РЕСПУБЛІКАНСЬКИЙ КОНКУРС для майбутніх журналістів

На початку лютого 2023 року Міністерство просвіти ПМР дало старт новому захопливому і нестандартному Республіканському творчому конкурсу інтерв’ю «Цікаві професії».


Його мета – виявлення талановитих у царині журналістики учнів 10-11 класів придністровських шкіл для того, щоб допомогти їм усвідомлено обрати свій майбутній професійний шлях. Одне з основних завдань заходу – розвиток інтересу молодих придністровців до пізнання світу професій та активне стимулювання цієї діяльності.

На допомогу учасникам конкурсу організатори підготували приблизний список запитань. Це не означало, що конкурсанти не могли пропонувати свої запитання, відповідаючи на які респонденти давали б відповіді, які розкривають найцікавіші факти про обрану ними професію. Причому детально розроблені критерії відбору переможців дали можливість компетентному та авторитетному журі, до складу якого входили відомі журналісти республіки й фахівці Мінпросу, працювати «без права на помилку» і визначати переможців простими й чіткими методами.
Інституційний і муніципальний етапи республіканського конкурсу провели в березні. До фінального – республіканського – етапу по праву потрапили 30 представників практично з усіх куточків Придністров’я, зокрема від:
– республіканських загальноосвітніх організацій – 2 учасники;
– міст Тирасполя та Дністровська – 7;
– міста Бендери – 4;
– міста Григоріополя та Григоріопольського району – 4;
– міста Дубоссари та Дубоссарського району – 1;
– міста Кам’янки та Кам’янського району – 3;
– міста Рибниці та Рибницького району – 3;
– міста Слободзеї та Слободзейського району – 6.

Необхідно відзначити досить ретельну та якісну підготовку до конкурсу юнаків та дівчат з Бендер і Тирасполя, дуже високий загальний рівень і відповідальність старшокласників сільських шкіл. І в цілому відчувалося, що всі учасники конкурсу розуміються в азах журналістики, мають інтерес і потяг до цієї професії. Відрадно зазначити, що інтерв’ю майбутні аси пера брали не тільки у лікарів і вчителів, юристів та економістів, а й у майстрів робітничих професій, особливо професій рідкісних і незвичайних.

Валерія Бурдужа (Кіцканська ЗОШ № 2) героєм свого інтерв’ю визначила пожежника, а Микита Каптанатій (Кам’янська ЗОШ № 2) – лаборанта-вагаря консервного заводу. Марія Швець (Рибницька ЗОШ № 8) вирішила ставити запитання своїй мамі – старшому лейтенанту служби радіаційного та хімічного захисту ЗС ПМР, а Максим Кир’як (загальноосвітня школа-дитячий садок с. Хрустова) – агроному.

Журі компетентно зазначило, що серед конкурсних робіт є багато цікавих інтерв’ю з героями, які трудяться в різних місцях. Однак без жодних творчих дискусій винесло свій підсумковий вердикт. Переможцем Республіканського конкурсу інтерв’ю «Цікаві професії» став старшокласник Бендерської ЗОШ № 15 Дмитро Яресько за бесіду зі старшим радником юстиції, прокурором Тамарою Пархоменко.

Друге місце присудили двом учасникам: десятикласниці НВК м. Тирасполя Поліні Кожемяченко (за бесіду з колишнім друкарем Тираспольської фабрики офсетного друку, нині це «Типар», Віктором Бачиком) і десятикласнику Бендерської ЗОШ № 18 (за інтерв’ю з власником перепелиної ферми, молодим підприємцем Максимом Тимофєєвим).

Третіх місць також вирішили присудити два: випускнику Ташлицької СШ Івану Газулу (за інтерв’ю з трактористом Микитою Мокрянським), та випускниці Бендерської гімназії № 2 Єлизаветі Зінченко (за бесіду з головним бібліотекарем Центральної бібліотеки м. Бендери, письменницею Музою Гончаровою.

Крім того, журі прийняло рішення нагородити заохочувальними сертифікатами чотирьох учасників конкурсу, які оформили свої інтерв’ю двома іншими офіційними мовами ПМР – молдавською та українською. Ними стали Ксенія Листова (Спейська ОЗОШ) та Аліна Цуркан (Тираспольська СШ № 2), які представили роботи молдавською мовою, а також Гліб Кобилянський і Микита Золотухін (обидва – Тираспольська СШ-К № 12). Старшокласники оформили свої інтерв’ю українською мовою.

Заступник голови журі, представник Міністерства просвіти ПМР прокоментувала підсумки творчого заходу: «Ми всі цілком задоволені й тим, як проходив конкурс, і тим, яких результатів досягнуто. Попри те, що такий захід проводився вперше, варто все-таки відзначити його організацію та високу якість робіт конкурсантів.

Дуже сподіваємося, що республіканські та муніципальні газети друкуватимуть кращі інтерв’ю на своїх сторінках. Що може бути кращим за пропаганду професій, таких потрібних республіці».
Газета «Гомін» багато уваги приділяє темі вибору професії молодими придністровцями, тому обов’язково ознайомить читачів з роботами переможців конкурсу.


Юрій ТЕЛЕШ.