Заходьте, читайте, дивіться і слухайте

У Придністров’ї стартував єдиний інформаційний портал, присвячений історії Придністров’я. Тепер будь-якому користувачеві всього одним натисканням клавіша доступна безліч історичних матеріалів про нашу республіку, починаючи з давніх часів і закінчуючи сьогоденням.


Популяризувати історію серед молоді – непроста справа. Щоб з нею впоратися, потрібно залучити фахівців високого рівня, розробити сучасний формат і не забувати про мультимедійність інформації.

Переслідуючи ці всі цілі, співробітники Державної установи «Приднестровская газета» спільно з Міністерством цифрового розвитку, зв’язку і масових комунікацій ПМР за дорученням Президента створили особливу платформу, присвячену історії республіки – інтернет-ресурс «Придністровський історичний портал».

Для співвітчизників і жителів закордоння основною складністю в діставанні повних даних про наш край була розрізненість текстів, відеороликів, інфографіки на різних сайтах або навіть точках на карті. Наприклад, з якимись екземплярами книг можна було ознайомитися в повному обсязі тільки в бібліотеках, а для прослуховування подкасту доводилося шукати веб-ресурс радіо.

Все це створювало деякі складнощі у здобуванні інформації та знижувало ентузіазм пізнання. Тепер вони залишилися позаду. Достатньо всього лише ввести в пошуковому рядку history.gospmr.org та опинитися у світі доступної історії.

З нагоди запуску сайту заступник міністра цифрового розвитку, зв’язку і масових комунікацій Максим Кравець і директор ДУ «Приднестровская газета» Юрій Трифонов провели в установі спеціальний брифінг з представниками республіканських ЗМІ.

«Створення Придністровського історичного порталу, агрегатора всілякого контенту про історію нашого краю – це ще один атрибут нашої державності, реальна можливість сформувати об’єктивний світогляд молодого покоління, протистояти спробам спотворення, фальсифікації нашої історії», – зазначив Максим Кравець.

На сайті можна ознайомитися з понад 250 матеріалами. Розроблена зручна система дозволяє вільно переміщатися між формою подачі інформації. Це відеоролики, документальні фільми, текстові матеріали, аудіокниги, подкасти. Такий підхід не дозволить занудьгувати та зробить історію цікавішою для сприйняття.

«Провідне завдання платформи – популяризація контенту з історії Придністров’я. У майбутньому ми опрацюємо питання про можливість завантаження на цей сайт оригінальних історичних статей та документів молдавською та українською мовами, а також їх супровід сучасним перекладом», – сказав Юрій Трифонов.

У великих соціальних мережах і месенджерах уже з’явилися офіційні акаунти Придністровського історичного порталу. Там виходять актуальні новини, рубрика «День в історії» та тематичні матеріали.

Згодом на основному ресурсі розміщуватимуть академічні статті, дослідницькі роботи вчених, записані відеолекції з заслуженими викладачами та знавцями історії. Однак основний фокус все ж залишиться на науково-популярному форматі.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.