Я б в пожежники пішов – нехай мене навчать

У тиждень, що минув під знаком «приборкувачів вогню», ми не можемо не згадати про один із найстаріших у Придністров’ї загонів вогнеборців – Самостійну воєнізовану пожежну частину № 7 м. Дубоссари (СВПЧ-7).


Точної дати її утворення тепер не назве вже ніхто. Однак у міських архівах зберігся запис, який ми повинні процитувати дослівно: «У 1903 році в місті Дубоссари був побудований пожежний сарай з чотирма кінно-бочковими ходами». От і все, що нам відомо про зародження пожежної служби в багатовіковому місті нашого краю.

Можливо, хтось скаже: це не так вже й багато. З цим ми згодні. Хоча не так вже й мало. Принаймні, можна з упевненістю стверджувати, що пожежна охорона виникла тут 120 років тому. І всі ці роки роботи у міських пожежників було, що називається – хоч відбавляй. Не дарма кажуть: Прометей, який украв одного разу вогонь у Зевса, назавжди забезпечив пожежників роботою. Тому в роки Радянської влади на базі цього пожежного сараю, що увійшов в історію, більшовики організували міську пожежну команду, яка в 1969 році була реорганізована в ППЧ-1 (професійну пожежну частину № 1). У літопис дубоссарських пожежників вона вписала не одну славну сторінку. Багато міських вогнеборців того періоду були відзначені нагородами.

Після утворення ПМР на загальних зборах співробітників ППЧ-1 3 грудня 1992 року було прийнято одностайне рішення про перехід під юрисдикцію незалежного Придністров’я. Під час збройної агресії Молдови проти молодої республіки пожежники міста відважно боролися з загоряннями, що виникали від артобстрілів Дубоссар. Пригадаємо тільки деякі з цих героїчних подій. 18 травня 1992 року під час обстрілу загорілася будівля швейної фабрики. Прибулий на гасіння загоряння караул з’ясував, що в районі фабрики пересуватися на повний зріст неможливо, оскільки противник веде по вогнеборцях вогонь зі стрілецької зброї. Гасили пожежу, пересуваючись по-пластунськи, але вогонь був погашений. І таких прикладів можна навести безліч.

ППЧ-1 припинила своє існування 1 липня, а на її базі створена СВПЧ-7 з охорони Дубоссарського району та міста Дубоссари. Відтоді з усіма надзвичайними ситуаціями, пов’язаними з вогнем, веде боротьбу особовий склад уже воєнізованого формування. У 1997 році за запобігання вибуху в індивідуальному житловому будинку і проявлену при цьому мужність пожежник Сергій Вигорчук був нагороджений медаллю «За відвагу на пожежі». У 2002-му прапорщик Віктор Буличов виніс із полум’я двох чоловіків, які перебували в непритомному стані. У 2003-му молодший лейтенант Володимир Миронов виніс із дуже задимленої домівки її господаря. Відвага і доблесть – не порожні слова для багатьох військовослужбовців СВПЧ-7, і прикладів цьому є багато.

Великої уваги заслуговує командир частини підполковник Євгеній Фіалко. Він має авторитет і повагу серед своїх колег, оскільки знає не з чуток ступінь ризику професії пожежного – служить з 1995 року. Нагороджений медалями «За бездоганну службу» І, ІІ та ІІІ ступенів, «За відвагу на пожежі», нагрудним знаком «25 років пожежній охороні ПМР», а також відомчими грамотами.

За роки діяльності Дубоссарської пожежної охорони 10 її співробітників були відзначені медалями «За відвагу на пожежі», ще 2 співробітники удостоєні грамоти Президента ПМР, а 1 є кавалером ордена «Трудова слава».

На території СВПЧ-7 є пожежна вежа, де особовий склад щодня відточує свою майстерність. Один раз на квартал тут проводяться тренування з відпрацювання нормативів, які сприяють підвищенню професійного рівня. Завдяки відмінній спортивній формі, дубоссарські пожежники досягають відмінних результатів не тільки у своїй службовій діяльності. На їхньому рахунку є перемоги в багатьох відомчих військово-прикладних і спортивних змаганнях.

Щороку 17 квітня вогнеборці-ветерани діляться своїми спогадами з молодим поколінням. Протягом року на екскурсії в пожежну частину приходять школярі, які цікавляться пожежною справою – як екіпіровкою вогнеборців, так і технікою, обладнанням, новинками їхньої роботи. Особовий склад СВПЧ-7 цілеспрямовано проводить протипожежну профілактичну роботу з мешканцями державних і приватних будинків. Співробітники частини – постійні учасники різних просвітницьких заходів, регулярно організовують пожежно-тактичні навчання у школах. Вони завжди серед ініціаторів та учасників профілактичної операції «Підліток».

Ось що розповів нашому кореспондентові колишній учень Дубоссарської ЗОШ № 7, а нині професійний пожежник Владислав. «Одного разу в рамках проведення Республіканської оперативно-профілактичної операції «Підліток» наш клас запросили в гості у пожежну частину міста. Для нас провели екскурсію територією відомства. Силами пожежних команд нам показали майстер-клас з підняття на п’ятий поверх спеціальними сходами та спуском звідти за допомогою спеціального спорядження під час пожежі. Крім того, нам прочитали лекцію в музеї пожежної частини. У хлопців з’явилася можливість посидіти за кермом пожежної машини, а потім поставити всі наболілі запитання і дістати на них розгорнуті відповіді. З того часу я серйозно «захворів» пожежною справою».


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото автора.