Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 5 квітня народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей республіки.


Депутати підтримали законодавчу ініціативу Уряду ПМР про розширення категорій одержувачів пільг для тих, хто ввозить транспортні засоби для особистого користування. Йдеться, зокрема і про звільнення їх від акцизного збору. Список доповнили категоріями громадян, на утриманні яких є маломобільні та немобільні діти-інваліди віком до 18 років або інваліди з дитинства. Нині на обліку у профільних фахівців перебувають 512 дітей-інвалідів з діагнозом «дитячий церебральний параліч» та 151 інвалід з дитинства, які не можуть обслуговувати себе самостійно.
Акцизний збір на ввезення такого транспорту в середньому складає близько 950 доларів. Сума залежить від параметрів автомобіля. Звільнення від акцизу, згідно з законом, надаватиметься тільки один раз.

До списку тих, хто нині звільнений від сплати акцизного збору під час ввезення легкового автомобіля, увійшли учасники бойових дій, збройних конфліктів, інших бойових операцій, зазначених у законі, що встановлює правовий статус ветеранів війни, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інваліди І та ІІ груп з порушенням опорно-рухового апарату або з відсутністю нижніх кінцівок.

Закон набуде чинності 1 січня 2024 року.
У першому читанні члени вищого законодавчого органу затвердили Державну цільову програму (ДЦП) ««Підтримка та розвиток підприємництва у Придністровській Молдавській Республіці у 2023–2027 рр.». Продовжить роботу в новій держпрограмі проект «Функціонування бізнес-школи», спрямований на навчання підприємців-початківців основам ведення власного бізнесу.

Держпрограма також пропонує продовжити реалізацію проекту «Купуй придністровське!», який увійшов до держпрограми ще у 2019 році. Відтоді у всіх містах та районах республіки проводяться ярмарки-виставки, на яких широко представлена продукція придністровських виробників. Головною його метою є підтримка місцевих виробників та популяризація їх товарів.
Нині важливою складовою ДЦП стане проект «Моя справа». Згідно з його умовами, підприємцям-початківцям надаватимуться гранти та пільгові кредити для створення та розвитку власного бізнесу. Робота над документом продовжиться в режимі другого читання.


Микола ЮРКЕВИЧ.