Росія обрала Президента

У Росії 18 березня відбулися президентські вибори. Держава обирала людину, яка впродовж наступних шести років визначатиме напрямок її розвитку. Відбулися ці вибори також і в Придністров’ї.

Уже в понеділок, 19 березня, Центральна виборча комісія (ЦВК) Росії оголосила попередні результати виборів президента РФ. За словами голови ЦВК Елли Памфілової, Володимир Путін набрав 76,6 % голосів (56,2 мільйона виборців). На другому місці (11,8 % голосів, 8,65 мільйона виборців) – Павло Грудінін. На третьому місці Володимир Жириновський – 5,66 % (4,1 мільйона голосів). На четвертому – Ксенія Собчак (1,67 %, 1,2 мільйона голосів). Григорій Явлінський набрав 1,04 % голосів, Борис Титов – 0,76 %,  Максим Сурайкін – 0,68 %, Сергій Бабурін – 0,65 %.

«Це попередні підсумки голосування, – підкреслила Е. Памфілова. – Відповідно до закону, тепер у ЦВК є в розпорядженні 10 днів для остаточного підбиття підсумків виборів на підставі перших примірників протоколів виборчих комісій суб’єктів РФ і двох закордонних територіальних виборчих комісій».

Глава ЦВК додала, що серйозних порушень і скарг поки що не зафіксовано. Явка на виборах склала 67,47 % або 73,36 мільйона чоловік. Раніше ЦВК назвала кількість голосів за Володимира Путіна рекордною за всю історію пострадянської Росії. Він набрав майже в 3,5 раза голосів більше, ніж усі його основні конкуренти разом (22,26 %) і майже в 6,5 раза біль-
ше, ніж його найближчий опонент. Для порівняння: у 2012 році Володимир Путін перевершив свого найближчого  суперника – лідера Комуністичної партії Російської Федерації Геннадія Зюганова – в 3,7 раза.

У нашій республіці 18 березня було відкрито 24 виборчі дільниці в усіх містах і районах ПМР. І з самого ранку придністровці, які мають російське громадянство, почали активно голосувати, реалізуючи своє виборче право. За підсумками голосування у ЦВК ПМР 19 березня відбувся брифінг для представників ЗМІ. На ньому голова Центрвиборчкому Олена Городецька оголосила результати волевиявлення придністровців. «У голосуванні взяли участь 73 947 наших громадян. За Володимира Путіна проголосували 96,4 % виборців. Для порівняння: на виборах Президента РФ у 2012 році проголосували 50 368 виборців (85 % з них підтримали Володимира Путіна). У 2016 році у виборах депутатів Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації взяли участь 55 693 придністровських росіянина», – сказала вона. Олена Городецька подякувала Посольству РФ у Республіці Молдова за організацію виборчого процесу на території ПМР. У день виборів за голосуванням слідкували 87 спостерігачів від Громадської палати Росії, які не зафіксували жодного порушення.

«Виборчі дільниці 18 березня також були відкриті й за межами Російської Федерації. Так, у російському консульстві в Сіетлі (США) проголосували 1,7 тисячі росіян. Вибори відбулися в Російському посольстві у Вашингтоні, при консульствах Росії в техаському місті Х’юстон і в Нью-Йорку. На Манхеттені та в Брукліні була зафіксована дуже висока явка виборців, яка виявилася набагато активнішою за очікувану», – зазначив прес-секретар Російського генконсульства в Нью-Йорку Олексій Топольський.

Громадяни Росії, які постійно проживають у Канаді, теж узяли активну участь у виборах російського президента. За словами директора Російського центру Наталії Таришкіної, в Оттаві на виборчу дільницю прийшло понад 450 осіб, в Монреалі – близько 1 000, в Торонто – близько 1 500, у Ванкувері –близько 700. Явку російських виборців у Торонто вже називають рекордною. «Після розмови з виборцями (вже корінними жителями Торонто) можу сказати, що вони не пам’ятають, коли російськомовна громада виявляла таку активність на виборах, – сказав генеральний консул Росії в Торонто Кирило Михайлов. – Оголошувати результати до остаточного підрахунку голосів не хотілося б, але можу сказати, що явка більш ніж удвічі перевищила явку на парламентських виборах 2016 року – тоді у нас проголосували близько 700 осіб».

Також активно голосували на виборах росіяни, які мешкають у Німеччині. За повідомленням Посольства РФ, загальна явка по Німеччині склала 33 853 особи. Володимир Путін набрав 74 % голосів виборців, Ксенія Собчак – 11,61 %, Павло Грудінін – 6,64 %, Григорій Явлінський – 4,45 %, Володимир Жириновський – 1,46 %, Борис Титов – 1,13 %, Сергій Бабурін – 0,48 %, Максим Сурайкін – 0,2 %.

Вибори Президента Росії відбулися й на території Ізраїлю. Там перебувають близько 150 тисяч власників російських паспортів. У цілому, були визнані дійсними 12 007 бюлетенів. Таким чином, явка в Ізраїлі склала близько 8 %.

Володимира Путіна підтримали майже 72,6 % виборців, Ксенію Собчак – 13,4 %, Григорія Явлінського – 5,7 %, Павла Грудініна – 5,5 %, Володимира Жириновського – 1,4 %, Бориса Титова – 0,75 % , Сергія Бабуріна – 0,39 %, Максима Сурайкіна – 0,27 %.

Загалом 85,02 % громадян Російської Федерації, які голосували за кордоном, підтримали В. В. Путіна, 5,03 % – П. М. Грудініна, 4,05 %.– К. А. Собчак.

Володимир ДАНИЛОВ.