Що турбує силовиків?

20 березня в Бендерах у Палаці культури ім. Павла Ткаченка відбулася організована держадміністрацією зустріч військовослужбовців силових структур міста з Президентом Вадимом Красносельським.

Серед її учасників були представники всіх підрозділів і служб Бендерського управління внутрішніх справ, офіцери військових частин, що дислокуються в Бендерській фортеці, військовослужбовці-прикордонники, відповідальні працівники Бендерської митниці, вогнеборці окремої військової пожежно-рятувальної команди міста, працівники прокуратури.

Свій діалог із присутніми Вадим Миколайович розпочав з короткого аналізу політичної ситуації навколо нашої держави й виборів Президента Російської Федерації. За В. В. Путіна віддали свої голоси понад 96 % придністровських громадян Росії. Усього в голосуванні взяли участь 76 947 чоловік. «Можна вважати ці вибори міні-референдумом за нашу незалежність разом із Росією. Це своєрідне підтвердження нашого вибору 2006 року», – зазначив Президент.

Відповідаючи на риторичне запитання, чому придністровські росіяни вибрали саме Путіна, Вадим Миколайович резюмував, що «… придністровські росіяни – мудрі люди. Вони, як і всі придністровці, за стабільність і впевненість. А ці найважливіші соціально-політичні умови може гарантувати лише Володимир Володимирович Путін – нині чинний Президент Росії».

Торкаючись принципів незалежності Придністров’я, Глава держави нагадав присутнім про загальнополітичні події кінця 80-х початку 90-х років у Молдові. Особливу увагу військовослужбовців він звернув на політичні події та політичні акти тодішнього парламенту Молдови: «Ми добре пам’ятаємо, що в 1990 році парламент Молдови визнав незаконним утворення Молдавської РСР. Це була серйозна помилка. Та вона нічого не навчила націоналістичну владу. І та зробила другу грубу помилку: розв’язала проти нас війну. А скільки ще помилок було потім? Ми пропонували нашим опонентам і федерацію і конфедерацію, чого тільки не було. А Меморандум, план Козака? Усе було відкинуто. Ось чому на референдумі 2006 року наш народ висловився за незалежність, за яку ми стоятимемо до переможного кінця.

На сьогодні по обидва береги Дністра виросли молоді покоління з абсолютно протилежним менталітетом, досвідом, історичною пам’яттю і моральними нормами. У нас із Молдовою різні конституції, різні конструкції влади. Наші еліти вже не спроможні домовитись. Ось чому ми – за визнання незалежності».

За свідченням Президента ПМР, його візаві з правого берега – розумна людина і хороший співрозмовник, але водночас Ігор Додон – нестабільний політик, який інколи виказує химерні думки та ствердження. Для присутніх не є секретною позиція Росії щодо нашого статусу, і ми її добре знаємо: Тирасполь і Кишинев повинні домовлятися. Російські ж миротворці на нашій території – фактор стримування. Як зазначив Президент, «…пан Додон завжди нагадує про нейтральний статус Молдови. Але це ствердження по своїй суті має двоякий зміст, оскільки залишає поза межами політичного поля російський військовий миротворчий контингент. У чому ж тоді проросійськість президента Молдови?!»

На завершення Вадим Миколайович запевнив, що визнання обов’язково буде, але для цього потрібно дочекатися певних політичних обставин.

Запитання до Президента можна звести в кілька блоків. Перший із них – розвиток відносин з Російською Федерацією та ініціативи нашої держави з конкретних питань. Зокрема, офіцерами УВС порушувалися питання щодо надання російського громадянства придністровцям, які народилися після 1992 року, питання реалізації Сертифікату на материнський капітал російським сім’ям із придністровською пропискою, окремі питання патріотичного виховання молоді, де чітко просліджуються аналогії з Російською Федерацією.

