Гастрономічне свято козацької культури

У Тираспольському технікумі комерції (ТТК) вперше відсвяткували День козацтва. Студенти різних груп і напрямків разом зі своїми кураторами презентували в актовій залі тематичні столи з різноманітними частуваннями. Цей урочистий захід доповнила концертна програма з музичними номерами.


Козацтво. Доблесні чоловіки, які захищали свою Батьківщину, віру, сім’ю. Про них складено багато легенд, оповідей, написано чимало книг, оповідань і знято незліченну кількість фільмів. Корені цього народу йдуть глибоко в історію й тягнуться до наших днів.

Козаки в Придністров’ї дбають про збереження культурних традицій і, головним чином, про передавання своїх знань молодому поколінню. Наша газета регулярно висвітлює заходи подібного характеру.

Наприклад, на сторінках «Гомону» в березні можна було дізнатися про колоритний фестиваль у Бендерській фортеці, де учні загальноосвітніх шкіл ознайомилися з військовим мистецтвом та історією чорноморського козацтва.

У квітні ця тема була продовжена й набула нового профорієнтаційного відтінку. В рамках II Республіканського конкурсу «У світі професій» у ТТК вирішили провести День козацтва за підтримки Тираспольського козацького війська.

Директор технікуму комерції Яна Лаєвська зазначила: «Ми організували спільний захід для того, щоб наші вихованці змогли дізнатися про традиції, ремесла, побут і культуру козацького співтовариства. Щоб вони самостійно вивчили нові страви, розробили технологічну карту і випробували її. Від такої події у студентів подвійна користь: моральне і духовне збагачення, а також напрацювання практичних навичок».

Майбутні професіонали галузі обслуговування, управління, кухарської та кондитерської справи, експерти якості й навіть архівні фахівці підготували столи традиційних кухонь кубанського, терського, запорізького, сибірського, чорноморського, донського, уральського, придністровського козацтва.

Вони розмістилися вздовж стін актового залу, завдяки чому публіка у глядацькому залі мала достатньо часу для ознайомлення з гастрономічним асортиментом і народними костюмами учасників заходу.

Група напряму «Товарознавство та експертиза якості споживчих товарів» представила особливості страв, побуту та культури козаків Запоріжжя. Похвально те, що свою інформацію учні зачитали українською мовою. Такий підхід до справи – заслуга куратора і, за сумісництвом, викладача української мови в технікумі.

«Як казав український письменник і поет Іван Франко, українська кухня скромна, але здорова. Сьогодні ми представили смажену картоплю з салом, деруни, пампушки, салат з квашеної капусти, картоплю в мундирі, смажені гриби зі сметаною, суп щербу, сало з хроном, капусник, вареники тощо. Багато страв виготовлено за порадами бабусь наших одногрупників, які жили в Запоріжжі», – розповіли учасниці конкурсу.

Страви придністровських козаків продемонстрували майбутні кухарі-кондитери. Їхній стіл прикрасила ароматна юшка, смажені карасі на крутонах, запечена картопля в горщиках, холодець з міцною до сліз гірчицею та освіжаючий хлібний квас.

Інші кухні також не поступилися своєю виразністю й апетитністю. Зі сцени цього дня прозвучали всім відомі пісні «Любо, братці, любо» і «Ой, та не вечір». Наприкінці свята козаки Тираспольського війська запропонували зробити цей захід у ТТК щорічним. Студенти з радістю відреагували на ініціативу, оскільки це прекрасна можливість випробувати свої знання та вміння на практиці.


Марія ГОРДIЄНКО.

Фото М. Совы