Свято доброї надії та світлої віри

Благовіщення – це третє найважливіше в році церковне свято після Різдва та Великодня. Цього дня віряни відзначають подію з життя Діви Марії, коли архангел Гавриїл повідомив їй, що у неї народиться Божий Син, тобто повідомив їй благу звістку.


Церковні перекази свідчать: коли Діві Марії явився архангел Гавриїл, вона читала в книзі пророка Ісаї слова про народження Месії. «Я готова стати останньою служницею у тієї, яка удостоїться народити Месію», – подумала вона.

«У святі дні Великого посту свята Церква збирає нас на одне з найбільших своїх свят – Благовіщення Пресвятої Богородиці та звертає наші уявні погляди до тих священних хвилин, коли Божий посланник – архангел Гавриїл – благовістив смиренній Діві з Назарета таємницю Боговтілення», – розповідає Митрополит Антоній Сурозький.

Благовіщення відзначають за 9 місяців до Різдва Христового, тому що саме стільки триває вагітність. Цього дня Діва Марія дізналася про свою вагітність, а на Різдво народила Ісуса.
Католики відзначають свято 25 березня, а православні – 7 квітня.

Традиції та звичаї на Благовіщення

Цього дня у храмах проводять урочисті літургії в особливих блакитних шатах, а після служби в небо випускають білих голубів як символ Святого Духа.

«З Євангелія ми дізнаємося, що Святий Дух у вигляді голуба зійшов на Господа під час Його хрещення в річці Йордан. Непорочне зачаття Дівою Марією Ісуса Христа архангел Гавриїл також пояснює сходженням на неї Духа Святого: «Дух Святий зійде на тебе і сила Вишнього осінить тебе». З цього злиття народного звичаю та євангельських слів і з’явилася сучасна традиція», – пояснює Митрополит. За його словами, цього дня можна відвідати богослужіння і помолитися Богу, адже вважається, що на Благовіщення відкриваються небеса і Господь чує всі наші прохання.

Як і в інші церковні свята, на Благовіщення заведено збиратися за святковим столом і накривати багатий стіл. Хоча ще триває Великий піст, на честь свята дозволяється їсти рибу і морепродукти. Також на Благовіщення освячують сіль у храмі й солять нею страви.
До Благовіщення віряни готуються заздалегідь: прибирають у домівці, перуть постільну білизну та скатертини, виносять старі речі. У Київській Русі цього дня відзначали прихід справжньої весни й початок нового циклу життя. Тому будинок належало добре прибрати, щоб «очистити» його від усього негативу.

За народним віруванням, у день Благовіщення сам Бог благословляє землю і все, що на ній росте. У зв’язку з цим з’явилася традиція освячувати напередодні свята або в саме свято насіння, призначені для посіву. Також перед Благовіщенням спостерігали за погодою: якщо йде дощ, гарним буде врожай жита, а якщо гроза – урожай горіхів.

Що не можна робити на Благовіщення

З Благовіщенням у народі пов’язані деякі старовинні звичаї. Кажуть, що цього дня «птах гнізда не в’є, дівчина коси не плете», тобто будь-яка робота вважається гріхом. Не можна лихословити й ворожити.

Неможливе стало можливим

Митрополит Антоній Сурозький повчає нас: «Віра не знає меж. Вона веде нас прямо до Божого престолу. На її шляху відкривається і сяє людині Божий Лик. І головна духовна неміч наших днів та, що ми втратили простоту дитячої віри – тієї віри, яка може створити неможливе. Наше століття – століття маловір’я, століття слабкої немічної віри. І якраз у день Благовіщення, коли неможливе стало можливим і нездійсненне, з людської точки зору, здійснилося у справжньому житті, свята Церква звертається до нашої віри, до того вогника, який горить у серці кожного з нас, оберігаючи нас від духовного розпаду і тління. Вона кличе нас на шлях вірності Богу, на шлях віддання себе його благій волі. Майте віру Божу, усвідомте і відчуйте, що для віруючої людини не може бути неможливого, що де хоче Бог, там перемагається чин єства, бо він творить, що хоче… треба невпинно молитися, щоб Господь зміцнив нашу немічну віру і просвітив наші щирі очі. А особливо закликати на допомогу собі Царицю Небесну: Пресвята Богородице, спаси нас!».


Анастасія КАСИМ.

Фото: tviysvit.com.ua