Підсумки 2022 року: Мінсоцзахисту та праці

Міністерства та відомства продовжують звітувати про виконану роботу у 2022 році. Колегія Міністерства соціального захисту і праці відбулася онлайн у присутності керівників міністерств, відомств, парламентаріїв та інших запрошених осіб. Доповідь міністра заслухав Голова Уряду Олександр Розенберг.


Профільний міністр приділила особливу увагу виконанню зобов’язань держави щодо своєчасної виплати пенсій, допомог та інших виплат. Олена Куліченко зазначила, що основна частка видатків у структурі бюджету Єдиного державного фонду соціального страхування (ЄДФСС) припадає на пенсійне забезпечення і становить 84,5 %.

Аналізуючи доповідь міністра, прес-служба Уряду повідомляє, що впродовж року фахівці міністерства працювали над поліпшенням економічного становища придністровських пенсіонерів: розглядали та вживали заходів, спрямованих на підвищення прибутків населення. З 1 лютого 2023 року мінімальний розмір пенсії за віком збільшено на 5 %. На сьогодні у Придністров’ї пенсійним забезпеченням охоплено майже 95,5 тис. осіб, з яких 91,3 тис. одержують трудову пенсію, а 4,1 тис. – соціальну. Щомісяця виплачувалася компенсація деяким категоріям пенсіонерів, розмір пенсії яких не перевищував 200 % мінімального розміру за віком. Також проводилися компенсаційні виплати особам, що перейшли на пенсійне забезпечення за законодавством іноземної держави.

Пріоритетним напрямком упродовж минулого року залишалося соціальне страхування придністровців. На виплату з приводу тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів на народження дітей було виділено 167, 3 млн рублів.

«Основна частина витрат припадає на виплату допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю. Вона у звітному періоді склала 56,4 %», – зазначила Олена Куліченко.

Спеціалісти міністерства виконали велику роботу з розв’язання питань підвищення рівня соціальної захищеності окремих пільгових категорій громадян, розробили нормативно-правові акти. Соціально вразливим групам населення були гарантовані пільги з житлово-комунальних послуг, безплатного проїзду всіма видами транспорту загального користування, безплатного забезпечення ліками, виготовлення та ремонту зубних протезів, забезпечення іншими протезами та протезно-ортопедичними виробами, слуховими апаратами тощо.

«Інваліди I та II груп, інваліди віком до 18 років, які пересуваються в інвалідних кріслах-візках, тепер матимуть право на компенсацію самостійно здійснених витрат з адаптації житлових приміщень у сумі майже 5 тис. рублів, – навела приклад керівник Мінсоцзахисту. – Закріплено право батькам, які доглядають за дітьми з інвалідністю, щодо митного оформлення автомобілів для потреб таких сімей. Розширено перелік громадян, які мають право на пільгове кредитування».

Акцент у 2022 році був зроблений на підтримку та реабілітацію інвалідів. Продовжилося забезпечення безплатного протезування, видача протезно-ортопедичних виробів, інвалідних колясок, слухових апаратів через ДУ «Республіканський центр з протезування та ортопедії». З коштів республіканського бюджету було закуплено 192 інвалідні візки, 24 осіб направили на протезування та ще 777 громадян забезпечили різними протезно-ортопедичними виробами.

«Активно тривала робота з реалізації ДЦП «Рівні можливості» на 2019–2022 роки». Вжиті заходи дали можливість забезпечити доступне архітектурне середовище для людей з інвалідністю шляхом установки пандусів, кнопок виклику. Продовжилася робота щодо заповнення електронної карти доступності закінчених об’єктів будівництва», – акцентувала значущість реалізації ДЦП керівник відомства.

У своїй доповіді Олена Куліченко зупинилася на оздоровленні дітей, працівників різних галузей, пенсіонерів, ветеранів праці, громадян пільгової категорії та продовжила:

«Санаторно-курортне лікування мали можливість одержати 789 застрахованих громадян, що працюють (на це направлено 3,7 млн рублів), і водночас на оздоровлення пільгової категорії – пенсіонерів та ветеранів праці – було направлено 4,5 млн рублів з коштів республіканського бюджету. Це дало змогу направити на оздоровлення 609 осіб».

Вона роз’яснила, що впродовж 2022 року держава фінансувала всі гарантовані допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, а також доглядом за дитиною включно з одноразовими виплатами при народженні дитини, оплату декретних та допомоги в догляді за дитиною до двох років.

«Введено допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам – індивідуальним підприємцям. Їм виплачується щомісяця 1 649 рублів упродовж усього періоду непрацездатності. Крім того, виплачується одноразова допомога всім, хто став на облік на ранньому терміні вагітності. Одержувачами гарантованих допомог у зв’язку з материнством є громадяни, які не працюють і не підлягають обов’язковому соціальному страхуванню», – доповіла міністр.

У 2022 році була проведена робота з надання соціальної допомоги одиноким людям похилого віку, непрацездатним громадянам, особам з обмеженими можливостями та тим, хто потребує сторонньої допомоги. Скористалися такими послугами 2,3 тисячі осіб.

Окремо глава міністерства зупинилася на питаннях охорони прав сім’ї, опіки та піклування і зазначила, що минулого року було усиновлено 16 дітей. Усього ж у територіальних відділах опіки та піклування на обліку перебувають 1 389 неповнолітніх дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. Обговорюючи підсумки минулого року, проаналізували й забезпечення цієї категорії дітей житловою площею. За даними Мінсоцзахисту, у 2022 році було надано упорядковане житло 47 випускникам будинків-інтернатів і ще 60 особам виділено тимчасове житло.

Голова Уряду Олександр Розенберг визначив низку напрямків, на які варто звернути увагу. Він вважає, що відомству необхідно змінити підхід під час вироблення державної політики в цілому.

«Міністерство має працювати над тим, щоб у нас не виникала необхідність постановки на облік у зв’язку з безробіттям, виплати компенсації тощо. У цьому полягає державна політика. Ви мотивовані на інше: на пошук грошей, щоб компенсувати й заплатити. Можливо, я порушую глобальні питання, але це завдання має бути первинним, – націлив Голова Уряду. – Потрібно усувати ситуації, які потребують державного втручання. Держава повинна забезпечити можливість. Ми постійно даємо рибу замість того, щоб дати вудку. Це робота складна, важка, відповідальна, – підкреслив він. – Нині в галузі соціальної політики у нас все достатньо чітко, стабільно, зрозуміло, і функціонує, як годинник. За це хочу висловити величезну подяку кожному вашому працівникові».

Олександр Розенберг визнав роботу відомства задовільною і подякував колективу Мінсоцзахисту за продуктивну роботу.


Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото: novostipmr.com