Про фінансову грамотність

В Тираспольському міжрегіональному університеті відбувся майстер-клас з економіки «Планування сімейного бюджету» для учнів 9–11-х класів.


Завідувач кафедри економіки вишу Катерина Корнієвська під час Zoom-конференції розповіла хлопцям та дівчатам про важливість контролю коштів в умовах окремої сім’ї:

«Сімейний бюджет – це загальна сума фінансових надходжень за місяць, що складається з заробітних плат чоловіка та дружини, а також різних допомог та інших джерел. У формуванні сімейних прибутків важливу роль відіграють усі члени родини. До цього залучають навіть дітей. Вміння розпоряджатися грішми допоможе заощадити та більше витрачати, допомагаючи максимально ефективно користуватися коштами. За статистикою люди, які не ведуть облік витрат і доходів, часто витрачають більше, ніж заробляють. Ведення бюджету допомагає контролювати власні кошти та значно скоротити перевитрату».

Викладач дала власні рекомендації відносно цього питання. Один із головних кроків, з якого доведеться планувати витрати – оцінити свій фінансовий стан у реальний момент часу. Для цього потрібно зробити аналіз джерела доходів, скласти таблицю витрат, згадати борги.

Почати відстежувати інформацію необхідно за готівковим та картковим розрахунком. Визначитися, де ви будете вести статтю доходів та витрат. Можна за старою схемою розписувати бюджет сім’ї у блокноті, а можна використовувати сучасні програми.

Це дозволить чітко дотримуватися плану і не перевищувати витрати. Такий підхід чудово захищає від спонтанних покупок, нав’язаних продавцями та рекламою, оскільки людина заздалегідь продумає, що необхідно придбати й чи справді це їй потрібно.

Той, хто планує сімейні витрати, бачить, куди пішов кожен зароблений рубль, не братиме дорогих позик та кредитів, щоб купити річ негайно. У цьому не буде необхідності, тому що можна занести придбання речі у план і купити її без додаткових витрат, тільки трохи пізніше (наприклад, не в сезон і з гарною знижкою).

Якщо сім’я опинилася «в боргах, як у шовках», планування дозволить відшукати статті витрат, які можна зменшити для досягнення важливої на цей момент і першочергової мети – погашення боргів. У разі підвищення доходів така сім’я пустить більшу частину вільних коштів на закриття заборгованості, а не на покупки чи розваги. Це все можна організувати вже пізніше, коли нікому нічого не винен.

Головним правилом ведення сімейної бухгалтерії є підтримання перевищення доходу над витратами, адже задля цього все й замислювалося. Щоб прибуток грошей був більшим, ніж видаток, розроблено безліч способів відстеження грошового обігу та планування витрат.
Катерина Володимирівна навела деякі приклади ведення правильного сімейного бюджету. Так, автор книг про ведення грошового обігу Ендрю Тобіас пропонує такі заходи вирішення фінансових проблем: позбавитися всіх боргів і кредитних карт; почати відкладати від усіх доходів 20 % (спочатку це може бути 15, 10 і навіть 5, головне – почати робити накопичення); жити на 80 %, що залишилися, ні в чому собі не відмовляючи (у рамках цієї суми).

А от журналіст і фінансист Річард Дженкінс висунув таку програму регулювання витрат: 60 % – на необхідні поточні витрати (всі щомісячні виплати, їжа, побутова хімія), 10 % – для пенсійних накопичень (пора вже задуматися і про безбідну старість), 10 % – для довгострокових виплат (іпотека, кредит на освіту тощо), 10 % – для нерегулярних витрат,10 % – на розваги.

Підсумовуючи, Катерина Корнієвська зазначила, що культура спілкування з грошима – це частина загальної культури людини. Вона полягає у здоровому ставленні до грошей, має виховуватися з дитинства і бути основою взаємин між людьми, у яких так чи інакше використовуються гроші.


Андрій КРАВЧЕНКО.

Фото з особистого архиву Катерини Корнієвської.