У світі тварин

Нещодавно у Тирасполі відкрився третій контактний зоопарк «Звірополіс», де всі відвідувачі мають вільний доступ до його мешканців. Працівники розповідають, як потрібно правильно спілкуватися з тваринами, щоб не нашкодити їм.


«Життя нашої родини завжди було пов’язане з різними істотами. З малих літ мої діти та я піклувалися про звірів, які жили в нас дома. З кожним роком їх ставало все більше, і тому цілком логічно, що у нас виникла ідея створення контактного зоопарку. Спонукав нас до цього перший єнот Тайсон, якому не вистачало місця, – розповіла власниця звіринця Наталя Валеріївна Мунтян. – Ми дуже багато часу витрачали на годування, догляд та прибирання. Мені навіть довелося звільнитися з основної роботи. Кожна істота – як член родини, яку любиш усім серцем.

У нас були перемоги й, на жаль, навіть трагічний досвід, тому що не вистачало кваліфікованих кадрів і знань. Тепер мені допомагає донька Аліна, яка здобуває спеціальність ветеринара, спілкується з колегами з інших країн та все своє дозвілля проводить із вихованцями».

Нині зоопарк налічує близько 30 різних птахів і тварин: це папуги, декоративні голуби роду павичів, шовкові курочки; гризуни, серед яких морські свинки, кролики, хом’яки, щури, шиншили, навіть рептилії – пітони та маїсові змії; домашні парнокопитні (карликове порося і коза) та ссавці (єноти, сурикати, тхір). Деякі з них вперше представлені у республіці. Улюбленцем серед відвідувачів та господарів є мавпочка на ім’я Клайд. Вона не боїться людей, активна, може збудувати логічний ланцюжок, полюбляє позувати та фотографуватися.

В перші тижні роботи звіринця його відвідала більш ніж сотня людей, дехто навіть двічі приходив, настільки їм сподобалися атмосфера та затишок.

«У зоопарках тварини захищені від багатьох загроз, що очікують їх у дикій природі: паразитів, голоду, полювання та браконьєрства, екстремальних погодних умов і, зрештою, хвороб та передчасної смерті. За необхідності у «Звірополісі» вони проходять медичні обстеження у ветеринарів, мають повноцінний раціон та дістають відповідний догляд, тому тривалість їхнього життя довша, ніж на волі», – продовжила розмову керівник зоопарку.

Наталя планує придбати ще декілька екзотичних істот: папуг, мавпу та зміїв. Це, звичайно, потребує в майбутньому розширення площі та співробітників. Сім’ю Мунтян це не бентежить, бо вона готова до таких змін.

Крім цього, зоопарк надає відвідувачам можливість придбати хом’яка або щура. Також працівники порадять, як їх доглядати та чим годувати. Вже вдома малеча може спостерігати за маленькими звірятами, спілкуватися з ними та дбати про них. Життя поруч з тваринами дарує дітям радість, дисциплінує, розвиває, вчить любити навколишній світ – це далеко не єдиний приємний результат.

Контактні зоопарки дають чудову можливість стати ближче до братів наших менших. Спілкування з ними сприяє розвитку моторики та покращує емоційний стан людини. Таке дозвілля принесе дітям і дорослим масу позитивних спогадів.

Двері звіринця відчинені щоденно з 10:00 до 20:00. Вартість квитка для дорослих – 45 руб., для дітей – 40 руб., для групи від 10 осіб – 30 руб. Їжу для тварин приносити не потрібно, співробітник забезпечує нею при вході. Адреса: м. Тирасполь, ТЦ «Лімо», вул. Свердлова, 36. Тел.+37377884430.


Ольга АЗАРОВА.

Фото: ИА Новости Приднестровья