Доступ до базових соціальних послуг є!

У нашому житті нерідко бувають випадки, коли люди потрапляють у складні життєві обставини: на роботі, в процесі навчання, в особистих стосунках, в розв’язанні фінансових проблем тощо. Найчастіше відповідальна людина намагається вирішити такі питання самотужки або за підтримки рідних та близьких.

Трапляються й такі випадки, коли людина не здатна змінити своє життя на краще та вирішити певну проблему, а все тому, що не вміє керувати своїми вчинками без сторонньої допомоги. Аутизм, синдром Дауна, дитячий церебральний параліч (ДЦП) – діагнози, які завжди змінюють життя не тільки окремої людини, а також її рідних і близьких. Рік за роком за відсутності правильного підходу до таких особливих людей, вони все менше стають здатними до соціалізації, втрачають шанс на навчання, на вміння спостерігати та доглядати за собою самостійно.

За офіційною статистикою, на території Придністров’я проживає близько 5 000 людей з обмеженими можливостями, 1 433 з яких – діти. Окрім допомоги людям з особливостями розвитку, підтримка та порада кваліфікованих фахівців потрібні і їхнім батькам: як правильно поводитися з такою дитиною, як її навчати, як поступово привчати до самостійності тощо.

У нашій республіці функціонує спеціальна організація, яка результатами своєї роботи доводить сім’ям, що шанс на самостійне й повноцінне життя людини з особливостями розвитку є. З 2017 року на території Придністров’я, а саме в Слободзейському районі та Тирасполі, дітям з обмеженими можливостями та їхнім сім’ям допомагають мобільні бригади, у складі яких обов’язково є досвідчені фахівці: психолог, соціальний педагог, кінетотерапевт, логопед тощо.

 «Мобільна бригада – це новий напрямок у службі соціального обслуговування людей з обмеженими можливостями, які залишаються однією з найуразливіших соціальних груп. Сім’ї, що проживають у сільській місцевості, зовсім не мають доступу до базових соціальних послуг», – зазначила директор Базового центру реабілітації та консультування «ОСОРЦ» Людмила Бородіна.

Одна бригада одночасно обслуговує 25 дітей з обмеженими можливостями. Фахівці працюють з їхніми сім’ями упродовж кількох місяців, а буває (залежно від складності випадків) від 6 до 12 місяців. Програма допомоги передбачає індивідуальний підхід до кожної дитини: фахівці допомагають у розвиткові дикції, навчають батьків робити дитині заспокійливі або знеболювальні масажі, а також надають сім’ям юридичні консультації. Проте головна мета – навчити батьків спілкуватися зі своєю дитиною та соціалізувати її.

На сьогодні мобільна бригада в Придністров’ї тільки починає розвиватися і поширювати свої послуги. На нинішньому етапі фахівці цієї організації вивчають досвід іноземних колег і намагаються адаптувати його до наших умов.

Минулого тижня в Тирасполі в рамках проекту «Створення якісних послуг дітям з обмеженими можливостями на основі партнерства та співпраці» для учасників мобільної бригади відбувся семінар з  правобережними партнерами. У Молдові мобільні бригади працюють з 2011 року, тож такий досвід для придністровських фахівців є дуже важливим. «З першого року створення нашої мобільної бригади нам удалося залучити в систему освіти 15 дітей шкільного та дошкільного віку. Багаторічний досвід довів значення консолідованого підходу місцевої адміністрації, соціальних служб та громадянського суспільства у вирішенні проблем дітей з обмеженими можливостями, – зазначила начальник мобільних бригад Криулянського району Віра Стахі.

У Придністров’ї проект упроваджується спільно з правобережною організацією «Жінка та Дитина – Захист та Підтримка» в рамках Програми «Підтримка заходів зі зміцнення довіри», яка фінансується Європейським союзом та Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй. Програма сприяє зміцненню довіри між жителями обох берегів Дністра шляхом залучення у спільні проекти представників громадянського суспільства, ділового середовища та місцевих лідерів.

Марія   ЛУНІНА.