Уряд про головне

На черговому засіданні Уряду розглядалася низка питань, що мають важливе значення для життя республіки та її громадян.


Про туризм. Продовжується робота урядовців над удосконаленням правил стимулювання внутрішнього туризму. Вони спрямовані не тільки на розвиток туристичної галузі в Придністров’ї, а й на підвищення привабливості подорожей усередині країни шляхом повернення частини витрачених коштів (туристичний кешбек). Правила передбачають повернення коштів у розмірі 20 % вартості за екскурсійне обслуговування, подорожі тривалістю не менше двох днів і бронювання засобів розміщення або 50 % повернення від вартості туру, але не більше 1 500 рублів ПМР за одну туристичну послугу. За попередніми підрахунками, скористатися програмою повернення в середньому зможуть близько 4 000 осіб.

Однак, нині послуги з бронювання засобів розміщення через онлайн-платформу не можуть бути замовлені, а отримання кешбеку можливе лише після фактичного отримання послуги, пояснив Сергій Оболоник. Мінекономрозвитку пропонує механізм змінити. Проектом Постанови пропонується щорічно визначати період оплати та період надання послуг.

Нове в освіті. Уряд затвердив розпорядження «Про контрольні цифри прийому абітурієнтів до державних організацій професійної освіти Придністров’я на 2023-2024 навчальний рік». Проект документа формувався з урахуванням потреби придністровського ринку праці в робочих кадрах та спеціалістах, представленої Міністерством із соціального захисту та праці, а також на підставі аналізу фактичного працевлаштування молодих фахівців.

Світлана Іванишина зазначила, що документ складали за підсумками роботи міжвідомчої комісії з формування держзамовлення на підготовку кадрів і підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та підвідомчих їм державних і муніципальних організацій.

У наступному навчальному році для закладів профосвіти (початкової, середньої та вищої професійної) буде виділено понад 3,5 тис. бюджетних місць та 3,4 тис. місць – із відшкодуванням витрат на навчання. За освітніми програмами професійної підготовки виділять 826 місць, за додатковими професійними – 45, для підвищення кваліфікації – 123, за додатковими з перепідготовки та підвищення кваліфікації з середньою медичною освітою – 770.

Виключать з переліку, як незатребувані, 29 спеціальностей, а натомість введуть 23 професії, 10 з яких раніше в республіці не вивчали.

За заявками Мінсільгоспу до програми включено підготовку фахівців у галузі тваринництва та сільського господарства: «машиніст насосних установок», «оператор дощувальних машин та установок». Також міністр зазначила, що наступного навчального року буде зменшено на один рік терміни навчання за 12 професіями. Серед них: «майстер із ремонту та обслуговування інженерних систем ЖКГ», «майстер сільгоспвиробництва», «майстер загальнобудівельних робіт», «оператор швейного обладнання» тощо.

Передбачено виділення 95 бюджетних місць для вступників до Придністровського державного університету та квот для деяких категорій громадян: випускників медичного коледжу, мешканців сільської місцевості, випускників СПО та молдавських шкіл.

Також говорили про новий перелік соціально значущих регулярних маршрутів, наприклад, збільшення кількості рейсів з чотирьох до п’яти на день у напрямку «Дністровськ – Первомайськ». Потурбувалися й про місцевих мешканців та дачників, для яких відновлять безперебійне обслуговування перевезень до с. Нова Андріяшівка та смт Первомайськ. Тепер рейсові автобуси «Тирасполь – Нова Андріяшівка» заїжджатимуть до СОТ «Лесное». Додатково до списку увійшов регулярний приміський маршрут «Тирасполь – Первомайськ» із заїздом до СОТ «Текстильщик» у вихідні дні.


Михайло ТРЕМБIТА.