ОДНИМ ЕКСПОНАТОМ стало більше

Презентація портрета нашого земляка академіка М. Д. Зелінського відбулася в Міжнародний день охорони пам’ятників та історичних місць у будинку-музеї його імені, розташованому в центрі Тирасполя.


Картина виконана олією на полотні одеською художницею Розою Нейдінг у 1971 році до 110-ї
річниці від дня народження вченого та винахідника.

Кілька слів про автора художнього твору. Роза Давидівна народилася в м. Володимир-Волинському Волинської області України в 1901 році. Закінчила Одеський художній інститут 1930 року. Захоплювалася станковим живописом, працювала в жанрі портрета і пейзажу, брала участь у подіях Великої Вітчизняної війни.

Портрет свого часу подарувала Ніні Євгенівні Жуковській – третій дружині Миколи Дмитровича. Подарунок довгий час зберігався в приміщенні Московської квартири-музею, у сина Зелінського – Андрія Миколайовича.

Дев’яносторічний нащадок вирішив подарувати портрет батька Тираспольському музею, маючи тверде переконання, що його предок залишився б задоволений таким рішенням. Адже тепер його портретне зображення зберігатиметься в домі, де він мав щастя народитися і жити.
Президент МАРКИС Галина Галаган, за сприяння якої портрет доставили з Москви до місця призначення, власним підписом засвідчила його передачу директорові столичного культурного закладу Аллі Мельничук.

Відтепер музейна установа має юридичне право на володіння картиною і включила цей подарунок на цілком законних підставах до переліку своїх експонатів.

Свідками історичного моменту стали заступник Голови ВР Галина Антюфеєва, представники Державної служби з культури та історичної спадщини, а також управління документацією й архівами, державної адміністрації Тирасполя, столичного Управління культури, представники громадських організацій.

До речі, в музеї Зелінського зберігається багато оригінальних речей ученого, який народився 1861 року в одноповерховому будинку, розташованому на березі Дністра. Тут можна побачити плетене крісло, в якому полюбляла відпочивати бабуся маленького Миколки, яка сама його виховувала, оскільки батьки малого хлопчика рано померли через сухоти; власні речі академіка, оригінал листа Менделєєва Зелінському, піаніно, піч, викладену старовинними кахлями, які вдалося зберегти з того самого часу попри всі буремні події, що відбувалися в Тирасполі.

За словами Алли Мельничук, нинішній експонат – найцінніший поміж усіх інших: «Ми з вами перебуваємо в історичному місці, отримали в подарунок такий чудовий пам’ятник, тому можна вважати, що саме в такий спосіб ми долучилися до святкування Міжнародного дня пам’ятників та історичних місць».

Керівник партії «Оновлення» Галина Антюфеєва подякувала всім, хто взяв участь у доставці цінного подарунку на батьківщину академіка М. Д. Зелінського, відзначивши, що це було не так просто: «Наша партія започаткувала проект «Мої великі земляки». Серед інших відомих людей Микола Дмитрович посідає особливе місце. Ми робимо все для того, щоб і у світі про нього знали якомога більше, і придністровці не забували, як прославив нашу придністровську землю цей видатний учений».

На завершення зустрічі присутні послухали відеозвернення сина вченого Андрія Миколайовича Зелінського до тираспольчан. Він зазначив, що його батько до останніх днів свого життя любив свій батьківський дім і місто, в якому народився.


Юлія ПОНОМАРЕНКО.

Фото автора.