В. Красносельський і Г. Карасін підбили підсумки спільної зустрічі

21 березня в ПМР побувала російська делегація, яку очолював статс-секретар – заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін.

У ході переговорів сторони обмінялися думками щодо проведення виборів Президента РФ в нашій республіці. Відзначили активність придністровських росіян і великий відсоток громадян, які проголосували за Володимира Путіна. Обговорили значущість миротворчої місії Росії на берегах Дністра, розташування Оперативної групи російських військ у Придністров’ї. «Я переконаний, – сказав наш Президент, – що політики, які ведуть розмови про виключення російської військової присутності та миротворчості на території ПМР, – це політики конфлікту. Наш поступальний рух уперед, у тому числі економічний розвиток, який демонструє республіка сьогодні, пов’язаний тільки з миром на придністровській землі».

Крім того, був обговорений весь спектр домовленостей, досягнутих у ході переговорів у форматі «5+2». Вадим Красносельський та Григорій Карасін відзначили їхню позитивну динаміку, але підкреслили, що не треба перебувати в стані ейфорії від раніше досягнутих домовленостей, необхідно домагатися їх практичної реалізації. Одна справа – досягти рамкових угод, задекларувати свої наміри. Зовсім інше – практично реалізувати їх, зробити так, щоб ці рамкові домовленості стали нормою для жителів як лівого, так і правого берегів. Більше того, Глава нашої держави підкреслив свою переконаність у тому, що будь-які політичні діалоги нині зовсім непродуктивні. Треба домагатися, насамперед, вирішення практичних завдань.

У свою чергу, Григорій Карасін подякував керівництву нашої республіки й усім російським громадянам Придністров’я за активну участь у виборах Президента РФ, за відмінну організацію виборчої кампанії, яка була непростою у зв’язку з великою кількістю охочих проголосувати: 74 тисячі чоловік.  Це велика кількість виборців.

«Що стосується голослівних заяв та резолюцій, які виносяться на міжнародні майданчики, з закликом вивести російських військових з території ПМР, – це не більше, ніж вправи в дипломатичному мистецтві, – підкреслив статс-секретар Міністерства закордонних справ Російської Федерації. – Конструктивних наслідків вони за собою не матимуть, навіть більше, вони скоріше провокують непотрібну гостроту в цих питаннях. Усі наявні проблеми повинні вирішуватися в чинних форматах, всім добре відомих: через міжнародний діалог, через діалог між керівництвом Придністров’я і Молдови».

Григорій Карасін відзначив чітку лінію дій нашого Президента у вирішенні проблем придністровського врегулювання. Вона зводиться до того, що у Вадима Красносельського є свій порядок денний. І те, що було реалізовано як закріплення рішень у форматі «5+2», значною мірою є заслугою придністровської сторони. Він також підкреслив, що тепер важливо з допомогою міжнародних учасників цього процесу домагатися практичної реалізації прийнятих рішень, зробити так, щоб вони втілилися в життя. А потім рухатися далі.

«Сьогоднішня наша відверта дружня бесіда показала, – зазначив російський дипломат, – що у Вадима Миколайовича вже є новий порядок денний, новий набір тем, які потребують обговорення на експертному рівні та на рівні керівників Тирасполя і Кишинева. І я вірю в те, що ці ініціативи матимуть підтримку і в міжнародному плані. Упевнений, що незабаром сюди приїде пан Фраттіні, який, судячи з його заяв, розділяє саме такий підхід – рішення практичних задач з тим, щоб просунутися вперед у діалозі, у взаєморозумінні. Ми цілком поділяємо цей підхід і підтримуватимемо його й надалі, тому що від нього залежить добробут людей, які живуть як в Придністров’ї, так і в Молдові».

Нагадаємо, Франко Фраттіні – Спецпредставник Організації з безпеки та співробітництва у Європі з молдовсько-придністровського врегулювання, досвідчений дипломат, екс-міністр закордонних справ Італії, яка цього року головує в ОБСЄ. Очікується, що він зможе внести динаміку в переговорний процес між Молдовою і Придністров’ям, чого так бракувало австрійським попередникам. Його візит до Придністров’я і Молдови очікується найближчим часом.

Микола   ДМИТРІЄВ.