Професійне свято вогнеборців

У столиці Придністров’я відзначили день працівників пожежної охорони. Міський Палац культури урочисто зустрів винуватців свята.


Розпочалося все 105 років тому, коли 17 квітня 1918 року Володимир Ленін підписав Декрет Раднаркому «Про організацію державних заходів боротьби з вогнем». Документ відіграв значну роль у становленні та розвитку служби пожежної охорони, якою ми пишаємося й досі. Декретом передбачалися радикальні заходи боротьби з вогнем: розробка єдиних пожежних норм і правил, створення апарату державного пожежного нагляду, впровадження науки в пожежну справу, будівництво вогнестійких споруд, підготовка висококваліфікованих кадрів.

З нагоди святкової дати в столичному Палаці культури відбулися урочисті збори. З професійним святом вогнеборців привітав міністр внутрішніх справ Віталій Нягу: «Вогненна стихія супроводжує людство з давніх часів. Пожежі були, є й, на жаль, будуть. Співробітники пожежної охорони Придністров’я вдень і вночі на посту. Наші співробітники виїжджають на пожежі, виносять людей з палаючих будинків, не шкодуючи свого життя, рятують їх. Тільки мужні люди, які палко люблять свій народ, здатні на такі подвиги. Дякую вам, шановні колеги, за працю. Вітаю з ювілеєм. Прошу вас повертатися додому зі служби живими та здоровими».

Керівник правоохоронного відомства особисто вручив кращим співробітникам державні та відомчі нагороди. Медаллю «За відвагу на пожежі» нагородили двох співробітників СПВЧ-1 м. Тирасполя за проявлені героїзм і мужність у рятуванні людей 4 березня 2023 року. Того дня спалахнула квартира в одній зі столичних багатоповерхівок. Під час здійснення розвідки в умовах щільного задимлення та високої температури пожежники встановили осередок пожежі: на кухні вже горіли меблі та особисті речі людей. У кімнатах на той час перебували троє мешканців квартири, двоє з яких були вже непритомні. Пожежники встигли вчасно їх врятувати.

За словами одного з нагороджених, він іще з дитинства мріяв присвятити себе пожежній службі. Найбільшою нагородою за працю для нього є рятування життя людей: «Робота пожежника важка, оскільки вимагає фізичної сили та емоційної напруги. У ній немає місця для втоми, жалю до себе, недбалого ставлення. Постійно бачити горе, руйнування та страждання – вкрай важко психологічно.

Крім того, іноді буває страшно, коли перебуваєш у задимленому приміщенні, а навколо палахкотять язики полум’я. Потрібно вміти володіти собою, контролювати страх, щоб чітко виконати свої обов’язки. У кожного бійця вони свої, злагоджена робота колективу вивчена до дрібних деталей, тому на пожежі ніхто не впадає в паніку, не метушиться, не повторює дії інших. Усі чітко знають свої обов’язки, часом навіть нічого не потрібно говорити – всі разом, як єдиний організм, просто рятують людей і борються з вогнем. Порятунок постраждалих на пожежі, надання їм швидкої допомоги, охорона матеріальних надбань – священний обов’язок кожного працівника пожежної охорони».

На майданчику біля Палацу культури співробітники пожежної служби організували виставку автомобілів та найновішої спецтехніки, яка перебуває на озброєнні підрозділів – усього того, що використовується для гасіння пожеж та ліквідації надзвичайних ситуацій. Аварійно-рятувальний інструмент, домкрати, гідравлічні ножиці тощо – за необхідності саме вони допомагають відчинити броньовані двері чи ворота.

У фойє Палацу можна було побачити дитячі малюнки про вогнеборців та фотографії підрозділів Управління пожежної охорони як історичні документи минулої доби.

Був також представлений бойовий одяг пожежників. За словами представника служби, він гарантує необхідний рівень безпеки та працездатність особового складу і призначений для захисту тіла людини від небезпечних та шкідливих факторів навколишнього середовища, що виникають під час гасіння пожеж та проведення пов’язаних з ними першочергових аварійно-рятувальних робіт, а також захист від механічних та від несприятливих кліматичних впливів.

З усіх професій, які є на нашій Землі, мабуть, найбільш небезпечна – професія пожежника. Неможливо уявити, що сталося б, якби не було цих мужніх людей, здатних боротися з вогнем, рятувати інших, ні на секунду не замислюючись про себе, жертвуючи не лише своїм здоров’ям, а і своїм життям.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.