Заради балансу на ринку праці

Традиційний для весняної кампанії з профорієнтації Ярмарок навчальних місць зібрав у Кам’янці більш ніж 300 старшокласників з усіх шкіл району. До їхньої уваги представили весь спектр спеціальностей, які можна здобути в Придністров’ї.


Відбувся захід на базі місцевого політехнічного технікуму. Студенти КПТ під керівництвом викладачів провели майстер-класи з найпопулярніших робітничих професій. Василь Гайдей і Єгор Єрмаков – без п’яти хвилин техніки. Дипломи вони одержать тільки влітку, та вже тепер можуть виявити несправність в автомобілі й усунути її. Юнаки показали гостям, як відрегулювати механізми у двигуні внутрішнього згоряння. Поруч можна було «приміряти на себе» нову для Кам’янського політехнічного професію майстра з ремонту й обслуговування інженерних систем житлово-комунального господарства. Сьогодні такі фахівці потрібні в місцевих підрозділах підприємств «Водопостачання та водовідведення» і «Тираспольтрансгаз-Придністров’я», у районному управлінні ЖКГ.

Апетитну навіть на вигляд виставку підготували третьокурсники, що освоюють спеціальність «Технологія продукції громадського харчування». Максим Ляхевич, Марія Терновецька, Віра Карасьова та Кирило Ротар навчали всіх охочих оригінально складати серветки, декорувати тарілки, нарізувати овочі. Тістечка під їхніми умілими руками перетворювалися на яскраві та неповторні витвори мистецтва. «Майстер-клас з оформлення кошичків укріпив моє рішення поступати в Кам’янський технікум, щоб освоїти професію «Кухар, кондитер», – поділилася враженнями дев’ятикласниця з села Слобода-Рашків Ангеліна Погребна. – Кілька років тому тут вчилася моя старша сестра. Розповідала, що створені хороші умови для здобуття робітничих спеціальностей, для розвитку спортивних і творчих обдарувань. Коли отримала диплом, вона відразу влаштувалася на роботу кухарем. Я планую продовжити родинну традицію».

Учні 8-9 класів з непідробним інтересом ознайомилися з середніми спеціальними навчальними закладами республіки, що готують фахівців для всіх галузей економіки. Увагу одних привертав Бендерський педагогічний коледж, інших – Тираспольський технікум інформатики та права. Про широкий спектр професій, затребуваних у сучасному сільгоспвиробництві, говорили викладачі столичного аграрно-технологічного коледжу й аналогічного факультету держуніверситету.

Наступність – один із ключових моментів освітньої системи республіки. Після набуття стійких професійних навичок людина має можливість поетапно підвищувати кваліфікацію. Часто – без відриву від виробництва. Для цього є не тільки звична заочна форма навчання, а і дистанційна, і мережева. У Придністровському держуніверситеті діють програми вищої професійної освіти: бакалавріат, магістратура, спеціалітет і аспірантура. З урахуванням інститутів і філій тут є 12 факультетів – і про кожен можна було дізнатися, спілкуючись із викладачами.

Олександр Погребний іще вирішує, якій професії віддати перевагу. «Мені подобаються точні науки, тому придивляюся до фізико-математичного факультету ПДУ, – розповів десятикласник міської середньої школи № 3. – На ярмарку зацікавився і Військовим інститутом. Викладачі конкретно розповіли, чому навчають у цьому виші, які можливості є для служби. Можна було індивідуально поставити запитання, що цікавлять, і почути змістовні відповіді. Завдяки заходу, розширилося уявлення про варіанти здобуття освіти та подальшого працевлаштування в Придністров’ї».

З однієї аудиторії долинали незвичні для Ярмарку навчальних місць звуки. Здавалося, що там концерт. Відчинила двері – так воно і є. Колектив Придністровського державного інституту мистецтв, який вперше приїхав у Кам’янку, наочно продемонстрував, чому навчається у виші талановита молодь. Студенти різних курсів і відділень грали на акордеоні та гітарах, співали в народній манері. Глядачі, як на справжньому концерті, аплодували після кожного номера.

Організатори заходу – співробітники Центру соціального страхування та соціального захисту Кам’янського району – проконсультували школярів, які професії затребувані на ринку праці, як правильно зорієнтуватися в різноманітті спеціальностей, запропонованих навчальними закладами, на які чинники звернути особливу увагу під час найважливішого життєвого вибору, щоб не помилитися.

«На ярмарок прибули 12 навчальних закладів республіки, зокрема 6 вищих. Ще 10 надали буклети, що містять ключові відомості про умови вступу й особливості навчально-виховного процесу. Завдяки такому солідному банку даних, школярі одержали достатню інформацію про те, де можна вивчитися обраній професії, – повідомила фахівець центру Людмила Безушко. –
Щоб полегшити для юнацтва сам вибір спеціальності, розповіли, яких фахівців потребує район. Це, перш за все, медичні працівники. Більше половини з шести десятків вакансій доводиться на лікарів і медсестер. Також затребувані робітничі професії: кухарі, водії, слюсарі тощо. Головним завданням ярмарку було скоординувати попит на ринку праці з мріями школярів про майбутню спеціальність, щоб нівелювати наявну диспропорцію між людьми, які шукають роботу, та пропонованими вакансіями».


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.