Конкретизуючи окреслені проблеми, Президент зазначив, що спрощений порядок надання російського громадянства молодим придністровцям, що народилися після 1992 року, порушувався придністровською стороною неодноразово. Проект відповідного законодавчого акту вже розглянуто російськими депутатами в першому читанні, й найближчим часом слід очікувати його остаточного прийняття. На думку Вадима Миколайовича, це своєрідна духовна форма співіснування людей різних національностей, споріднених духом, освітою та культурою. Президент також пояснив, що Уряд ПМР також працює сьогодні над вирішенням проблеми реалізації Сертифікату материнського капіталу. Існує первинна домовленість про його використання у вигляді оплати за навчання в російських вишах.

Вадим Миколайович звернув увагу присутніх на нашу нову історію, історію відродження могутньої держави після Другої світової війни. «Вдумайтеся, минуло всього 16 років, а перша людина в космосі – наша, перший супутник теж наш, перше командне місце на першій повоєнній олімпіаді наше, – констатував Вадим Миколайович. – На жаль, наприкінці 80-х років минулого століття надломили цю велику ідею єднання людей». Нині в Придністров’ї патріотичне виховання молоді – багатовекторна повсякденна робота. На думку Президента, ідеологія і спорт суттєво доповнюють одне одного. Інакше і не може бути.

Ціла низка запитань Президентові торкалася заробітних плат військово-службовців, кредитування, покращання житлових умов молодих сімей. Відповідаючи на них, Вадим Миколайович звернув увагу на те, що вирішення цих проблем тісно пов’язане з прибутками держави. Минулого і цього року в Придністров’ї відзначається підвищення темпів росту обсягів виробництва. Це хороша тенденція в економіці. Уряд запланував уже цього року розглянути можливість індексування не тільки заробітних плат, а й пенсій. Президент зазначив, що нині Придністров’я живе виключно своїми коштами. Тому у нас немає поки що можливості здійснювати широкомасштабну кредитну політику. Ми не маємо можливості надавати населенню і зокрема молодим сім’ям значні пільгові кредити, в тому числі й на придбання житла. У Придністров’ї є певні плани на будівництво нового житла по лінії АНО «Евразійська інтеграція». Зокрема в Бендерах це будівництво житлового комплексу на вулиці Єчина в мікрорайоні Ленінський. За ствердженням Президента, це реальний план. Ми також підтримаємо будь-яку ініціативу від керівництва підрозділів УВС щодо добудови незакінчених житлових об’єктів. Взагалі ж, за думкою Президента, кредити потрібно надавати не в значних обсягах, тоді їх і погасити легше, і набагато легше контролювати.

Упродовж зустрічі Президента запитували про строкову службу призовників та службу за контрактом. Вадим Миколайович звернув увагу офіцерів на актуальність цього запитання. На його тверду думку, від строкової служби відмовлятися ніяк не можна, оскільки вона формує мобілізаційний (приписний) резерв армії. Строкова служба – це первинний етап у навчанні солдата, формування в нього навичок військовослужбовця. Армію, що має свій повноцінний мобілізаційний резерв, перемогти неможливо.

Упродовж спілкування Президент розповів про масштабну реконструкцію історичного блоку Бендерської фортеці, про плани відродження спортивних товариств. Він дав доручення відповідним структурам Міністерства внутрішніх справ щодо забезпечення бендерських вогнеборців спеціалізованим одягом та обладнанням, відповів на запитання працівників прокуратури міста Бендери.

Підбиваючи підсумки майже двогодинної співбесіди, Вадим Миколайович констатував, що для вирішення порушених проблем багато чого залежить від самих військовослужбовців та їхніх керівників. «Треба йти вперед, не топтатися на одному місці. А ще важливо в нашій роботі, щоб кожен начальник на своєму робочому місці враховував особисті риси кожного підлеглого – це одна з основ якості нашої спільної роботи», – зазначив Президент.

Володимир   ПУКЛІЧ.