Талановита молодь – надбання й потенціал держави

У Придністров’ї з 28 по 30 березня Державна служба з культури та історичної спадщини традиційно провела фінали трьох республіканських конкурсів закладів додаткової освіти художньоестетичної спрямованості: «Юний виконавець Придністров’я», «Юний художник Придністров’я» та «Юний танцюрист Придністров’я».


Всього в цих заходах взяли участь близько 1 100 обдарованих дітей зі шкіл мистецтв, музичних і художніх шкіл республіки.

«Обдарованість людини – це маленький паросток, який ледь проклюнувся з землі й вимагає до себе величезної уваги. Необхідно пестити й плекати, доглядати за ним, зробити його благороднішим, щоб він виріс і дав рясний плід», – сказав відомий радянський педагог-новатор Василь Сухомлинський.

 

«У Придністров’ї дуже багато талановитих дітей, і до них треба ставитися як до нашого національного надбання», – зазначила представник Держслужби з культури та історичної спадщини, член оргкомітету конкурсів.

Про роботу оргкомітету та її голови – керівника Держслужби Марії Кирмиз – необхідно сказати окремо. Після трьох складних років, пов’язаних з особливостями санітарно-епідеміологічної обстановки через пандемію коронавірусу, коли конкурси проводилися в урізаному вигляді, повернути їм колишній розмах, колишній рівень було справою дуже і дуже непростою. Та оргкомітет виконав свої функції блискуче. Не менше добрих слів заслуговує високопрофесійне, неупереджене, авторитетне журі, яке складалося з 63 осіб, зокрема керівників та фахівців із Придністровського державного інституту мистецтв ім. А. Г. Рубінштейна, а також Бендерського вищого художнього коледжу ім. В. І. Постойкіна, членів Спілки художників Придністров’я, провідних танцюристів Придністровського державного ансамблю танцю і народної музики «Віоріка», провідних солістів Придністровського державного хору, відомих музикантів Державного симфонічного оркестру.

Конкурси проводилися в таких видах мистецтва: «Юний виконавець Придністров’я», «Юний художник Придністров’я», «Юний танцюрист Придністров’я».

Нинішнього року «Юний виконавець Придністров’я» проводився у 31-й раз. Він лише на півтора року молодший за нашу республіку. У ньому відповідно до заявок взяли участь 447 претендентів. Найталановитіші, найстаранніші виконавці виявлялися в 15 номінаціях: «Вокал класичний», «Класична гітара», «Народний спів», «Молдавські народні інструменти», «Фортепіано», «Інструменти естрадного оркестру» тощо. Окремим рядком була виділена олімпіада з сольфеджіо.

Під час змагання юні обдарування вразили всіх членів журі та глядачів віртуозною грою на музичних інструментах, вокальними здібностями та знаннями теорії музики.

«Юний художник Придністров’я» відбувся вже 24-й раз, і нинішнього року в ньому взяли участь 172 людини. Він проходив на базі столичної Дитячої художньої школи ім. О. Ф. Фойницького. Кращих із них виявляли в чотирьох номінаціях. Усього було відзначено 49 учасників, які перемогли й посіли призові місця. Щодо установ, то особливо проявили себе в цьому заході Дитяча художня школа ім. О. Ф. Фойницького, Рибницька дитяча художня школа та Рибницька дитяча школа мистецтв, Дубоссарська дитяча художня школа, Бендерська дитяча художня школа, Школа мистецтв ім. Т. Гуртового (м. Григоріополь) та Слободзейська дитяча художня школа.

Десятий раз продемонстрували свою майстерність юні танцюристи. Цього року – на великій сцені Палацу Республіки. У конкурсі взяли участь 450 виконавців республіканських шкіл мистецтв. Вони показали 47 танців. Вийшло дуже захопливе, яскраве шоу, яке відрізняли професіоналізм і високий рівень підготовки, барвисті костюми. Гран-прі отримала Дитяча школа мистецтв ім. С. В. Рахманінова (м. Тирасполь) за танець «Золоті пальці» з балету Р. М. Гліера «Червоний мак». Крім Гран-прі, журі присудило перше місце 14 учасникам, друге – 31 й третє місце –1. Виходить, що практично жоден танець не залишився без нагороди. Цей показник заслуговує уваги.

«Особливо хочеться відзначити зрослий рівень підготовки учнів сільських шкіл мистецтв, – доповнила загальну картину представник Держслужби з культури та історичної спадщини. – Це дуже радує, тому що в наш складний час сільські діти часом залишаються осторонь від цікавого дозвілля. Ми всіма силами намагаємося уникнути цієї несправедливості. З-поміж танцювальних колективів сільських організацій додаткової освіти можна виділити вихованців Дитячої школи мистецтв села Кіцькани, Районну школу мистецтв села Вихватинці, Дитячу школу мистецтв селища Первомайськ. З-поміж установ, які готують майбутніх живописців – Дитячу художню школу селища Первомайськ».

Взяли участь у трьох конкурсах і юні обдарування зі школи мистецтв Республіканського українського теоретичного ліцею-комплексу. Виступили вони більш ніж гідно. В одному лише конкурсі «Юний виконавець Придністров’я» 14 ліцеїстів стали переможцями та призерами в таких номінаціях, як «Гітара класична», «Естрадний спів», «Вокал класичний», «Народний спів». Особливо вражають юні гітаристи, які практично заволоділи п’єдесталом пошани – посіли перше, друге і третє місця в секції гри на класичній гітарі.

«Ми довго і відповідально готувалися до конкурсу. Перед виступом дуже хвилювалися, емоції переповнювали, –поділився один із призерів. – Та ми виходили на сцену з бойовим настроєм і вірили в перемогу. Всупереч тому, що це конкурс, до всіх ставилися як до своїх друзів».

Оцінив підсумки виступу ліцеїстів і заступник директора РУТЛ-К школи мистецтв: «Ми дуже задоволені такими результатами й раді, що наша школа мистецтв з року в рік не тільки демонструє високий рівень підготовки учнів, а і просувається вперед, розвивається. Ми гідно слідуємо традиціям, передаємо їх з покоління в покоління, прищеплюємо дітям любов до мистецтва, любов до української культури».

Підбила підсумок цій розмові представник Держслужби з культури та історичної спадщини: «Майбутнє у Школи мистецтв українського ліцею-комплексу безсумнівно є. Там дуже багато талановитих дітей. Не сумніваюся, вони досягнуть гідних висот».


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото автора.