Подорожуйте, пізнавайте і відпочивайте душею

Науковий Державний заповідник «Ягорлик» – перлина Придністров’я – розташований у Дубоссарському районі в межах акваторії однойменної річки. Є безліч причин, щоб цієї весни відвідати його. 


Заповідник має свою історію. За часів СРСР тут був Республіканський іхтіологічний заказник «Гоянська затока», а пізніше, в 1988 році, на його базі створили теперішній заказник. На сьогодні він входить до складу Євразійського союзу заповідників і внесений до реєстру Міжнародного заповідного фонду.

Це єдиний заповідник у Придністров’ї. У ньому мешкає багато рідкісних, а часто вже зникаючих видів рослин, а також виявлено 180 видів зоопланктону і рідкісної риби. До великої території площею 377 га сухої ділянки та 270 га водної поверхні входять урочища «Цибулівка», «Литвино», «Балта», «Сухий Ягорлик» та Ягорлицька заплава.

Під час відвідування «Ягорлика» любителі природи, флори й фауни обов’язково знайдуть, чим помилуватися, і дістануть заряд бадьорості. Місця дуже мальовничі, а повітря наповнене запахами весняного пробудження природи…

Тільки одних червонокнижних рослин тут налічується 16 видів, а всього зустрічаються понад 100 представників флори, які підлягають охороні держави. З унікальних і рідкісних рослин можна відзначити дрок чотиригранний, що росте всього у двох місцях на берегах Дністра. З грибів тут теж зустрічаються два види, занесені в «Червону книгу». Де ще ви зможете побачити такі рідкісні екземпляри й у такому розмаїтті?

Червонокнижні комахи (31 вид) теж вражають своєю різноманітністю, а серед 29 видів ссавців є європейський ховрах і горностай – досить рідкісні види. Кабан, козуля, кам’яна куниця, лисиця та єнотовий собака мешкають у тутешніх урочищах. Iхтіофауна річки та Гоянської затоки представлена 33 видами риби, з якої два види – червонокнижні.

Навесні в «Ягорлику» прокидається природа. Прокидайтеся і ви! Беріть дітей, друзів, знайомих. Виїжджайте на природу. Державний заповідник зустріне вас і зачарує. Неспішно та з насолодою прогуляйтеся його урочищами. До речі, не забудьте відвідати оглядову вишку на височині над затокою – з неї відкривається прекрасний краєвид.


Дмитро ВЛАДОВ. 

Фото: ИА «Новости Приднестровья»