Бізнес-ідея, яка допомагає аграріям

Придністровець Олександр Вольський пропонує аграрному сектору вийти на новий рівень відстеження та аналізу стану полів за допомогою інноваційної технології безпілотного літального апарату, послугами якого можна скористатися вже тепер.


Новий час вимагає нових рішень, особливо в сільському господарстві. Кількість жителів планети Земля вже перевищила 8 мільярдів. Водночас кількість родючого ґрунту не зросла. Єдиним виходом, що дозволяє забезпечити всіх людей достатнім обсягом продовольства, може стати якісний стрибок у роботі з посівними, полями, садами.

Актуальна інформація про стан площ рельєфу, якість ґрунту і врожаю постійно змінюється. Щоб за нею встигати, залучають, як правило, чимало фахівців, транспорт і витрачають час. Однак найчастіше в аграріїв немає можливості детально вивчати свої ділянки, вони бачать здебільшого тільки те, що найпомітніше створює проблеми. В результаті такого стану справ без детального вивчення їм не вдається досягти максимально бажаного результату.

Ідея про те, як можна змінити ситуацію, спала на думку Олександру Вольському. Маючи за плечами вищу економічну освіту і досвід роботи з юридичними особами в компанії IDC, молодий чоловік вирішив відкрити свою справу. Раніше йому траплялося відвідувати різноманітні технологічні виставки в Кишиневі. Саме там він уперше побачив високотехнологічні дрони, й у нього зародилася думка про застосування інноваційних технологій удома – в Придністров’ї.

«З нашим дроном можна дуже швидко «облетіти» поле. Потрібно лише задати йому потрібну висоту в залежності від того, які цілі переслідують аграрії. Наприклад, проаналізувати якість врожаю чи виявити точково проблему. У підсумку ми отримуємо картинку високого рішення і вже бачимо осередки, де, припустимо, почалася посуха чи завівся якийсь паразит», – зазначає Олександр.

Такий підхід дозволяє фермерам значно зменшити свої витрати на ресурси та пестициди, тому що кожен куточок поля отримує те, що йому необхідно. Дані безпілотного літаючого апарату перетворюються в ортофотоплан, 3D-модель рельєфу та інші формати.

Мабуть, це єдиний спосіб набуття повного контролю над сільськогосподарськими процесами. Реалізація такого задуму стала можливою завдяки виграному гранту на конкурсі бізнес-ідей проекту «Розвиток експортного потенціалу на берегах Дністра».

Такою технологією вже скористався керівник ТОВ «Кременчуцька аграрна компанія» Євген Маковєєв і залишився задоволений. Підприємець Олександр Вольський також співпрацює з деякими місцевими аграріями. Втім, подібні технології тільки починають набирати обертів.
«Застосування інноваційних безпілотних літальних апаратів вивело галузь сільського господарства на новий, вищий рівень. Завдяки фінансовій допомозі було створене технологічне it підприємство, а на сьогодні ми вже відкрили два нових робочих місця», – поділився Олександр.

Ні для кого не секрет, що наша республіка належить до зони ризикованого землеробства через нестачу опадів. Водний ресурс дуже цінний. Сучасні меліоративні технології набагато зручніше застосовувати, маючи на руках точну карту поливу. Все розрахувати та зробити її не складає ніяких труднощів саме дрону.

Бізнес-ідея, що допомагає аграріям, –це нова можливість актуально, прогресивно та екологічно розвивати сільське господарство.


Марія ГОРДIЄНКО.

Фото автора.