У Придністров’ї створено Союз ветеранів Республіканської гвардії

Вони знову разом, як майже три десятиріччя тому, коли об’єдналися для боротьби з націоналізмом і захисту від нього нашої молодої республіки.

У Дубоссарах відбулась установча конференція Союзу ветеранів Республіканської гвардії. У його лавах об’єдналися представники різних районів – ветерани подій 1990 – 1992 років, які захищали країну від агресії Республіки Молдова. Першими вирішили об’єднатися дубоссарці, які у 2011 році створили громадську організацію ветеранів Республіканської гвардії, а згодом вони почали з’являтися і в інших районах Придністров’я. Головна мета утворених спільнот – підтримка захисників ПМР, надання соціальної та медичної допомоги, патріотичне виховання молоді. Ці основні напрямки й увійдуть до об’єднаного Статуту Союзу ветеранів Республіканської гвардії.

На першій зустрічі, в якій взяли участь представники найбільш численних організацій ветеранів Тирасполя, Дубоссар, Бендер і Рибниці, обрали голову та секретаря Союзу ветеранів Республіканської гвардії. Очолюватиме рух керівник Дубоссарської громадської організації ветеранів гвардії Віктор Катареу. За його словами, тепер знову разом ті, хто в 1992 році захищав Дубоссари й республіку. Представники загальнореспубліканського Союзу, насамперед, планують відстоювати інтереси ветеранів – захисників Придністров’я.

«На жаль, бюрократична машина працює дотепер і в повному обсязі. У нас є проблеми з медичним обслуговуванням тощо. Плідно працюватимемо з керівництвом республіки й на державному рівні вирішуватимемо питання, які хвилюють. Важливим напрямком нашої діяльності є робота з молоддю. Ми будемо відвідувати заклади освіти, зустрічатися з учнями та студентами й розповідати їм, якою ціною здобули незалежність Придністров’я, а також чому необхідно знати історію рідного краю і захищати свою Батьківщину», – зазначив голова Союзу ветеранів Республіканської гвардії Віктор Катареу.

У лавах Дубоссарської організації 500 ветеранів молдовсько-придністровського конфлікту. Багато їх, на жаль, уже пішли з життя, багато захисників поїхали на заробітки. Серед проблем, які є на сьогодні, – працевлаштування ветеранів гвардії, зазначалося на конференції. Голова Бендерського Союзу 2-го батальйону Республіканської гвардії Микола Чухненко розповів, що представники їхньої організації планують звернутися до депутатів Верховної Ради з проханням, щоб вони розробили законодавчу ініціативу для учасників бойових дій.

«Ми пропонуємо, щоб захисники Придністров’я йшли офіційно на заслужений відпочинок на два роки раніше, ніж решта чоловіків. Адже у нас гостро стоїть проблема працевлаштування наших ветеранів війни. Вони вже не в молодому віці й дуже важко знайти для них місце роботи, адже годувати сім’ї їм якось треба. Є ще одне важливе завдання, яке перед нами стоїть, – це постійна та активна робота з молоддю. Тому що ми повинні піклуватися про наше майбутнє – майбутнє всієї держави», – розповів Микола Чухненко.

Представники Тираспольської організації Республіканської гвардії, які увійшли до складу Союзу, планують найближчим часом увічнити пам’ять полеглих 1992 року товаришів у Дубоссарському районі на Кошницькому напрямку. Там колись проходила друга лінія фронту, і нині стоїть на кургані танк Т-34 часів Великої Вітчизняної війни. Члени Республіканської гвардії планують установити там пам’ятник на честь героїв придністровської війни.

Підтримав гвардійців і глава Дубоссарського району Руслан Чабан, який взяв участь у конференції.

«Хочу поздоровити вас зі створенням Союзу ветеранів Республіканської гвардії. Ми раді бачити вас у місті воїнської слави, місті-герої. Ми й сьогодні знову разом. Завжди можете розраховувати на підтримку всіх органів влади. Бажаю вам здійснення всіх задумів і планів», – зазначив Руслан Чабан.

Надія   ПАЄРЄЛІ.