В гостях у редакції

Редакцію республіканської газети «Гомін» з ознайомчим профорієнтаційним візитом відвідали учні Тираспольської «Спеціальної (корекційної) загальноосвітньої школи-інтернату I-II, та V видів».


У п’ятницю, 31 березня, співробітники газети готували до здавання у друк свіжий її випуск і вже починали підготовку інформації для нового номера. Поміж усіх цих невідкладних справ у них знайшовся час для зустрічі зі школярами. Їм подарували святкові випуски газети, які вони, до речі, не випускали з рук до самого закінчення екскурсії.

За словами дітей, вони не вперше гортають довгі паперові сторінки з текстами, новинами й телевізійними програмами. У когось, наприклад, такі передплачує бабуся в селі чи в місті. Нове покоління впізнає газету за звичними кросвордами на останній сторінці. Уважно переглянувши зміст різних випусків, хлопчики та дівчатка обмінювалися між собою екземплярами.

Учням наочно продемонстрували всі етапи створення газети: кореспонденти спільно з дизайнером-верстальником постаралися занурити їх у світ засобів масової інформації. Адже для того, щоб сформувати реальне уявлення про професію, найкраще один раз «наживо» побачити, як відбувається робочий процес. Досвідчені кореспонденти й початківці буквально намалювали перед дітьми схему створення газети: від відвідування ними різних заходів до написання текстів у комп’ютері, редактури, перекладу, коригування та верстки.

Дизайнер-верстальник газети «Гомін» на великому моніторі показала учням школи-інтернату електронні макети, створені у програмі InDesign і Photoshop. Багатьох зацікавила саме ця частина роботи. Фахівець розповіла про оброблення фотографій, правила ранжирування тексту на друкованій сторінці та своє робоче навантаження.

Після ознайомлення з усіма видами робіт працівники поспілкувалися з дітьми, дізналися про їхні захоплення та плани на майбутнє. Для того, щоб завершити це поринання у світ професій і зробити його повнішим, ознайомимо читачів з коментарями найбільш захоплених і вражених школярів.

«Це була дуже пізнавальна зустріч. Я не знала, що у нас пишуть трьома мовами. Мене найбільше зацікавила робота дизайнера-оформлювача газети Анни Полікарпової», – сказала учениця 8-го класу Христина.

«Екскурсія чудова. Мені сподобалося, що у вас все послідовно. Спочатку ви відшукуєте інформацію, пишете, потім – редакція і верстка. У вас дружний колектив, з гумором. Сьогодні я вперше тримаю газети, написані трьома мовами. Журналістика і дизайн здалися мені однаково цікавими, але поки що я планую стати менеджером», – зазначила дев’ятикласниця Оля.

«Я вдячний вам за те, що ви випускаєте такі газети. У майбутньому я хотів би стати дизайнером. Я люблю фантазувати й ходжу в спеціальний гурток, де мене вчать малювати», – підсумував шестикласник Іван.
Редакція газети «Гомін» завжди з радістю зустрічає своїх гостей і очікує з ними зустрічі знову.

Екскурсія продовжилася також у редакціях газети «Адевэрул Нистрян» і «Приднестровье» з відвідуванням музею журналістики та переглядом ознайомлювальних тематичних роликів у конференц-залі.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.