Від бюро товарних експертиз до ТПП

Торгово-промислова палата Придністров’я – це спадкоємиця багатих традицій вітчизняних промисловців та підприємців, а також досвіду взаємодії з громадськістю та органами державної влади. Нині вона святкує 30-річчя своєї діяльності.


Президент ТПП Василь Кожан розповів: «Історія розвитку цієї організації надзвичайно цікава. Скажу лише, що з того моменту, як зародилися ремесла і торгівля, люди прагнули до об’єднання для захисту своїх професійних інтересів. Ще в середні віки існували ремісничі цехи та купецькі гільдії. То вони й були першими інституційними формами такого об’єднання і можуть вважатися своєрідним предтечею торгово-промислових палат».

Розвивалося людство, змінювалися часи, структура та назва цих організацій, та основне їхнє призначення полягало в тому, щоб представляти інтереси всієї промисловості й торгівлі.

Радянський період. У травні 1932 року Раднарком СРСР затвердила статут Всесоюзної Торгової Палати. Як громадська організація вона сприяла розвитку ділових зв’язків з іноземними торговими та економічними організаціями, зокрема з торговими палатами, експортними компаніями, біржами, музеями. Забезпечувала участь радянських делегацій у міжнародних виставках та конференціях, просувала радянські товари за кордоном.

Через сорок років – у березні 1972-го, за рішенням Уряду СРСР Всесоюзна Торгова Палата була перетворена на Торгово-Промислову Палату СРСР.

Така Палата діяла і в Кишиневі, а в Тирасполі в березні 1973 року, як відгалуження, відкрили бюро товарних експертиз торгово-промислової палати Молдавської РСР.

Василь Миколайович пригадує, що на той час бюро налічувало від 70 до 120 експертів: «Коли в республіку привозили імпортні товари, транспорт, яким вони прибували, не відкривали доти, доки експерт не перевірить усю документацію, якість товару та зазначену в документах кількість. Наші представники також виїжджали до зарубіжних країн, з якими ми торгували. Вони на місцях відслідковували, що нам мають направити, якої якості та ґатунку. Це була дуже серйозна і важлива ділянка роботи нашого бюро».

Придністровський період. Після утворення ПМР розпочала свою роботу Тираспольська фірма «Експертсервіс» при Управлінні зовнішньоекономічних зв’язків новоствореної республіки. 21 квітня 1993 року на зборах представників підприємств, об’єднань, організацій та підприємців було засновано Торгово-промислову палату ПМР – громадську організацію, яка почала активно розвиватися.

Президент ТПП розповів про головні завдання очолюваної ним організації: «Нашим головним завданням є сприяння розвитку економіки Придністров’я, її інтегрування у світову господарську систему, формування сучасної промислової, фінансової та торгової інфраструктури, створення сприятливих умов для підприємницької діяльності, врегулювання відносин підприємців з їхніми соціальними партнерами, всесвітній розвиток усіх видів підприємництва, торговельно-економічних і науково-технічних зв’язків підприємців Придністров’я з підприємцями розвинених країн».

ТПП ПМР надає вітчизняним та іноземним фірмам, організаціям, підприємцям та їх об’єднанням, спілкам, асоціаціям інформаційні та консультаційні послуги з питань організації та ведення підприємницької діяльності, вивчення ринків, здійснення зовнішньоекономічних та валютно-фінансових операцій, сприяє розвитку системи освіти та підготовки кадрів для підприємницької діяльності Придністров’я, бере участь у розробці та реалізації державних та міждержавних програм у цій галузі.

«Починаючи з 2003-го, ТПП затвердила проект «Придністровська якість». Як бачимо, йому вже 20 років. Ми навіть думали припинити цей проект, проте самі підприємства вже не можуть без нього. Вони хочуть змагатися одне з одним, це для них як стимул у досягненні високої якості, як за радянських часів було модно змагатися за відзнаку «Знак качества». Тому продовжимо й надалі вибирати кращих поміж кращих підприємств республіки», – сказав Василь Кожан.

У березні 2008 року в ТПП створили «Бізнес-школу» – перший спеціалізований комплексний центр ділової освіти, який надає освітні, інформаційні та консалтингові послуги початківцям і досвідченим підприємцям. Усі курси «Бізнес-школи» ліцензовані Міністерством просвіти ПМР. До роботи в цьому закладі залучаються викладачі провідних навчальних закладів Придністров’я, практикуючі фахівці з бухгалтерського обліку, менеджменту, реклами, IT-технологій, консультанти та керівники консалтингових компаній, а також представники бізнес-спільноти. Філії «Бізнес-школи» відкриті в Бендерах та Рибниці.

З 2019 року «Бізнес-школа» залучилася до підготовки робітничих кадрів для підприємств республіки з практико-орієнтованого (дуального) навчання в рамках проекту «Нарощування потенціалу Торгово-промислової палати Придністров’я в галузі програм дуальної професійної освіти та навчання». Цей проект фінансується Німецькою агенцією з міжнародного співробітництва (GIZ). Його мета – впровадження дуальної професійної освіти в Придністров’ї.

ТПП з 2019 року реалізує проект «Функціонування «Бізнес-школи», який організується за участю Уряду та Міністерства економічного розвитку ПМР. Заходи з його реалізації були включені до державної цільової програми «Підтримка та розвиток підприємництва в ПМР на 2019–2021 роки». Мета – розвиток системи підтримки підприємництва через надання освіти, що допомагає громадянам та організаціям створювати й розвивати власний бізнес, стримувати міграцію, формувати середній клас населення, підвищувати ділову активність у державі.

Нині перелік послуг, які надає ТПП ПМР, великий: це й експертиза товарів, і сертифікація продукції, й інформаційно-консультаційні та юридичні послуги та перекладацька діяльність. Крім цього, організація налагоджує міжнародні зв’язки з партнерами близького та далекого за-
рубіжжя, сприяє формуванню позитивного іміджу Придністров’я, допомагає місцевим підприємцям у розвитку їхнього експортного потенціалу, засвідчує настання форс-мажору, що виникає у підприємств та окремих підприємців.

«З 2017-го ми реалізуємо проект «Купуй придністровське!», заходи якого включені до державної цільової програми «Підтримка та розвиток підприємництва в Придністровській Молдавській Республіці на 2019–2021 роки». За весь час його дії ми провели 28 ярмарків та 3 фестивалі», – нагадав Василь Миколайович.

ТПП ПМР є членом Міжнародної Торгово-промислової палати. За минулі роки організація підписала понад 50 угод про співробітництво з міжнародними організаціями та торгово-промисловими палатами. Членами придністровської Палати є 181 підприємство. Звання члена ТПП цінується в усьому світі, оскільки членство в організації є ознакою благонадійності та стабільності підприємства.

За 30 років свого розвитку ТПП досягла великих висот, піднесла тим самим свій імідж та імідж держави. Нинішня її діяльність робить це громадське об’єднання незамінним помічником ділових людей як на внутрішньому, так і зовнішньому ринках.


Михайло ТРЕМБIТА.

Фото: https://tiraspol.ru/o-tpp