Практичне залучення молоді до медицини

У Тираспольському міжрегіональному університеті в рамках II Республіканського фестивалю «У світі професій» відбувся майстер-клас зі стоматології «Вчимося моделювати зуби».


Викладач та методист вишу Тетяна Гнатюк під час Zoom-конференції розповіла учням 9–11-х класів про спеціальність «Зубний технік».

Що входить до обов’язків цього спеціаліста? Перш за все, він виготовляє діагностичну модель щелепи пацієнта на основі зробленого лікарем-ортопедом зліпка. Потім встановлює виготовлені ортопедичні конструкції.

Зубний технік повинен знати: основи будови та функції жувального апарату, відомості про стоматологічні захворювання, принципи клінічних етапів та технологію виготовлення стоматологічних, ортопедичних та ортодонтичних конструкцій та апаратів.

«Варто підкреслити, що розвиток стоматологічного обладнання, методів протезування та матеріалів відбувається швидкими темпами, внаслідок чого професія зубного техніка дуже актуальна і, треба зазначити, добре оплачувана. Так, для того, щоб результат роботи був успішним, технік повинен відточувати моторику рук, вчитися робити дрібну і копітку роботу, працювати швидко і водночас без різких рухів і суєти. Загалом він повинен володіти своїми пальцями, відчувати їх на всі 100 % (або цього прагнути). Зубному техніку властива соціальна значущість, оскільки завдяки такому фахівцю до пацієнтів повертається здоров’я та впевненість у собі», – сказала викладач.

Також вона звернула увагу молодих людей на появу у стоматології нових технологій, завдяки яким стає можливою якісніша реставрація зубів. До таких інноваційних методик входить і моделювання зубів. Воно дає змогу виготовити ідеальні протези для конкретного пацієнта. За допомогою цієї процедури стало можливим максимально точне відтворення анатомічних форм та функціональних особливостей зубного ряду. В результаті забезпечується висока естетичність усієї ротової порожнини.

Стоматологію змін зубів з воску називають Wax-up-технологією. Фахівці використовують дві методики такої операції. Одна – це формування зразка майбутнього зуба на куксах (гіпсових основах), а друга – поєднання методик Wax-up та Mock-up, створення композитної моделі прямо в роті на основі воску.

Що таке воскове моделювання Wax-up? Це зняття зліпків та виготовлення форми майбутньої ортопедичної конструкції з воску, щоб стоматолог міг побачити можливі труднощі та нюанси протезування, а пацієнт – форму своїх майбутніх зубів. Процедура обов’язкова для ортопедичного виправлення вад ротової порожнини. Макет із воску є тестовим матеріалом.

Фахівець розповіла, що восковий зліпок «підганяють», звертаючи увагу на центральну оклюзію та всі рухи нижньої щелепи. Це необхідно, щоб на вкладці антагонуючі зуби не наштовхувалися на перешкоди. Тому лікар просить пацієнта повільно зімкнути щелепи, після цього прибирає надлишки матеріалу. Це повторюється кілька разів, поки зуби не зімкнуться повністю. Пацієнту потрібно рухати нижньою щелепою на всі боки й теж зіскребти зайвий віск.

Тетяна Олександрівна зауважила, що для майбутніх зубних техніків важливим є такий навчальний предмет, як малювання. Причому малювати потрібно не лише зуби, можна почати з чогось простого. Головне – малювати, щоб тренувати руку та свою здатність переносити картинку з уявлення в голові на листок.

За словами Тетяни Гнатюк, якщо молоді люди пов’язують власне майбутнє зі стоматологією, то їм необхідно добре зважити всі переваги та недоліки, вивчити нюанси роботи та риси особистості.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото: www.tmu-pmr.ru