Чим живе сьогодні головна бібліотека столиці?

Тираспольська Центральна міська бібліотека ім. О. С. Пушкіна цього року відзначає 121 рік з дня відкриття. За час діяльності змінилося кілька поколінь її читачів. Технічний прогрес зробив значний крок вперед, а установа, яка зберігає тисячі книг, все ще необхідна суспільству.


Бібліотека – це особливе місце, де на чолі всього стоїть книга. Працюють там виключно високоосвічені ерудовані люди. Їхні професійні обов’язки передбачають дбайливе зберігання паперових видань і володіння широким спектром знань для того, щоб допомогти знайти той самий словник або новий загадковий детектив.

Міська бібліотека є своєрідним центром усіх подій громадського життя, починаючи з 1902 року, коли в Тирасполі був відкритий «свій осередок освіти й культури». Відтоді життя городян серйозно збагатилося: вони захопилися читанням творів Лева Толстого, Генріка Ібсена, Івана Тургенєва, Майн Ріда та багатьох інших літераторів.

Під час Великої Вітчизняної війни бібліотечний фонд зазнав значних втрат. До 60–70-х років XX століття його відновили та поповнили цікавими й пізнавальними екземплярами. Культурно-освітня організація поступово відкривала філії в різних мікрорайонах міста.

Ім’я видатного поета О. С. Пушкіна установі присвоїли 1990 року. У сквері поруч з головною будівлею встановили пам’ятник «Сонцю російської поезії», й донині цей символ приваблює тих, хто цікавиться літературою та історією.

Центральна міська бібліотека – це культурно-дозвіллєвий масштабний осередок із фондом, що перевищує 400 тисяч примірників, і багатоплановою діяльністю. Тепер тут на постійній основі організовують і проводять різноманітні заходи: презентації книг, тематичні бесіди, літературно-музичні вечори, зустрічі з цікавими людьми, відомими письменниками й поетами, захопливі квести.

«З недавніх пір ми практикуємо міжнародне співробітництво, спілкуємося з російськими бібліотеками, беремо участь у різнопланових семінарах. Наприклад, у січні на одному з подібних дистанційних заходів ми дізналися про нові форми взаємодії з читачами. Минулого року нам вдалося провести спільну онлайн-зустріч, присвячену творчості російського і придністровського поета Анатолія Дрожжина. За її підсумком бібліотека міста Брянська подарувала нам дві книги віршувальника, яких не було в ПМР», – розповіла завідувач консультаційно-методичного відділу Наталія Роздобудько.

У просвітницькому центрі функціонує 9 відділів. Найпопулярнішою виявилася філія літератури підвищеного попиту. Це платний відділ, яким керує головний бібліотекар сектора Лариса Павлова. Завдяки 30-літньому професійному стажу, вона з легкістю впродовж кількох хвилин підбирає читачам необхідну літературу.

«Так тепер влаштоване життя, що здебільшого люди приходять у бібліотеку за книгами розважального характеру. Чоловіки віддають перевагу фантастиці й містиці. Жінки ж традиційно вибирають любовні, життєві романи. Загальною тенденцією можна вважати те, що нині читач усе частіше цікавиться творчістю вітчизняних авторів. Їхній професійний рівень став набагато вищим, особливо в жанрі сучасного детектива», – зазначила фахівець.

Крім книг, у бібліотеці є широкий вибір вінілових платівок, тут можна послухати як британського виконавця Джона Леннона, так і найвідоміші симфонії та увертюри.
На другому поверсі все влаштовано для комфортного читання. Тут ви можете скористатися такими популярними книгами, як «Sapiens.

Коротка історія людства», «Вищий задум» та «Коротка історія часу» від Стівена Хокінга, «Думай як Ілон Маск», «Ігри, в які грають люди», «Розумний інвестор», «7 навичок високоефективних людей», «Хочу і буду» Михайла Лабковського тощо.

У міру можливості книжковий фонд поповнюється цікавими виданнями. Цьому активно сприяють читачі, які дарують бібліотеці свої книги. Якщо у вас є подібна пропозиція – звертайтеся.
Бібліотека ім. О. С. Пушкіна зберігає свої багатства і традиції та впевнено дивиться в майбутнє.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото: biblioteka-pmr.ru