Візит Президента до Рибниці

Минулого тижня Вадим Красносельський відвідав кілька соціально значущих об’єктів у Рибниці. У центрі його уваги – ситуація в навчальних закладах та установах бюджетної сфери.

Жителі міста занепокоєні перспективою реорганізації середньої загальноосвітньої школи-інтернату та об’єднанням двох міських шкіл – ЗОШ № 3 та ЗОШ № 9 – в один навчальний заклад. Вадим Красносельський, який своєю діяльністю вже довів, що жодне рішення не може бути ухвалене без ретельного ознайомлення з ситуацією на місці, особисто поспілкувався з педагогами та учнями. Вони розповіли про свою роботу і про негативні наслідки такого проекту для працівників цих закладів, для дітей та їхніх сімей.

Глава держави наголосив на незмінності своєї позиції (будь-які перетворення мають бути ініційовані «знизу», відповідати потребам та інтересам тих, кого насамперед торкнуться зміни), з увагою поставився до думки представників колективів. Стосовно до інтернату він запропонував розглянути інший варіант реорганізації, наприклад, створити на його базі спеціалізований корекційний центр, який об’єднає інтернат і спеціальний корекційний заклад «Школа – дитячий садок». Вадим Красносельський доручив главі Рибницької держадміністрації В’ячеславу Фролову вивчити це питання. Усі пропозиції слід зібрати воєдино, проаналізувати та подати Президентові на розгляд у вигляді нового проекту. Звертаючись до педагогів, Глава держави висловив їм подяку за працю і повідомив, що підтримав ініціативу Уряду про підвищення оплати праці фахівцям спеціалізованих навчальних закладів, які надають корекційно-розвиткові послуги дітям з особливими потребами до ліцейського рівня.

Дискусію Президент назвав украй важливою, зазначивши, що живе обговорення проблем набагато ефективніше, ніж будь-яке листування.

Вадим Красносельський мав зустріч також і з керівництвом теоретичного ліцею «Еврика», навчання в якому ведеться румунською мовою. Ознайомившись із проблемами закладу, він наголосив, що органи державної влади Придністров’я не чинитимуть перешкод школам із навчанням латинською графікою, а в разі виникнення труднощів завжди готові в міру своїх можливостей надати їм допомогу.

Не оминув своєю увагою Глава держави й Рибницьку центральну районну лікарню. Головний лікар ЦРЛ Володимир Іващенко розповів членам делегації, чим нині живе найбільша лікарня республіки. Зупинився на виконанні доручень Президента щодо відродження сільської медицини, наголосивши, що часто головною перешкодою стає фінансове та кадрове забезпечення. Вадим Красносельський подякував колективу лікарні за якісну роботу в непростих умовах, зазначивши, що держава вживає всіх можливих заходів для покращення ситуації.

Завершальним етапом насиченої програми візиту Глави держави стала зустріч із рибничанами в Палаці культури. Зібралося близько восьми сотень жителів району – переважно представників бюджетної сфери.   Вадим Красносельський закликав до відвертого діалогу, висловив готовність відповісти на всі запитання, вислухати та взяти до уваги всі пропозиції. До участі в розмові він запросив керівництво району, а також місцевих депутатів і парламентаріїв, які представляють інтереси рибничан.

Багато питань стосувалися роботи шкіл, зокрема сільських. Главі держави дякували за розуміння проблеми: у селах не тільки не закривають, а і відкривають класи старшої ланки. Належить   урегулювати питання щодо   об’єднання класів різних паралелей з деяких шкільних дисциплін. У таких класах-комплектах навчаються діти різного віку, що, на думку педагогів, неприпустимо, принаймні, з таких дисциплін, як математика, російська мова, фізика. Президент    вважає, що об’єднання класів можливе в початковій школі та в окремих випадках, коли предмети не вимагають чіткої вікової градації та певного рівня підготовленості учнів.

Хвилює недостатня оснащеність рибницьких шкіл сучасною комп’ютерною технікою та спортивним інвентарем. Вадим Красносельський нагадав про значення розвитку масового спорту і зазначив, що забезпечити школи спортивним обладнанням республіка може своїми силами. А от на комп’ютеризацію навчальних закладів потрібні значно більші ресурси, які керівництво намагається вишукати. Президент доручив підготувати загальну довідку про потреби оновлення комп’ютерів по району.

Досить актуальним залишається питання забезпечення молдавських шкіл підручниками. З 2016 року навчання в цих закладах здійснюється за новим державним стандартом. При цьому відповідною навчальною літературою забезпечені тільки перші класи. Учителям доводиться користуватися матеріалами   Інтернет-мережі або самостійно перекладати зміст підручників молдавською мовою. Президент   добре обізнаний із зазначеною проблемою: питання обговорювалося зі Спецпредставником Президента Росії по Придністров’ю Дмитром Рогозіним у контексті видання підручників молдавською та українською мовами по лінії АНО «Євразійська інтеграція».

