Про виховання та підготовку талановитої молоді

У ДОУ «Республіканський кадетський корпус імені світлішого князя Г. О. Потьомкіна-Таврійського» (РКК) відбувся День відкритих дверей.


Історія навчального закладу розпочалася у 2002 році: 9 липня спільний наказ підписали Міністерство просвіти та Міністерство внутрішніх справ за № 504/210 про реорганізацію школи-інтернату № 2 м. Бендери в Республіканську школу-інтернат спортивного профілю з кадетським відділенням ім. Ф. Е. Дзержинського. Перші 33 вихованці вступили до навчального закладу 23 липня 2002 року.

За словами начальника цього навчального закладу, метою проведення Дня відкритих дверей є залучення представників молодого покоління до кадетського братства.

На початку заходу, дівчата-кадетки продемонстрували елементи стройової підготовки. Командир загону розповіла, що вона дисциплінує вихованців корпусу та сприяє розвиткові швидкості й чіткості дій: «Для ідеального виконання усіх вправ ми тренувалися впродовж цілого місяця. Я вдячна долі, що маю можливість навчатися тут. У майбутньому планую вступати до Тираспольського юридичного інституту ім. М. І. Кутузова та поєднати своє життя зі службою в правоохоронних органах республіки. Сподіваюся, що хтось із молодих людей, які прийшли сьогодні до нас, із часом теж навчатимуться в нашому престижному закладі».

Начальник РКК розповів майбутнім кадетам та їхнім батькам про умови навчання та проживання: «Вихованці установи забезпечуються чотириразовим харчуванням, безплатним літнім та зимовим спорядженням, проживають в упорядкованих гуртожитках. Кадети перебувають на території закладу з понеділка по п’ятницю, а вихідні, святкові дні та канікули проводять удома». За словами директора, на території освітньої установи функціонують медична частина, бібліотека, навчальні класи та лабораторії, оснащені всім необхідним для навчально-виховного процесу, зокрема можливістю користуватися інтернетом. Бібліотечний фонд налічує 5 837 підручників та навчальних посібників.

День відкритих дверей дав змогу ознайомитися зі спортивними секціями: з боротьби, боксу, регбі, футболу, баскетболу, веслування, рукопашного бою. Їхньому розвитку й залученню до них кадетів тут приділяють велику увагу.

Вивчення історії та суспільствознавства теж посідає важливе місце в навчальному процесі. Здобуті знання дають можливість кадетам легко орієнтуватися в історичних подіях та особистостях, які до них причетні. Крім загальноосвітньої програми, викладачі навчають їх основам автомобільної, правоохоронної та військової справ.

Іще одним важливим аспектом є те, що навчально-виховну роботу з кадетами проводять педагоги та офіцери-командири навчальних взводів із багатим професійним та життєвим досвідом. Кадети є постійними учасниками й переможцями та призерами різних міжнародних, республіканських і міських заходів.

На думку педколективу установи, їхні вихованці багато в чому відрізняються від своїх однолітків. Це стосується як виховання, самоконтролю, манери поведінки, так і намічених цілей та планів на майбутнє. Діяльність педагогів кадетського корпусу спрямована на формування соціально активної, інтелектуальної, та фізично розвиненої особистості, що має почуття гордості та відповідальності за долю Вітчизни, світу та своє майбутнє.

Випускники кадетського корпусу вступають до Тираспольського юридичного інституту МВС ПМР без іспитів, а також мають значну перевагу під час вступу до профільних вишів інших держав.

Відвідувачі Дня відкритих дверей мали можливість ознайомитися з умовами проживання в РКК. Наприклад, у спальному корпусі старшокласники показали, як за 30 секунд ідеально, без жодної складки, заправити ліжко. Ця навичка не головна, але перша, якою повинен володіти кадет. Зі спалень всі охочі попрямували до їдальні, оглянули комп’ютерний клас, побували на уроці географії, відвідали музей – гордість РКК.

Начальник закладу розповів, що на новий навчальний рік планують набрати 50 молодих людей: хлопців (з 5 класу) і дівчат (з 8 класу). Прийом документів розпочався з 15 квітня і триватиме два місяці. Майбутні кадети складатимуть іспити з російської мови та математики. Оцінюватимуть також і фізичну підготовку, а саме: перевірку на швидкість, витривалість та силу. Зацікавленим школярам допоможуть оформити документи у відділах кадрів територіальних органів внутрішніх справ, а потім на них чекає курс молодого кадета: упродовж 10 днів підлітки з різних міст республіки знайомитимуться з життям спеціалізованого навчального закладу МВС. Проживатимуть вони в розташуванні корпусу. За цей час їм необхідно освоїти ази стройової підготовки, посилено виконувати фізичні вправи, вивчити положення статутів та історію утворення придністровської міліції.

День відкритих дверей у кадетському корпусі відбувся і минув успішно. Тут з нетерпінням чекатимуть майбутніх кадетів, які стануть взірцем для придністровської молоді.


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.