Навчися говорити з аудиторією

Уміння красиво і цікаво викладати свої думки – це навички, володіючи якими, людина може з легкістю завойовувати прихильність публіки.


Основною перешкодою для мовця, як правило, є хвилювання, невпевненість у собі та відсутність чіткого плану виступу. Для розв’язання цих проблем ми рекомендуємо скористатися порадами арт-провідника Олександри Черній.

Кожному з нас доводиться в житті опинятися в центрі уваги. Найчастіше перші спроби публічних виступів виглядають досить невпевнено. Спершу – це захист шкільних доповідей, потім настає час участі в студентських диспутах і презентаціях робочих проектів.
У зв’язку з цим багатьох цікавить питання, чи можна зменшити рівень хвилювання, переживань і зробити виступи своєю зоною комфорту.

Арт-провідник Олександра Черній може дати точну відповідь. Їй є чим поділитися, адже за плечима 15-річний досвід ведення урочистих заходів та спілкування з публікою в різних форматах. На запрошення Управління молодіжної політики Міністерства просвіти ПМР вона провела майстер-клас для молоді та студентів ПДУ в одному з читальних залів вишу, де розповіла про свої правила успішного виступу перед аудиторією.

Спікер розпочала виступ із формування уявлення про те, чим вона займається і що підтверджує її компетентність як експерта. Олександра поділилася досвідом, коли їй неодноразово доводилося просувати свої ідеї та проекти, вести їх від написання сценарію до повної реалізації в медіапросторі.

Як визнаний та авторитетний знавець і цінитель мистецтва, вона на постійній основі бере участь у записах радіо- і телеефірів, створює свої рубрики на цих майданчиках. Крім цього, час від часу арт-провідник організовує захопливі лекції в Придністров’ї та за його межами. Теми для зустрічей найрізноманітніші: починаючи від Ван Гога і закінчуючи епохою Відродження.
Після такого детального знайомства в учасників зустрічі не залишилося сумнівів у компетенції запрошеного спікера. Олександра Черній у своєму майстер-класі червоною ниткою провела думку про те, що є три кити, на яких будується фундамент впевненого виступу: знання, досвід і бажання.

«Коли ви володієте інформацією своєї доповіді на 100 %, вас неможливо збити з пантелику. Вивчіть свою тему якомога детальніше. Досвід – це особливий навик, який виробляється на маленьких конференціях, конкурсах, змаганнях, у гуртках і колективах. Саме так можна навчитися відкриватися аудиторії й не боятися її. А от бажання – це основа всього. Якщо у вас його немає, то і результату чекати не варто. Тому вибирайте те, що відгукується у вашому серці, що цікаво особисто вам», – зазначила експерт.

Як з’ясувалося надалі, складання плану практично на 80 % забезпечує успіх. Для цього потрібно всього лише прописати текстовий і візуальний конспект.

Перед тим, як вийти до публіки, варто розігріти голосові зв’язки, спокійно подихати, продумати свій образ і написати короткий сценарій, де буде вказана головна думка, кульмінація, фішки та чітко вибудований фінал. Привернути увагу на лекції можна за допомогою гумору. Так ви виділите конкретну частину, яку неодмінно запам’ятають. Не забувайте, що люди активно сприймають інформацію всього протягом 10 хвилин. Потім утримувати їх у фокусі буде набагато складніше. Для того, щоб розрядити обстановку, спробуйте використати жарт.

Завершальний етап – це аналіз. Зберіть відгуки про свій виступ. Причому важливіше знайти негативні, оскільки саме там перебуває точка зростання. Запишіть усі плюси й мінуси та через деякий час доповніть їх нотатками на «холодну голову». Потім починайте підготовку до нового виходу на публіку. Що більше практики, то вище уміння.

Використовуйте прийоми та поради артпровідника Олександри Черній, щоб готувати цікаві та яскраві виступи. У вас все вийде!


Марія ГОРДIЄНКО.

Фото М.Сова.