Правильний вибір професії як гарантія успіху

Весняні канікули для багатьох старшокласників – це період, коли можна ретельніше ознайомитися з особливостями вступної кампанії, факультетами, студентським життям у вишах. Придністровський державний університет імені Т. Г. Шевченка щороку радісно відчиняє свої двері для майбутніх студентів саме в період канікул.


Знайомство з провідним закладом освіти розпочалося в актовій залі Культурно-просвітницького центру ім. св. рівноапостольних Кирила та Мефодія. Тут зібралося близько 50 учнів із різних шкіл Тирасполя, Бендер, Григоріополя, Дністровська, Рибниці. На великому екрані для них демонстрували серію спонукальних відео, створених студентами факультетів у період навчання.

Зустріч з ректором вишу розпочалася з його звернення до присутніх у залі численних випускників шкіл – потенціальних студентів ПДУ.

Владислав Володимирович Соколов підкреслив: «Університет протягом 30 років є провідним закладом освіти в нашій державі. Він формується та розвивається разом із республікою, адже більшість керівників держави закінчували саме його. Навчальний заклад займається не тільки освітньою та науковою діяльністю, а також перепідготовкою спеціалістів для різних міністерств і відомств».

Ректор вишу розповів, що у 2021 році навчальний заклад у четвертий раз успішно пройшов державну акредитацію в Російській Федерації. Це означає, що він відповідає вимогам, які пред’являє Міністерство просвіти, а тому саме з цього року видаватиме два дипломи державного зразка: Придністров’я та Росії. Студенти можуть не виїжджати на навчання за кордон, а зробити це в рідному Придністров’ї.

Старшокласників цікавили питання про вступні іспити, пільги, правила набору, працевлаштування, наявності бюджетних місць. На зустрічі були присутні представники кожної кафедри й викладачі, які з задоволенням відповідали майбутнім студентам, їхнім батькам і вчителям. До речі, університет має свій сайт, де кожен може ознайомитися з його оргструктурою, поставити запитання ректору й поцікавитися студентським життям.

Коли всі запитання абітурієнтів були вичерпані, Владислав Володимирович зазначив, що був радий побувати на такій зустрічі й висловив надію на зустріч у новому навчальному році з багатьма присутніми в залі університетського центру дозвілля.

Для детальнішого очного знайомства з закладом студенти-волонтери та відділ психологічного супроводу і профорієнтаційної роботи на чолі з Юлією Сергіївною організували квест-гру. З абітурієнтів сформували п’ять команд, видали їм карту університету і провели їх через випробування, в яких вони змогли ознайомитися з кожним факультетом, філією та інститутом, що входять до структури ПДУ.

«Цей квест спрямований на те, щоб старшокласники змогли побачити побут студентів, поспілкуватися з ними на рівних і відчути сам дух студентства», – зауважила викладач.

Представники кожного підрозділу підготували тематичні завдання за своїм напрямом. Виконання завдань якраз і виявило здібності учасників квесту в тій чи іншій спеціальності. Так, студенти медичного факультету запропонували анатомічне завдання, волонтери факультету педагогіки та психології допомогли згадати терміни зі своєї спеціальності й роз’яснили їх усім присутнім, а представники Інституту державного управління, права та соціально-гуманітарних наук запропонували економічну гру з елементами підприємства. На факультеті фізичної підготовки учасникам квесту довелося попрацювати зі скакалкою та обручами.

Нагадаємо, що такі заходи в університеті – традиційні, й проводяться вони щороку. З усього було видно, що гостям вони подобаються.
Квест-турнір «Професії нашого вишу» став кульмінацією Дня відкритих дверей у ПДУ.


Катерина СИДОРЧУК.

Фото автора.