Хто у квітні не сіє, той у вересні й не віє

Поради садівникам-городникам

Завершується другий місяць весни. На городі та в садку вистачає роботи тим, хто має присадибні ділянки, любить доглядати землю, дбає про майбутній урожай. Городники та садівники, практично, ніколи не сидять без діла, їм треба встигнути ще багато чого зробити. На допомогу трудівникам присадибних ділянок пропонуємо деякі поради фахівців.


24 квітня – день сприятливий для садово-городніх робіт. Можна висаджувати розсаду, оскільки вона краще прийматиметься, поливати, прищеплювати та підгодовувати рослини під корінь. Посійте й посадіть кучеряві рослини, а також ті, що мають вуса (дині, квасоля, горох та суниця). Можна сіяти й садити декоративні та ампельні рослини, прищипувати, пасинкувати й обрізати все, крім плодових дерев та кущів.

25 квітня – сійте, садіть та пересаджуйте більшість рослин, особливо однорічники, але не для зберігання й насіння, а на високий урожай. Також можна посадити декоративно-листяні рослини, обробляти землю та розпушувати її. Поливати цього дня потрібно рясно. Займіться прикореневим підживленням мінеральними добривами, щепленням, живцюванням і пасинкуванням. Не можна обрізувати та пікірувати плодові дерева.

26 квітня – день вважається сприятливим для садово-городніх робіт. Можна зайнятися посадкою та пересадкою рослин, особливо однорічників, внесенням добрив, щепленням, а також посівом та посадкою декоративно-листяних рослин. Поливати цього дня потрібно якнайчастіше. Рекомендується зайнятися обробкою ґрунту та попереднім замочуванням насіння. Не варто обрізувати та пікірувати плодові дерева.

27 квітня – несприятливий день для робіт у саду та в городі, оскільки настає проміжний етап між першою та другою фазою Місяця. Можна зайнятися упорядкуванням саду, а також поливом рослин. Не варто займатися укоріненням, посадкою, пересадкою, живцюванням плодових, овочевих, баштанних культур, зелених та ягідних кущів.

28 квітня – день сприятливий для садово-городніх робіт: займіться обробкою та розпушуванням землі, а також посадкою та пересадкою культур, які дають надземні плоди. Слушний період також для обрізання, живцювання, підготовка до укорінення та укорінення полуничних вусів. Можна підживлювати та прищеплювати рослини, а також проріджувати сходи та пікірувати рослини. Не забувайте про підживлення мінеральними добривами. Не рекомендується обрізати плодові дерева.

29 квітня можна садити дерева та декоративні чагарники, з яких не планується одержувати багатий урожай. Також можна пересаджувати рослини, які мають міцне коріння. Займіться оранкою, розпушуванням, підгортанням, прополюванням, обприскуванням, обкурюванням рослин від шкідників та хвороб. Приділіть увагу догляду: прищипуйте та пікіруйте рослини, а також проріджуйте сходи та підживлюйте мінеральними добривами. Не обрізайте плодові дерева.

30 квітня – день сприятливий для посадки та пересадки плодових дерев, ягідних кущів та суниці. Також рекомендується сіяти, саджати та пересаджувати зелені, листові, плодові та баштанні культури. Можна зайнятися обробкою ґрунту, поливом та мінеральними підживленнями, а також укоріненням живців. Пікіруйте і пересаджуйте рослини, особливо посіяні в Раку, Рибах і Скорпіоні, тому що вони зможуть швидко загоїти рани, завдані під час пересадки. Не рекомендується обрізати дерева.


Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: https://www.pexels