розповів нам президент Федерації футболу Придністров’я

Павло Прокудін. – Не так давно в мене була розмова з кубинцями, які приїхали до нас у гості. Мова зайшла про відмінні особливості Молдови та Придністров’я. Всі притихли, а я їм і кажу: «Чули: «Шериф» Тирасполь – «Реал»! А вони захоплено: «О, так! Це ми знаємо!» Через футбол про нас дізнаються у всьому світі».

З цікавими фактами познайомив директор видавництва «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв: «Унікальність цієї поштової марки полягає в тому, що вона вперше присвячена конкретному футбольному клубові. В цьому випадку – команді «Шериф». Поштові марки про футбол загалом ми вже випускали. Наші марки зі спортивною тематикою високо котируються в закордонних філателістів. Остання поштова марка в недалекому майбутньому поїде в європейські країни, а можливо – і в Америку. Майбутнє у неї – хороше».

Вболівальники нашого футбольного клубу також вірні девізу команди: де згода, там перемога. «Шериф» збирає найбільшу аудиторію на матчах чемпіонату Молдови в Суперлізі. Його гра, що відбулася в останні вихідні зі своїм одвічним і головним суперником – кишинівським «Зімбру», зібрала на трибунах 4 175 глядачів. Це другий результат сезону. Втім, перший результат теж за «Шерифом». Команда була учасником і найбільш відвідуваного матчу сезону – гостьової гри з ФК «Бєльці», яку прийшли подивитися понад 5 000 уболівальників Молдови та Придністров’я.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото автора.