Податковий семінар для підприємців

Наприкінці березня Міністерство фінансів на платформі Zoom організувало черговий єдиний спільний семінар для юридичних, фізичних осіб та індивідуальних підприємців.


Представники територіальних податкових інспекцій республіки розповіли про застосування податкового та іншого, у межах компетенції податкових органів, законодавства ПМР.

Заступник міністра фінансів – директор Державної податкової служби Євген Кошелєв доповів про останні зміни в законодавстві: «Закон ПМР від 6 червня 2016 року № 149-З-VI доповнено статтею 2-2, згідно з якою організаціям, що застосовують спрощену систему оподаткування, у 2023 році надано право перейти на інший режим оподаткування за умови повідомлення про це податкового органу не пізніше як 30 квітня 2023 року. При цьому організація вважається такою, що перейшла на інший режим оподаткування з першого числа місяця, в якому подано повідомлення до податкового органу. Тим часом згідно зі статтею 2-3, внесеною також Законом ПМР від 29 березня 2023 року № 55-ЗД-VII, встановлено, що організації, які застосовують спрощену систему оподаткування, але переходять на інший режим оподаткування впродовж 2023 року, надають фінансову звітність за звітний період (рік), у якому застосовувався спеціальний податковий режим – спрощена система оподаткування протягом 30 (тридцяти) календарних днів після дати переходу зі спрощеної системи на інший режим оподаткування».

Представник міністерства додав, що Закон ПМР від 29 березня 2023 року № 55-ЗД-VII встановлює пролонгацію терміну подання організаціями заяв про перехід зі спрощеної системи на загальний режим оподаткування у 2023 році, організації мають право перейти на інший загальний режим за умови повідомлення про це податковий орган за місцем постановки на податковий облік не пізніше як 30 квітня 2023 року.

Ця можливість є найбільш актуальною для організацій, що здійснюють капітальні будівництва, реконструкції та ремонт, у рамках договорів за кошти бюджету.

Слід також звернути особливу увагу на статтю 2–4, доповнену Законом ПМР від 29 березня 2023 року № 55-ЗД-VII, згідно з якою організації та індивідуальні підприємці, що застосовують спрощену систему оподаткування, доходи від діяльності яких у 2022 році перевищили граничний розмір доходу індивідуальних підприємців у сумі 300 000 РР МЗП, для юридичних осіб – у сумі 700 000 РР МЗП з урахуванням 20 %, встановлених відповідним законом, у 2023 році не втрачають право на застосування спрощеної системи оподаткування.

Виходячи з норми статті 2 Закону ПМР від 29 березня 2023 року № 55-ЗД-VII, ця стаття набирає чинності з наступного дня після офіційного опублікування і поширює свою дію на правовідносини, що виникли з 1 січня 2023 року.

Суб’єкти господарювання, які перевищили у 2022 році встановлений вищезгаданими законодавчими актами граничний розмір прибутків, у 2023 році зберігають право на застосування спрощеної системи оподаткування.

Під час семінару економічні агенти мали можливість дістати відповіді на запитання, пов’язані з їхньою діяльністю. Одним з актуальних є питання подовження термінів подання податкової електронної звітності до територіальних податкових органів. За словами Євгена Кошелєва, якщо є об’єктивні причини для цього і за наявності відповідних документів, підприємець подає заяву в Міністерство фінансів, але не пізніше, ніж за 3 дні до дати, на яку призначена здача звітності.


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото: facebook.com-minfin.pmr