Відпускні вчителям – на контролі профільного відомства

Засідання Уряду 20 березня розпочалося з виступу заступника міністра фінансів Альони Рускевич. Вона розповіла про виконання республіканського і місцевого бюджетів за 2017 рік.

Доповідач нагадала, що в першому півріччі 2017 року виконання бюджету відбувалося в умовах відсутності Закону «Про республіканський бюджет». До його прийняття чинними були норми закону 2016 року.

За минулий рік прибутки республіканського бюджету становили 2 млрд 300 млн рублів. З них податкові платежі – близько 70 %, неподаткові – 12 %, безоплатні перерахування – 1 %, прибутки цільових бюджетних фондів і прибутки від підприємницької та іншої діяльності, що дає прибуток, – близько 17 %.

Значна частина витрат, як і раніше, відводилася на покриття соціально захищених статей. Ця сума складає близько 68 % від загального обсягу витрат, з них 60 % – на виплату заробітних плат і пенсій.

Трансферти (ресурси, що передаються з бюджету вищого рівня до бюджетів місцевого самоврядування) загальним розміром 224 млн рублів з республіканського бюджету було направлено бюджетам міст і районів для забезпечення цих виплат на місцевих рівнях.

Доповнюючи виступ Альони Рускевич, Голова Уряду особливо підкреслив, що, попри складне становище в економіці та фінансовій сфері, торік не було нарікань з боку громадян, які отримують заробітну плату й пенсії – вони одержували гроші вчасно і в повному обсязі.

Але все ж минулого року був один негативний момент, про який Голова Уряду нагадав присутнім: невиплата відпускних учителям у літній період. Олександр Мартинов особливо зазначив, що нинішнього року подібна ситуація ні в якому разі не повинна повторитися, тому питання формування резерву для вчасної виплати відпускних педагогам перебуватиме на контролі профільного відомства.

Голова Уряду також звернув увагу на структуру витрат держави в цілому. Олександр Мартинов підкреслив, що за останні роки кошти витрачалися на поточне споживання, тобто, ми їх просто проїдали, а на фінансування капітального ремонту не виділялися. У зв’язку з цим республіка зіткнулася з великими проблемами в системі ЖКГ, соціальній інфраструктурі та в житловому фонді.

«На початку квітня буде представлена нова концепція бюджетної політики. Будемо переходити від бюджету споживання до бюджету розвитку нашої держави», – заявив прем’єр-міністр.

Про виконання бюджету Єдиного державного фонду соціального страхування (ЄДФСС) доповіла директор фонду Алевтина Береза. Вона  розповіла, що за 2017 рік до ЄДФСС ПМР надійшло коштів на суму 2 млрд 442 млн рублів. Це без урахування залишку коштів станом на 1 січня 2017 року і засобів гуманітарної допомоги Російської Федерації.

З них близько 1 млрд 386 млн рублів склали податкові надходження і понад 3 млн 723 тисячі рублів – неподаткові прибутки. Крім цього, до Фонду спрямовувалися кошти з республіканського бюджету на суму близько 232 млн рублів.

Минулого року ЄДФСС було витрачено 2 млрд 708 млн рублів. Найбільше коштів пішло на пенсійне забезпечення – 2 млрд 321 млн рублів.

Аліса   КОХАНОВА.