ВИБІР – професія – успіх

У Придністров’ї відбувся перший масштабний профорієнтаційний форум для школярів 8–11 класів. Він зібрав учнів з усієї республіки в одному місці, щоб показати палітру кар’єрних можливостей, дати шанс поспілкуватися з успішними людьми й доторкнутися до майбутньої професії.


Кілька останніх місяців в інформаційному просторі, батьківських чатах і соціальних мережах Придністров’я киплять пристрасті: як визначитися з місцем вступу? Які факультети більш актуальні? Де гарантована робота після навчання? В якому напрямку можна отримувати гідну зарплату?

Щоб усі охочі змогли почути вичерпні відповіді на життєво важливі для них запитання, Міністерство просвіти організувало на майданчику Палацу Республіки масштабний форум «У світі професій». Безпосередніми зацікавленими його учасниками стали практично всі державні середні спеціальні та вищі навчальні заклади.

На двох поверхах культурного центру працювали відкриті лабораторії освітніх установ, а також тематичні виставки, захопливі майстер-класи та дискусійні майданчики. Керівники та студенти виставляли найяскравіші атрибути їх спеціальностей.

Тираспольський юридичний інститут МВС ПМР ім. М. І. Кутузова зацікавлював молодь напрямком «Криміналістична експертиза». Юнаки та дівчата з особливою цікавістю освоювали програму зі складання фотороботів. Як виявилося, це справа не з простих і вимагає знання певних тонкощів. Звідси можна було забрати з собою на пам’ять не тільки враження, а й оформлений документ з відбитками пальців, схожий на ті, що роблять підозрюваним у протиправних діях. Ця професія охоплює близько 50 видів експертиз, включаючи найбільш високотехнологічні, з аналізом ДНК і визначенням генотипу людини, й усього цього тут готові навчити.

Промисловий будівельний технікум пропонував школярам побудувати своє майбутнє разом з ними в прямому сенсі слова. На майстер-класі можна було навчитися укладати цеглу, штукатурити, вирівнювати поверхні та робити віртуозне візерункове покриття стін. Багато учнів з ентузіазмом бралися за шпатель, каску і рукавички, адже робітничі професії не бувають не затребуваними.

Приміряти майбутню професію надав можливість Слободзейський політехнічний технікум. Охочі могли спробувати себе в ролі рятувальника, надати першу медичну допомогу, навчитися в’язати вузли та одягатися у важку форму пожежника.

Технікум інформатики та права у своїй презентації показав головні розробки останніх років: ро-
боти й механізми на пульті управління, сконструйовані студентами. У навчальному закладі вони готують техніків, програмістів, системних адміністраторів і навіть юристів. За словами викладачів установи, знання права та IT-технологій дасть можливість досягти будь-яких цілей у сучасному суспільстві.

Незвичайними столами відзначився відділ Інституту державного управління, права та соціально-гуманітарних наук. Вони дивували абітурієнтів виставкою артефактів, знайдених на розкопках у Придністров’ї. Якщо ваша мрія – бути дослідником і ви прагнете вивчати археологію, то вам пряма дорога на напрямок підготовки «Історія». Саме там, після археологічних практик, ви зможете стати часточкою наукової лабораторії та внести свою лепту у збагачення спадщини нашої республіки.

Без життєвого досвіду не обійтися і в лікувальній справі. Придністровський державний медичний коледж всю свою роботу на форумі побудував на вирішенні одного цікавого клінічного випадку. Студенти придумали собі пацієнта – 83-річного Старенького Федора Івановича. Він опинився у вкрай важкому стані, з якого його виводили майбутні фельдшери, медсестри, медбрати та санітари. Ця історія закінчилася одужанням і великою кількістю охочих рятувати людське життя.

Тираспольський технікум комерції продемонстрував школярам майстерність своїх кухарів-кондитерів, які підготували барвистий стіл фігурного желе та випічки, а також навчили інших робити квіти з мастики, прикрашати кекси кремом і працювати з тістом. Про цю частину заходу «У світі професій» можна говорити ще довго, але треба рухатися далі.

Після знайомства з відкритими лабораторіями та виставками гості форуму перейшли у Великий зал, де відбулася цікава пленарна дискусія «Професійна навігація. Виклики сучасності».
На школярів найбільше враження справив виступ першого заступника голови Правління ЗАТ «Агропромбанк» Сергія Лупашка. Він розповів про штучний інтелект, який за останній рік буквально захопив уми людства. Спікер також торкнувся теми чата GPT і технічного прогресу на прикладах Tik-Tok та Instagram, адаптації до мінливих умов і вимог ринку праці, згадав роботи Ілона Маска і бестселери Юваля Ноя Харарі.

Після нього виступило ще 7 успішних і різнобічних людей, але молодь знову і знову поверталася до теми штучного інтелекту, і багато питань адресували саме Сергію Валентиновичу. Можна з упевненістю сказати, що йому вдалося захопити увагу нового покоління і знайти з ним спільну мову.

Дивно відвертою й запальною історією зі сцени поділився головний агроном ТОВ «Сільськогосподарська фірма «Экспедиция – Агро» Михайло Сорочан. Його фразу про те, що найголовнішим багатством країни є народ і земля, зустріли бурхливими оплесками. «20 років тому я, так само, як і ви тепер, думав про те, яку спеціальність мені обрати. Тоді я зробив стрибок надії: вийшов у поле і сказав батькові, що одного разу люди повернуться до землі, й аг-
роном знову матиме попит. Батько мене підтримав, і тепер я бачу, що все було не дарма. По закінченні аграрного факультету перед вами відкриється все Придністров’я. Якщо будуть охочі, я пропоную влаштувати своєрідну екскурсію «Один день із життя агронома», – зазначив Михайло Вікторович.

Форум загалом тривав близько шести годин. Палац Республіки вирував від кількості інформації, людей та безлічі цікавих подій, тренінгів і майданчиків.

Учень 8-го класу Дністровської школи № 8 Володимир Єфанов був надзвичайно вражений заходом, на який потрапив разом зі своїми однокласниками. Він був одним із тих, хто здогадався використати можливості чата GPT для того, щоб поставити каверзні та складні запитання спікерам на пленарній дискусії. «Мені приємно побувати на першому профорієнтаційному форумі в Придністров’ї. Було цікаво послухати досвідчених людей. Сьогодні мені допомогли визначитися з вибором майбутньої професії. Я мріяв стати програмістом, але не знав, після якого класу мені вступати та в який навчальний заклад. А тут представники технікуму інформатики та права буквально самі мене знайшли, тепер я будуватиму свої плани по-новому», – поділився враженнями юнак.

На просторах соціальних мереж викладено безліч фотографій і відео, присвячених цій події. Форум «Світ професій» виявився настільки цікавим і популярним між молоді, що тепер його планують проводити щороку.


Олександра ТИМКО.

Фото М.Сова.