Квітень з водою – травень з травою

КАЛЕНДАР ГОРОДНИКА ТА САДIВНИКА

Нині городникам та садівникам вистачає роботи. Треба встигнути навести порядок в саду, а на городі підготувати грядки для висаджування розсади. В теплицях можна вже тепер укорінювати розсаду та продовжувати догляд за тими культурами, які ростуть у самій теплиці або під укриттям.


8 квітня – це пасивний день. Можна сіяти та саджати рослини з їстівною підземною частиною. У саду рекомендовано пересаджувати, щеплювати та обрізати дерева. Не варто працювати з корінням рослин, а також розпушувати ґрунт. Поливати треба помірно.

9 квітня – день сприятливий для робіт у городі та саду. Можна обрізати рослини для уповільнення росту молодих пагонів, а також щеплювати, прополювати та проріджувати. Почніть сіяти й садити розсаду на довге зберігання та на насіння; сіяти та садити пряні, квіткові, лікарські трави й рослини. Застосуйте кореневе органічне підживлення та обприскуйте від шкідників і бур’янів. Не робіть нічого з садовими інструментами.

10 квітня – бажано працювати з надземною частиною рослин: підживити їх та внести добрива, а також прорідити сходи та обрізати вуса. У саду можна робити щеплення та перещеплення, прищипувати, висаджувати й обрізати дерева. Можна продовжити боротьбу зі шкідниками та бур’янами. Не робіть жодних маніпуляцій з корінням та рясно не поливайте.

11 квітня – день для активних дій у саду та городі. У саду можна обрізати дерева, щеплювати й робити прикореневе підживлення, а на городі – сіяти та висаджувати рослини на насіння. Також можна сіяти й садити швидкорослі лікарські та декоративно-квітучі рослини, рослини з довгим кучерявим стеблом, що ростуть угору. Не завадить обробити їх від шкідників та хвороб. Цього дня не прищеплюйте, не пікіруйте та рясно не поливайте.

12 квітня – бажано не робити жодних активних дій на ділянці. Можна посіяти та посадити коренеплоди, цибулинні та бобові, обрізати рослини, щоб знизити зростання молодих пагонів, а також проріджувати сходи. Візьміться за знищення бур’янів і шкідників, а також проведіть органічне прикореневе підживлення. Не прищеплюйте, не пікіруйте і рясно не поливайте.

13 квітня – день принесе максимальну активність. Можна садити й сіяти рослини на довге зберігання й на насіння, обрізати дерева, щеплювати та перещеплювати. На городі можна посадити моркву, буряк, редиску, ріпу тощо. На ділянці прорідіть сходи, прополіть та обприскайте рослини від шкідників, удобріть ґрунт. Поливайте помірно.

14 квітня – сприятливий день для робіт на городі та в саду, але працювати бажано з тією частиною рослин, що знаходиться над землею. Можна посіяти та посадити коренеплоди, цибулинні й бобові, обрізати, щеплювати та перещеплювати дерева. Дозволяється орати й розпушувати ґрунт, а також підгортати, прополювати та проріджувати сходи. Можна також підживлювати та вносити добрива. Однак, не варто пікірувати та прищеплювати.

15 квітня – пасивний день. Можна сіяти й садити такі культури, як цибуля, ріпа, буряк, морква, бобові, редька тощо, а також прополювати, орати й розпушувати ґрунт. Не завадить провести роботи з органічного підживлення та обприскування від шкідників і хвороб. Не зачіпайте коріння, не прищеплюйте та не пікіруйте. Не треба й рясно поливати.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: https://www.pexels.com/ru-ru/photo/219794/