Від планів до практичної реалізації

Ще в середині лютого цього року під керівництвом Олексія Цуркана – заступника Голови Уряду ПМР, відбулася нарада, присвячена підготовці республіканського плану щодо проведення «Року рівних можливостей». У дискусії також брали участь представники Адміністрації Президента, міністерств і відомств, державних адміністрацій Тирасполя і Бендер.

На лютневій нараді Олексій Цуркан зауважив, що Уряд доручив усім виконавчим органам влади представити ідеї та пропозиції, які й були узагальнені в проекті, підготовленому Міністерством з соціального захисту і праці.

У ході діалогу учасники визначилися з ключовими позиціями плану і накреслили шляхи втілення їх у життя. Одним із головних пунктів плану є створення безбар’єрного середовища для людей з обмеженими можливостями здоров’я. Зокрема, облаштування пандусів, з’їздів, кнопок виклику в соціальних установах, установлення віброзвукових світлофорів тощо.

Нарада завершилася словами заступника Голови Уряду, який сказав, що особливо велика увага повинна приділятися питанням доступності середовища для людей з інвалідністю, їх працевлаштування і соціальної інтеграції. Учасники дійшли висновку про необхідність розробки у 2018 році державної цільової програми щодо забезпечення рівних можливостей.

На засіданні Уряду, 20 березня, був затверджений план (складається з понад півсотні заходів різного спрямування) реалізації гідного проведення «Року рівних можливостей». Він передбачає соціальне обслуговування, законотворчість, удосконалення індивідуальної роботи з інвалідами, навчання, дозвілля і спорт, інформаційну політику. У розробці плану брали участь усі міста і райони, а також відомства Придністров’я.

Заступник міністра з соціального захисту і праці ПМР Олег Федотов, виступаючи на засіданні, доповів, що основні заходи – це не тільки законотворча діяльність, а й практична реалізація деяких пунктів згаданого плану.

«Йдеться про реконструкцію Республіканського спортивного центру для інвалідів у Тирасполі, організацію навчання дітей із вадами зору та тотально незрячих на базі освітніх установ. Буде проведена робота і з організації забезпечення архітектурної та транспортної доступності», – сказав він.

У планах на 2019 – 2021 роки також є розроблення та реалізація державної цільової програми «Рівні можливості».

Доповнив виступ заступника міністра з соціального захисту і праці ПМР Голова Уряду Олександр Мартинов, який звернув особливу увагу на реалізацію конкретних заходів. Він нагадав, що на майданчику Уряду вже було проведено кілька зустрічей із представниками громадських організацій інвалідів, які звертали увагу на конкретні ситуації й потреби людей з обмеженнями здоров’я. Голова Уряду доручив тримати ці питання на особливому контролі своєму заступникові Олексію Цуркану.

«Це заходи, що стосуються, в першу чергу, питань щодо придбання інвалідних колясок, встановлення пандусів і переобладнання в школах місць для навчання інвалідів. Тобто, тих життєвих проблем, які самі представники організацій нам назвали. Необхідно вирішити ці питання з урахуванням наявних фінансових ресурсів», – підсумував прем’єр.

Ірина   МАСЛОВА.