ПРИДНІСТРОВ’Я стає зеленішим і привабливішим

За ініціативи Держслужби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища в останній день березня у Слободзейському районі відбулася акція, присвячена Міжнародному дню лісів. Основною її метою стало збільшення лісистості території нашої республіки.


Біля села Чобручі, де Дністер поділяється на два рукави: західний – тобто сам Дністер, та східний – Турунчук, природа не поскупилася на унікальні краєвиди. Тут дуже гарні ландшафти, бурхливий водяний перекат, який місцеві жителі називають водоспадом. Тому сюди часто приїжджають туристи, яких приваблюють веселі потоки ріки та неповторні місця нашого краю.

Саме тут провели захід, в якому взяли участь депутати Верховної Ради, члени Уряду на чолі з його керівником, служителі церкви.

«На жаль, ми вирубуємо швидше, ніж висаджуємо. Щоб вирости, дереву треба від 15 до 50 років, а щоб зрубати його – вистачає півгодини. Тому на сьогодні політика така: зрубав одне дерево – посади два. Потрібно не те, що два, потрібно десятки, якщо є місце. У нас ще багато вільної землі, на якій можна висаджувати ліс. Це справа хороша», – сказав журналістам Олександр Розенберг.

Загалом в урочищі с. Глине Слободзейського району під посадку відвели понад 3,5 га землі. Тут буде укорінено кілька тисяч дерев та кущів. Ті, що не встигнуть посадити навесні, досадять уже восени.

Програмою розвитку інфраструктури рекреаційних зон у містах та районах республіки передбачено створення місць для відпочинку. Турунчук дуже популярний не лише серед мешканців Чобруч та Слободзеї, а й взагалі у республіці. Зону відпочинку обладнають прямо на березі річки.

«Усю цю територію, яку ми нині засаджуємо – від насосної станції й до нашого так званого водоспаду – ми доглядатимемо: стригтимемо суху траву, поливатимемо дерева. Це буде лісова зона відпочинку. Трохи далі, на спуску з греблі, хочемо встановити п’ять альтанок з очеретяними дахами, посередині зробимо майданчик на 80 м2 із мангалами, об’єднаємо все в одну зону. Поступово далі робитимемо такі ж альтанки через кожні 150–200 метрів. Це дуже популярне місце відпочинку, багато людей до нас приїжджає», – поділився планами глава держадміністрації с. Чобручі Віталій Цуркан.

Начальник Держслужби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз поділилася враженнями: «Я завжди радо беру участь у таких заходах. Під час прогулянок з дітьми та онуками в парках показую їм, де і що ми посадили. А вони потім самі виходять на такі акції, й уже своїм батькам з гордістю повідомляють, що вони теж укорінили якесь деревце і щороку слідкують, як воно виросло. Це дуже приємно, адже ми намагаємося зберегти красу нашого мальовничого краю».

Депутат ВР Григорій Дяченко неодноразово брав участь в озелененні місць відпочинку нашої республіки. Це були майданчики в Ботанічному саду ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, на території Бендерської фортеці, у столичному мікрорайоні «Кіровський». «Скільки всього рослин мені пощастило посадити, доглянути та виростити – вже й не пам’ятаю! Та це сотні дерев і різних кущів. Тут, біля Турунчука, місця привабливі, сюди на риболовлю приїжджають місцеві рибалки, щоб свіжої рибки піймати, а то і просто з сім’єю приємно відпочити, посидіти в тиші, послухати спів лісових птахів, заспокійливий шум води на перекатах. Ми повинні не лише милуватися природою, й допомагати їй. Тому, звичайно, необхідно збільшувати площу лісових насаджень. Це наше майбутнє, турбота про красу навколишнього світу – наша спадщина новому поколінню придністровців», – сказав Григорій Іванович.

Представник ДУП «Приднестровье-лес» Надія Павлівна розповіла, що нині уздовж дамби висаджують тополю гібридну, березу, гостролистий та польовий клени, черемху, червоний та черешковий дуби, горобину, кримську сосну та кущі ялівцю. Місце під них підготували ще восени. Тоді провели всі необхідні процедури, а навесні продискували.

Територія неподалік села Чобручі, де зростатиме майбутній ліс, тягнеться уздовж дамби, в кількох десятках метрів від річки Турунчук. Ще минулого року тут мали провести низку робіт, внесених до Програми розвитку туризму, але непередбачувані обставини примусили скоротити витрати на цю статтю. Упорядкування зони відпочинку продовжать, щойно для цього виділять кошти.


Iрина МАСЛОВА.

Фото автора.