Розвиток переговорного процесу у форматі «5+2»

На засіданні комісії з зовнішньої політики й міжнародних зв’язків Верховної Ради ПМР з інформацією про стан справ у переговорному процесі у форматі «5+2» виступив міністр закордонних справ Віталій Ігнатьєв.

Він особливо виділив ті напрямки взаємодії з молдавськими та міжнародними партнерами, у яких вже досягнутий певний прогрес. Вирішена і знята з переговорного порядку денного проблема функціонування на території Придністров’я молдавських шкіл, навчання в яких ведеться з використанням латинської графіки.

Досягнуто домовленості щодо апостилювання* різних документів, насамперед – дипломів ПДУ ім. Т. Г. Шевченка та інших документів про освіту. Причому для вирішення цієї проблеми молдовська сторона пішла на зміну свого чинного законодавства, що буває вкрай рідко.

Триває взаємодія з питань організації повноцінного сполучення через міст у районі сіл Бичок і Гура-Бикулуй. Рух по ньому відновився в грудні минулого року для автотранспорту вагою до 3,5 тонни. Пізніше технічні експерти збільшили дозволений тоннаж до десяти тонн. На сьогодні аналізується можливість використання моста без обмежень щодо маси автотранспорту. Ведуться складні переговори щодо участі придністровських автомобілів у міжнародному русі.

На стадії завершення проблема землекористування молдовськими фермерами в Дубоссарському районі.

Серед пріоритетних напрямків переговорного процесу – створення механізму виконання домовленостей, відсутність якого раніше дозволяла молдовській стороні відмовлятися від виконання взятих на себе зобов’язань, питання залізничного сполучення та міжбанківської взаємодії, а також вирішення проблеми політично мотивованих кримінальних справ.

* Апостилювання – легалізація певних документів за допомогою друку, що підтверджує законність і юридичну силу цих документів в інших країнах.

Олена РАТУШНА.