День культури та мистецтва

Щорічно 15 квітня, починаючи з 2012 року, людство відзначає Всесвітній день мистецтва, ініціатором якого стала Міжнародна асоціація мистецтва.


Датою святкування обрали день народження знаменитого італійського живописця, скульптора, письменника, філософа, математика і наукового новатора Леонардо да Вінчі, який є символом миру і толерантності, свободи самовираження людини та його далекоглядності у світі мистецтва.

Цього ж дня відзначається ще одне свято – Міжнародний день культури. Створення його пов’язане з підписанням 15 квітня 1935 року у Вашингтоні договору «Про охорону художніх і наукових установ та історичних пам’яток». У міжнародно-правовій практиці він відомий також як «Пакт Реріха».

Обидва свята є спорідненими як «близнюки-брати». Їх основна мета – просування цінностей, які культура і мистецтво принесли світові, всебічний розвиток людини, формування у людей здібностей перетворювати навколишній світ і самих себе за канонами гармонії та краси.

Втім, Всесвітній день мистецтва спочатку був задуманий як міжнародне свято образотворчого мистецтва. Тому серед заходів, присвячених цій даті, центральне місце посідають художні виставки, дні відкритих дверей у музеях і картинних галереях, вернісажі, творчі зустрічі з художниками, науково-практичні конференції, а в останні роки й різні онлайн-виставки.

Не залишилось осторонь і Придністров’я. Назвемо лише малу частку заходів, так чи інакше пов’язаних із цим днем, які проводять або проводитимуть найближчим часом. У Придністровському державному художньому музеї впродовж квітня одночасно тривають виставка та екскурсії «Мистецтво творити» про художників Придністров’я: 20 квітня там відбудеться відкриття експозиції «Великий художник із села Ботушени (нині – Бутучани) І. Т. Богдеско».

З 22 квітня по 23 травня в картинній галереї м. Рибниці експонуватиметься звітна «Реально цікава виставка» учнів Рибницької дитячої школи мистецтв. Дубоссарське управління культури 19 квітня на інтернет-майданчику «Однокласники» проведе медіа-годину «Багате різноманіття світових культур», а 29 квітня в клубі села Роги організує круглий стіл «Формування толерантності та міжетнічної єдності народу Придністров’я». 28 квітня в Тираспольській картинній галереї відкриється персональна виставка «Ліногравюра» робіт педагога ДХШ ім. О. Ф. Фойницького, члена Спілки художників Придністров’я Олега Болтнева.

Не менш, а ще більш помітно відзначається у Придністров’ї й Міжнародний день культури. Тому не можна не сказати нашим читачам про особливості культури республіки, яка завжди відрізнялася яскравим особливим різноманіттям, оскільки в ній переплелися традиції, звичаї, обряди, ремесла, форми та жанри мистецтва всіх етносів, що проживають у регіоні. Елементи матеріальної та духовної культури сформували у придністровців особливий менталітет. У його основі лежить православна віра, взаємоповага і духовне взаємозбагачення. Багатолика культура республіки на сьогодні, без сумніву, є візитною карткою Придністров’я.

До Міжнародного дня в закладах освіти на відповідні теми проводилися інформаційні й тематичні класні години, творчі зустрічі з діячами культури, різноманітні виставки та концерти. На професійній сцені протягом квітня виступали й виступатимуть майстри культури Придністров’я. Не будемо перелічувати всі ці заходи, їх занадто багато.

Та чим культура відрізняється від мистецтва? Можливо, це все-таки одне свято? Це запитання ми поставили юнакам і дівчатам під час одного з останніх масових заходів старшокласників республіки. Відповіді нас злегка спантеличили. Меншість зізналася, що цього не знає. І тільки одиниці намагалися міркувати в пошуках правильної відповіді. Зауважте, не давати правильні відповіді, а міркувати.

Один з юнаків сказав: «Мистецтво – це вміння передавання інформації слухачеві чи глядачеві через графіку, музику, танець, чи театр, балет, кінематографію».

Настя, студентка ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, розмірковує так: «Культура – це все те, що створюється людиною і водночас саме створює людину, виробляє сам феномен людяності. Література, мистецтво, філософія є в цьому сенсі найбільш безперечними компонентами культури, оскільки вони створюються людьми для самосвідомості та перетворення людства».


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: https://shumer.cap.ru/