Мальовничий світ Світлани Гуцул

У кожну епоху в суспільстві були митці, які формували естетичне сприйняття дійсності. Таких людей ми називаємо художниками з великої літери, духовними лідерами, геніями. Член Спілки художників Придністров’я Світлана Гуцул є саме такою, до речі 18 квітня вона відзначила свій 55-річний ювілей.


Майбутня художниця народилася 1968 року в місті Бельці. З дитинства дівчина вирішила присвятити себе малюванню. Вона закінчила місцеві художню студію та художню школу. За словами Світлани, визначна роль у її становленні як творчої людини належить матері, яка порадила дочці вступити у Вижницьке художнє училище прикладного мистецтва. Вона його успішно закінчила в 1988 році за спеціальністю «художник-майстер з вишивки».

Зі словами вдячності Світлана Валеріївна згадує своїх педагогів із ПДУ ім. Т. Г. Шевченка (Рибницький філіал інженерно-педагогічного факультету): «Ігор та Антоніна Мосійчук, Сергій Панов намагалися передати нам власні знання. Спілкування з цими професіоналами є важливим для мене. Виш я закінчила у 2004 році за спеціальністю «Учитель образотворчого мистецтва і креслення».

Світлана Гуцул – член Спілки художників Придністров’я, заслужений працівник культури ПМР, постійна учасниця республіканських та міжнародних виставок, симпозіумів і пленерів.

Світлана Валеріївна працює в стилі реалізму, який правдиво та об’єктивно відтворює дійсність у всіх її подробицях, незалежно від ступеня краси, відображеного на полотні.

Художниця розповіла, що пленер – це відбиття в картині багатства фарб і різноманітності природного освітлення, які дають навколишня атмосфера та сонячне світло. Сама техніка написання сюжету на природі поза художньою майстернею при природному освітленні також називається пленером. Вона характеризується правдивістю передачі всього багатства натури в природних умовах. На відміну від студійного живопису, що вже став традиційним, пленер дозволяє художнику передати найменшу зміну кольору натури. Для правдивої передачі краси натури необхідно враховувати сезон, час доби, погоду та низку інших нюансів.

Справжнім подарунком для шанувальників творчості живописця є персональні виставки. Поціновувачі художнього мистецтва 2021 року мали можливість ознайомитися з 34 полотнами Світлани Гуцул у Тираспольській картинній галереї. В експозиції «Джерело натхнення» багато робіт демонстрували красу природи рідного краю. Усі картини виконані в техніці олійного живопису.

Творча майстерність Світлани Валеріївни вводить глядача в новий світ, відкриває йому новий вимір, в якому людина переосмислює себе, свої вчинки, своє минуле, відкриває нові почуття, знаходить нові фарби, запахи, звуки та ритми життя. В результаті переосмислення минулого відбувається духовне очищення і перетворення, яке, як правило, впливає на розвиток людини, пробуджує в неї інтерес до всього нового, робить її загартованішою. Це допомагає їй будувати своє життя, свої стосунки з людьми, знайти своє місце в житті, гармонійно вписуючись у складний і мінливий світ.

За словами митця, художник має тонку душу. «Він створює мистецькі шедеври для людей, тонко передаючи гру фарб, красу природи тощо. Праця художника – це велика й копітка щоденна робота, наповнена майстерністю і творчістю, а творчість – це найкращий прояв і відбиття почуттів людини», – вважає Світлана Гуцул.

Художниця нині працює проректором з навчальної роботи в Бендерському вищому художньому коледжі імені В. І. Постойкіна. Її викладацька робота забирає велику кількість часу. До того ж викладач з особливою відповідальністю ставиться до своїх занять, маючи велике бажання передати свою майстерність студентам, які відвідують її персональні виставки.

Цінують талановитого митця й колеги. За словами народного художника ПМР Сергія Панова, важливо, що тепер Світлана реалізує себе не лише в педагогіці й творчості, а стала активним членом Спілки художників Придністров’я.

Попереду у талановитого художника та педагога ще велика кількість творчих планів, вона й надалі відображатиме у своїх роботах красу рідного краю.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: mid.gospmr.org