Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 12 квітня народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.


В остаточному другому читанні члени вищого законодавчого органу затвердили нову державну цільову програму підтримки та розвитку підприємництва, розраховану на 5 років. Загальний обсяг фінансування програми на цей строк становитиме близько 14 млн рублів. У 2023 році на проведення всіх запланованих заходів із республіканського бюджету виділять близько 2,6 млн рублів.

Передбачається реалізація трьох основних напрямів. Окрім уже відомих придністровцям проектів «Функціонування бізнес-школи» та «Купуй придністровське!» в республіці почне діяти ще один під назвою «Моя справа!», націлений на підтримку підприємців-початківців з найбільш перспективними бізнес-ідеями. За 5 років дії держпрограми на нього з республіканського бюджету виділять близько 5,5 млн рублів.

У першому читанні депутати розглянули Концепцію бюджетної та податкової політики, яка розрахована на три роки – з 2024 по 2026 рр.

Міністр економічного розвитку Сергій Оболоник розповів про основні економічні показники цього фінансового документа: «В означений період очікується помірне зростання показників експорту, близько 6 %. Інфляція сформується на 5 %. Виходячи з зазначених тенденцій, показник ВВП характеризуватиметься позитивною динамікою зростання в межах 6 %. Також у рамках бюджетної політики зберігається соціальна орієнтованість.

Пріоритетом залишаться стабільні умови для суб’єктів господарювання з акцентом на покращення якості податкового адміністрування, його спрощення, включаючи заходи в царині декларування доходів фізичних осіб, оптимізації кількості та обсягу податкових пільг, запровадження механізму єдиного платежу за граничними податками та низку інших заходів, спрямованих на полегшення адміністративного навантаження як платників податків, так і державних органів».

Пріоритетні напрямки Концепції залишаться незмінними – розвиток промисловості, сільського господарства, підтримка підприємців, інформаційних технологій. Спільна позиція Уряду і Верховної Ради полягає в тому, що в республіці необхідно спрощувати систему податкового адміністрування.

Робота над документом продовжиться в режимі другого читання.
Також у першому читанні члени вищого законодавчого органу розглянули законодавчу ініціативу Уряду, спрямовану на покращення соціальної захищеності та забезпечення необхідної допомоги дітям-інвалідам та інвалідам І групи. Запропоновані зміни та доповнення до закону «Про соціальний захист інвалідів» також включають запровадження нових понять, таких як технічні засоби реабілітації інвалідів і створення Державного реєстру інвалідів.

Представник Міністерства соціального захисту та праці розповів народним обранцям про основні положення законопроекту: «На цей час законодавством не передбачено забезпечення інвалідів спеціальними засобами для догляду. Проектом закону пропонується закріпити право для дітей-інвалідів до 18 років та інвалідів І групи внаслідок захворювань, що призводять до повної або часткової відсутності здатності до самообслуговування та самостійного пересування, на безплатне забезпечення 1 раз на 3 роки протипролежневими матрацами та подушками, стільцями з санітарним оснащенням, а також на отримання щомісячної грошової виплати на придбання підгузків та одноразових пелюшок, сечо- та калоприймачів».

Законопроектом також пропонується ввести в державну інформаційну систему реєстр інвалідів, у якому акумулюватимуться відомості про групу інвалідності, про обмеження життєдіяльності, порушені функції організму та ступінь втрати професійної працездатності.


Микола ЮРКЕВИЧ.