Працевлаштування населення – ще одне гостре питання на сьогодні. Під час зустрічі говорили про те, що раніше зайнятість місцевого населення забезпечувало сільське господарство. Тепер же більшість агропідприємств віддають перевагу вирощуванню зернових, а цей процес не потребує великої кількості робочих рук. Вадим Красносельський нагадав про зобов’язання за п’ять років створити в республіці 15 тисяч робочих місць, наголосивши, що цей процес потрібно починати з оздоровлення придністровської економіки. 2017 року в цьому напрямку зроблено перші кроки: збільшено обсяги промислового виробництва та експорту придністровської продукції, відновлено роботу низки значущих для республіки підприємств і, як наслідок, збільшується кількість робочих місць. Президент повідомив учасникам зустрічі, що для залучення інвестицій розроблено новий закон. «Процес триває. Створення значної кількості нових робочих місць – справа не одного дня і навіть не одного року. Для розв’язання проблеми потрібен час, який слід використовувати розумно», – наголосив Вадим Красносельський.

А щодо виробництва зернових культур, то звинувачувати аграріїв у їхньому виборі не можна. Причиною такого стану справ є відсутність розвинутої системи меліорації. «Коли хоча б 20 % земель будуть забезпечені зрошуванням, то багато аграріїв вирощуватимуть   овочі та фрукти. Це більш трудомісткий процес, отже, будуть нові робочі місця», – зазначив Президент.

З болем і надривом говорили на зустрічі про проблеми, пов’язані з медициною. Жителі Рибниці розповідали, що не завжди можуть отримати належні   медикаменти, про випадки не завжди людяного ставлення з боку лікарів. Вадим Красносельський пообіцяв розібратися з кожною ситуацією. «Фахівцеві можна пробачити помилку, проте неприпустимим є зневажливе ставлення до людей, особливо, коли йдеться про пацієнтів медичних установ», – наголосив Глава держави.

Зростання цін на ліки хвилює багатьох, хто часто відвідує аптеки. Вадим Красносельський нагадав про заходи, вжиті керівництвом   республіки для покращення ситуації: про затвердження сотні медикаментів, торговельна надбавка на які має бути мінімальною. Проблема в тому, що власники аптек купують ліки не у виробника, а через посередників, що призводить до зростання цін. Впливає   і те, що розрахунки за лікарські засоби здійснюються не в придністровських рублях, а у валюті.

Рибничани звернулися до Президента по допомогу в отриманні російського громадянства. Вадим Красносельський констатував збільшення навантаження на співробітників консульського пункту. 2017 року громадянства   РФ набули 9,2 тисячі придністровців. При цьому паралельно надходять звернення і про продовження терміну дії паспорта, і про видачу тієї чи іншої довідки. Нині розглядається можливість збільшення кількості телефонних ліній консульського відділу. Компанія «Інтердністерком» шукає можливість зробити дзвінки безкоштовними. Ще одним кроком, який спростить взаємодію громадян з пунктом виїзного консульського обслуговування, може стати електронний запис.

Обговорювалося питання спрощеного порядку набуття громадянства РФ молодими людьми, які народилися після 1992 року. За словами Президента, ця проблема вирішується на рівні Державної Думи РФ. У стані розробки – оптимальний механізм реалізації. На порядку денному і тема спрощеного порядку набуття російського громадянства співвітчизниками, які проживають за межами Росії, якими є і придністровці.

Спілкування Глави держави з жителями Рибниці та Рибницького району тривало близько двох годин. Говорили про пенсійне забезпечення, низький рівень заробітних плат у бюджетній сфері, відсутність у деяких населених пунктах газу, про стан доріг, проведення ремонтних робіт у сільських БК, тривале спорудження нової будівлі Рибницької школи № 6, про плюси й мінуси введення шкільної форми, переповненість лікарень, проблеми сімей, де є діти-інваліди. Ставили як загальні, так і особисті запитання.

Завершуючи зустріч, Вадим Красносельський подякував своїм співрозмовникам за відвертість і бажання спільними зусиллями знайти вихід зі складних ситуацій, оскільки замовчування проблем лише погіршує становище. «У словах людей відчувався справжній біль. Багато проблем потребують негайного розв’язання», – сказав Президент, ще раз наголосивши на неприпустимості зневажливого ставлення чиновників до громадян, особливо, якщо мова йде про серйозні ситуації та гострі проблеми.

Після від’їзду Глави держави з рибничанами індивідуально працювали спеціалісти Адміністрації Президента. Вадим Красносельський доручив прийняти та належним чином оформити всі звернення громадян, кожне з яких буде вивчене   і направлене на адресу профільних виконавців.

Владислав   КРИЖАНОВСЬКИЙ.