Жартома про серйозне

50 років тому, 6 березня 1973 року, в СРСР з’явилися перші загони юних інспекторів руху. Саме цього дня була прийнята спільна постанова Міністерства просвіти СРСР, Міністерства внутрішніх справ СРСР і ЦК ВЛКСМ, яка затвердила Положення «Про створення загонів юних інспекторів руху (ЮIР)».


Дитяча організація відразу ж стала однією з наймасовіших у країні. Загони створювалися у школах, будинках піонерів, клубах і навіть у ЖЕКах. Головним її завданням або, як сказали б сьогодні, місією, була участь у пропаганді правил дорожнього руху серед дітей та набуття навичок безпечної поведінки на дорозі.

На честь 50-річного ювілею ЮІР у столичному БДЮТ провели республіканський КВН «Світлофори теж жартують». Він відбувався між кращими загонами ЮІР усіх районів і міст республіки – від Кам’янки до Дністровська, починаючи з Тираспольської гімназії й закінчуючи маленькою школою з села Хрустова. Загалом у заході взяли участь 9 команд. Організувало його, з метою збереження кращих традицій юірівського руху і створення умов для розвитку інтересу до професії інспектора ДАІ – Міністерство просвіти ПМР. Раніше подібні конкурси в нашій республіці не проводилися.

Більш ніж чотири години спеціально підготовлений до гри зал переповнювали дзвінкі голоси школярів, лунали їхні жарти та дружний сміх, гриміла музика, радували вогні софітів, здригалася сцена від веселих танців. Словом, панувала атмосфера свята.

Та почалася вистава зі звичайних «кричалок» або, як їх тут назвали, – веселих «ігор-кричалок»: «Це я, це я, це всі мої друзі!». Наприклад, капітан команди Рибницького теоретичного ліцею-комплексу голосно запитував: «Хто ми?». Команда йому відповідала: «Загін ЮІР «Ліцейський патруль»! ЮІР – це сила, ЮІР – це клас. Виконувати ПДР закликаємо всіх вас!». Кричали всі по черзі, але кожен намагався вигукувати голосніше.

Всього на шляху до титулу найвеселішої та спритної команди загонам потрібно було взяти участь у п’яти конкурсах: виставі («Візитка-вітання»), розминці (Питання-відповідь), домашньому завданні «Світлофори теж жартують», музичному конкурсі «Музичний патруль» і «Дебати командирів». Усі команди проявили тонкий гумор, музичність, особливий артистизм, винахідливість. Хочеться відзначити масу цікавих сценок, смішних мініатюр, безліч музичних номерів, які заслуговують на увагу. Можна твердо сказати одне: кожен загін наочно, у веселій і доступній формі, переконливо за змістом показав усім, як він організовує свою роботу під час патрулювання на дорогах і своє ставлення до пропаганди Правил дорожнього руху.

Завершував веселу гру конкурс командирів. Завдання перед лідерами загонів стояло непросте – потрібно було протягом однієї хвилини розповісти присутнім про те, що він зробить, коли його призначать начальником ДАІ. Конкурс так і називався «Буду я точно начальником ДАІ». Ускладнювало дебати та водночас робило їх ще цікавішими те, що у виступі командир повинен висловити свою позицію про роль інспектора ДАІ в повсякденному житті громадянського суспільства, а також відповісти на запитання: інспектор ДАІ – це професія чи покликання? Що може зробити начальник ДАІ, щоб дорожній рух став безпечним? Дебати були й дотепними, й серйозними. Наприклад, командир загону «Світлофорик» із Бендерської ЗОШ № 13, присягаючись, пообіцяв усім блондинкам-водіям, що він виділить для них на дорогах міста окрему смугу без світлофорів і дорожніх знаків. Здобула перемогу в «дебатах» командир загону ЮІР Парканської середньої загальноосвітньої школи-інтернату Дар’я Гончар, полум’яний виступ якої закінчувався поетичною заявою:

«І тому, щоб життя зберегти Людей, що живуть на планеті, я в інспектори піду, щоб жили всі на світі».

Після того, як авторитетне і безпристрасне журі підбило остаточні підсумки, організатори заходу розпочали нагородження загонів ЮІР, які пройшли «хрещення» грою у КВН. Усі фіналісти республіканського заходу отримали Дипломи учасників від Міністерства просвіти, статуетки крилатої богині перемоги Ніки, а також подарункові сертифікати на відвідування Планетарію в Бендерській фортеці. Кращим із кращих вручили спеціальні кубки. Найвеселішими та найкмітливішими по праву стали команди: «Світлофорик» Бендерської ЗОШ № 13 (І місце); «Світлофор» Суклейської ЗОШ (ІІ місце) та «Дорожній патруль» ЗОШ-дитячий садок с. Хрустова (ІІІ місце).

Голова журі, начальник Управління виховної, ідеологічної роботи та додаткової освіти Мінппросу поділилася своїми враженнями з нашим кореспондентом: «КВН у виконанні підлітків – що може бути кращим? Актуальна тематика, смішний і добрий гумор. Ми побачили цікаві виступи, свято гумору, кмітливості, запалу наших команд. Побачили, що вони вміють тонко жартувати й через таку своєрідну форму пропагувати Правила дорожнього руху. Я однозначно впевнена, що такий захід треба зробити традиційним».


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото автора.