СТАН і регулювання ринку праці у ПРИДНІСТРОВ’Ї

У 2022 році стан світового ринку праці суттєво погіршився. Всюди у світі зберігається серйозний дефіцит гідної роботи. Сотні мільйонів людей не мають доступу до оплачуваної праці. Вкрай несприятливі також і перспективи працевлаштування. Особливо серйозні проблеми в усіх галузях трудової діяльності доводиться долати в першу чергу молоді. На світовому ринку праці склалася ситуація постійної та високої невизначеності.


На тлі всіх перелічених вище негативних тенденцій у банках даних придністровських центрів соцстрахування та соціального захисту на 1 березня 2023 року налічується 3 015 вакантних робочих місць. Зокрема, вакансій за робітничими спеціальностями – 1 765, за посадами службовців – 1 250. Найбільш популярними на ринку праці є такі робітничі професії, як водій, слюсар, машиніст, електрик, тракторист, електромонтер, швачка.

З-поміж пропозицій для фахівців переважають вакансії інженерів, бухгалтерів, лікарів, медсес-
тер, лаборантів, міліціонерів і військовослужбовців. Про все це говорили 20 квітня в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка на науково-практичній конференції «Стан і основні напрямки регулювання ринку праці у Придністровській Молдавській Республіці».

Ініціатор та організатор заходу – економічний факультет вишу. У його роботі взяли участь керівник Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Верховної Ради Сергій Чебан, фахівці Федерації профспілок Придністров’я, Міністерства з соціального захисту та праці.

З доповідями виступили провідні вчені-економісти вишу. Основний доповідач – завідувач кафедри економіки та менеджменту Микола Смоленський розповів присутнім про зайнятість населення в Придністров’ї та різні фактори, які цю зайнятість визначають, і деякі заходи щодо її оптимізації. Він переконаний, що модель ринку праці не можна зводити тільки до узгодження попиту і пропозиції на працю.

Вона набагато складніша й обумовлена особливостями праці як товару, специфікою функціонування різних соціально-демографічних груп, інтелектуальним потенціалом трудових ресурсів, психофізіологією, а також соціальними установками, зокрема й мотивацією праці. Важливо, що бажаний стан ринку праці може бути досягнутий тільки за оптимального поєднання макроекономічних змін і правильної політики зайнятості.

Декан економічного факультету Іван Узун дав соціально-економічну характеристику Придністров’я в сучасних умовах. Начальник управління оплати праці та зайнятості Міністерства з соціального захисту та праці Світлана Пашнєва ознайомила учасників конференції зі станом попиту та пропозиції робочої сили в ПМР. Головний спеціаліст Федерації профспілок Придністров’я Мирослава Дєвочко говорила про соціальне партнерство як фактор регулювання ринку праці.

Завідувач кафедри підприємництва і трудового права ПДУ Наталія Щукіна ознайомила присутніх із сучасними вимогами ринку праці до випускників-юристів. Крім того, також порушувалися такі теми, як стабільність розвитку Придністров’я, фактор міграції, особливості та тенденції демографічної ситуації в Придністровській Молдавській Республіці.

Після плідного обговорення всіх доповідей учасники форуму ухвалили підсумкові рекомендації науково-практичної конференції. У документі між багатьох конкретних пропозицій є і життєво необхідні для республіки:
– підвищення зайнятості населення на основі створення економічної моделі, що сприяє зростанню кількості нових робочих місць;
– підтримка нових підприємств, які створюють нові робочі місця;
– проведення обґрунтованої політики імпортозаміщення як стимулу для зростання придністровського виробництва та вітчизняного виробника;
– створення умов для розвитку малого підприємництва, яке в ПМР є найбільш ефективною галуззю потенціальних робочих місць;
– обмеження економічними методами еміграційного відтоку та збереження висококваліфікованих фахівців у Придністров’ї.

З метою реалізації цих рекомендацій визнано доцільним розробити стратегічний документ з регулювання ринку праці та зайнятості в республіці. Науково-практична конференція «Стан і основні напрямки регулювання ринку праці в ПМР» була оцінена як актуальна, своєчасна та успішна.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: https://tourismpmr.org