Мокрий квітень, сухий май – для картоплі буде рай

КАЛЕНДАР ГОРОДНИКА ТА САДIВНИКА

Пропонуємо до вашої уваги місячний календар городника та садівника на другу половину квітня. Віримо, що він стане вашим добрим помічником і підкаже найбільш сприятливі дні місяця для проведення робіт на землі.


16 квітня – пасивний день, а тому сьогодні можна, наприклад, купувати садові інструменти. На ділянці займіться обрізанням, щепленням і перещепленням дерев та кущів. Налаштуйтеся на боротьбу з хворобами та шкідниками, а також на благоустрій саду. У цей день не рекомендується рясно поливати.

17 квітня – день, сприятливий для роботи в саду та городі. Можна не лише сіяти та саджати овочеві, гарбузові та пасльонові культури, а й висаджувати розсаду, сіяти квіти. Займіться обрізанням, щепленням та перещепленням, а також прополюванням бур’янів та обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. У цей день не займайтеся прищипкою та пікіруванням коріння і не працюйте з садовим інвентарем.

18 квітня – досить спокійний та гармонійний день, коли всі активні дії на ділянці краще відкласти. Займіться посівом та посадкою коренеплодів, цибулинних та бобових культур. Також можна підживлювати рослини, удобрити ґрунт та провести обробку від шкідників і хвороб. У цей день не рекомендується пиляти та корчувати дерева, рвати квіти й рослини, а також копати. Утримайтеся від рясного поливу.

19 квітня – найважчий день місячного циклу. У саду можна зайнятися обрізанням дерев та чагарників для видалення пошкоджених та засохлих гілок, а також зайнятися обприскуванням рослин від шкідників і бур’янів. У цей день не варто садити, сіяти, розпушувати та копати землю і працювати з корінням рослин.

20 квітня – молодий місяць. У цей день рослини дуже сприйнятливі до будь-яких дій. Рекомендується зайнятися боротьбою зі шкідниками та бур’янами, видаленням хворих і засохлих рослин та гілок. Займіться прищипкою овочевих культур та видаленням пагонів дикої порослі. Під час обрізання рослин потрібно бути обережними. У цей день не саджайте, не сійте, не розпушуйте та не підгортайте землю. В іншому випадку є велика ймовірність пошкодження коріння.

21 квітня садівникам та городникам рекомендовано посилити свою активність. Можна сіяти листові, зелені, баштанні та плодові культури. У саду рекомендується зайнятися пересадкою та посадкою чагарників і дерев, заготівлею посадкового матеріалу та його укоріненням. Радимо поливати та обробляти землю, але не в зоні коріння, щоб їх випадково не пошкодити. У цей день не видаляйте й не вкорочуйте пагони дерев та кущів.

22 квітня фахівці рекомендують садити, сіяти й пересаджувати плодові культури, що швидко ростуть, такі як капуста, листові овочі, баклажани, боби, томати, кабачки, огірки, кукурудза, гарбуз, горох, зелень, патисони, перець тощо. Можна зайнятися посадкою, пересадкою і посівом квітів, газонних та лікарських рослин. Рослини у цей день потрібно поливати частіше та більше. Займіться розпушуванням, прополюванням, мінеральними підживленнями, проріджуванням сходів і нарізуванням живців. У цей день не рекомендується окулювання.

23 квітня – день, сприятливий для енергійної роботи в саду та городі. Можна зайнятися посівом та посадкою кучерявих рослин, а також тих рослин, які мають вуса (дині, квасоля, горох та суниця). Рекомендується також посів і посадка декоративних і ампельних рослин, що мають звисаючі, повзучі стебла або стебла, що стеляться. Також можна вносити підживлення, заготовляти живці та щеплювати їх. Не забудьте, що обрізати рослини не рекомендовано, а от полив сьогодні має бути рясним.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: https://www.pexels.com/ru-ru/photo/219794/